Pařížský polibek

Pařížský polibek https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314431/bmid_parizsky-polibek-xsh-314431.jpg 4 113 44

Bohémská Paříž konce 19. století… Jessie, toužící stát se sochařkou, dostala příležitost učit se od samotného Augusta Rodina! Otevřel se jí tím nový, podivný i vzrušující svět, a především neuvěřitelná příležitost, v té době naprosto nevídaná. Záhy poznala novou přítelkyni Camille Claudellovou, která s ní studuje v mistrově ateliéru. Spolu se vášnivě vrhly do zkoumání pařížského polosvěta. Průvodci jim byli nekonvenční umělci jako Toulouse-Lautrec, malířka a modelka Suzanne Valadon, lesbická malířka Rosa Bonheurová či Camillin bratr, básník a dramatik Paul Claudel. Jessie se stává svědkem vzestupu a pádu skvělé Camille. Ta se během let etablovala jako vynikající sochařka, jejíž dílo se objevilo i na pařížském Salonu. Rozhodně se nevyhřívala na slunci odraženém od Rodina, propadla však zoufalé lásce ke svému učiteli. Jessie sama byla rozpolcena mezi povinností ke svému anglickému snoubenci a pokušením, které představoval svůdný umělecký kolega. Vztah Camille a Augusta trval mnoho let, jenže sochař odmítal kvůli milence opustit svou životní partnerku. Do hry vstoupily žárlivost, zrada a paranoia. Ztýraná duše a dávné tajemství přivedli Camille až do ústavu choromyslných, kde nakonec prožila třicet let života.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Paris Kiss , 2015


více info...

Přidat komentář

Airelle
10.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Máte nejlepšího kamaráda nebo kamarádku?

Moje otázka Vás jistě překvapila, ale já si během čtení téhle skvělé knihy, kterou jsem četla v rámci štafety u @adelakroupa celou dobu říkala, že je to v podstatě příběh jednoho přátelství, které se potýkalo s mnohými nepřízněmi osudu.


Celý příběh se odehrává v Paříži na konci 19.století v uměleckém prostředí, které bylo a je vzrušující. Jessie a Camille se poznávají a rázem se spřátelí, pojí je nejen láska k umění, ale také možnost studovat v ateliéru mistra Augusta Rodina. Potýkají se se zkostnatělou dobou, kdy ženy jsou jen doplňkem svého muže a nástroj na rození dětí. Obě mají své ambice a nejsou samy, které se prokousávají uměleckým světem a snaží se prorazit.

Moc se mi líbilo, že se jedná o životopisný román, velmi ráda jsem si prohlížela umělecká díla od zmíněných autorů. Na druhou stranu bych v té době žít nemohla, ženy neměly téměř žádná práva a pokud se mužům a rodině zachtělo, klidně je odsunuly do ústavu pro chorobomyslné.

Kniha je za mě chvílemi zdlouhavá, některé pasáže k ději nepřispěly a přišly mi tím pádem navíc. Postavy jsou napsané věrohodně, a to natolik, že jsem s nimi občas chtěla zatřást, někdy jsem je zbožňovala a dost často nesnášela. Tomu vždy tleskám, protože mě takhle napsané postavy baví.

Kniha rozhodně není pro každého, ale ten, kdo miluje umění, Francii a historické romány, si rozhodně přijde na své.

IG: @freya_zlaskykpribehum

Belanna
23.02.2024 5 z 5

Historie spojená s romantikou, bohémská Paříž konce 19. století, jejíž atmosféra sálá z každé stránky. Setkáme se se známými i neznámými umělci té doby a je nám odhaleno postavení žen ve společnost.
Různé charaktery postav, celá škála emocí, retrospektivní pohled a k tomu autorčino citlivé vyprávění dělá knížku zajímavou, čtivou a poutavou.


Chio.77
26.01.2023 5 z 5

Životopisný francouzský román z uměleckého prostředí. Jedná se o příběh Rodina (sochař) a tajné milenky Camille Claudelové (její osud bych nepřála nikomu) a vše je vyprávěno očima Jessie, Camilliny přítelkyně. Kniha se dobře čte, líbila se mi, ale je to moc smutný příběh.

Devorah
04.01.2023 5 z 5

Pařížský polibek je román, jenž vypráví o bláznivé, sebezničující a návykové milostné aféře mezi významným sochařským géniem v podobě Augusta Rodina a jeho studentky Camille Claudelové.
Příběh nás zavádí do bohémské a avantgardní Paříže mezi uměleckou společnost a čtenář si tak přijde na své v podobě významných děl, osobností, klepů i milostných avantýr. Autorka se snažila, jak se sama zmiňuje, většinou držet reálií, pouze ve sporných případech použila vlastní imaginaci - pro poutavější příběh. A ten se jí rozhodně povedl.

m_martina
07.12.2022 5 z 5

Moc hezký příběh, kniha se mi dobře četla a určitě jsem nebyla zklamaná. Doporučuji.

Iris30
21.11.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila, ale neskutečně mně bylo líto Jessie.
A Camille nakonec taky.
Knihu určitě doporučuji, je krásně napsaná.

iiiccc
24.03.2022 5 z 5

Skrytý poklad. Skvělá a jedinečná kniha, která rozhodně stojí za přečtení.

Szilvia1
02.02.2022 5 z 5

Knížka Pařížský polibek byla pěkná ale zároven i trošku smutná knížka,protože takový osud jako Camille Claudellová bych nepřála nikomu.Ale doba byla přísná na bohatý lidi,který jsi museli dávat pozor s kým,kde a jak se ukazují na veřejnosti.To muselo být strašné.Příběh byl pěkný,ale smutný.Celkově se mi knížka líbila.

Noisette73
21.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Nikdy jsem moc neholdovala historické Francii a Paříži, ale i tak se mi ta knížka líbila.
Byla tam krásně zpracovaná psychologie postav a je to poeticky napsané.
Bylo zajímavé, že nás autorka vzala do vlny bohémského života. Sochařské řemeslo bylo popsáno velice poutavě.
Jen Rodina jsem moc nemusela.

Medvědářka
16.11.2020 5 z 5

Příběh, který nás vezme do Paříže, kdy je svět nakloněn spíše mužům než ženám.
Poznáváme zde sobeckou Camille, sochaře Rodina a další figurky tehdejšího uměleckého světa. To vše je nám vyprávěno očima Jessie, Camilliny přítelkyně.
Ta nám díky svým vzpomínkám přiblíží tehdejší život. Ne vždy je to veselé čtení, ale díky tomu si můžeme udělat ucelený obrázek sami na tehdejší dobu.
Já mohu za sebe říct, že jsem Camille neměla ráda od začátku a to mi vydrželo až do samotného konce.

Analady
05.05.2020 5 z 5

Působivý příběh z uměleckého prostředí. Užila jsem si ho jako audioknihu, která mu dodala další rozměr. Čteno krásně procítěně.

Simi
30.03.2020 5 z 5

(Audiokniha). Kdysi jsem četla Weissův Nahý jsem přišel na svět. I toho je příběh, kde se vše točí kolem Rodina. Je slavný, vlivný a obdivovaný. A také, stejně jako většina umělců, zahleděný do sebe a řádně sobecký. Taková je ale i Camille Claudelová, jeho dlouholetá partnerka a taktéž nadaná umělkyně, kterou vášeň a divokost, jež projevovala všemu a všem, přivedla od měšťácké rodiny, přes pařížský bohémský svět až do sanatoria pro choromyslné. Příběh plný citu a uměleckého prostředí, ve kterém to finančně závislé ženy měly dost těžké, vyprávi Camillina přítelkyně Jessie Lipscombová, taktéž nadaná sochařka a Rodinova žačka. Moc pěkná kniha, ale žádný sladký románek.

ujira
05.03.2020

Neměly to ženy umělkyně snadné, zejména sochařky, prosadit se ve světě mužů a ve společnosti vůbec na konci 19.stol. Ani výrazný talent jim nestačil na to, aby mohly pracovat samostatně, pouze ve stínu někoho. A výrazný talent často se často snoubí s výraznou psychickou labilitou, která v případě Camille Claudelově způsobila, že byla společností a rodinou odložena do psychiatrického ústavu. Její anglická a jediná přítelkyně ji po létech hledání najde a přestože cítí, že Camille je neprávem uzavřena, nepodaří se jí z ústavu dostat.

alenkacermi
20.02.2020 4 z 5

Životopisný román z uměleckého - sochařského prostředí. Je těžké si představit ženy v korzetu a v šatech s obručemi a honzíkem, jak pracují s hlínou. Informace o lidech té doby byly zajímavé, ale nějak mi trvalo se začíst.

Jessica007
31.01.2020 5 z 5

Pěkná a čtivá kniha - o francouzských umělcích - o jejich životě, tvorbě. Knížka má i krásnou obálku. Dost jsem se dozvěděla a ještě jsem si díky knize nějaké informace vyhledala na internetu.

mazlak
28.01.2020 4 z 5

Příjemně čtivá kniha, ale co se děje týče, trochu strohá. Někdy jsem se musel i přemáhat k pokračování četby, a to se mi u lepších knih nestává. Nicméně zajímavý životopis o zajímavých osobách.

jaroiva
18.01.2020 5 z 5

Od prvních vět mě kniha chytla za srdce, postupně se mi dostala hluboko pod kůži, aby mě na konci rozervanou odvrhla.
Výborně napsaný příběh, vykreslení pařížské atmosféry přelomu 19. a 20. století.
Doporučuji.

Janda777
12.08.2019 4 z 5

Moc se mi líbí životopisné romány z nakladatelství Metafora. Většinou se dozvím zajímavé informace o době, prostředí a osobnostech...stejně jako v tomto románu.

orinka3
02.08.2019 5 z 5

O Rodinovi se obecně ví, že to byl slavný sochař. Ale málo se ví o lidech okolo něj. Camille Claudelová je v románu zpodobněna jako výstřední, poněkud egoistická žena, která se kvůli své vášnivé letoře dostala do tragické životní situace. Životopisný román čtivou formou popisuje život umělců v Paříži na sklonku 19. století. Není to složité, náročné čtení. Ale určitě je vkusné a neurazí. Pokud by měl někdo zájem dovědět se víc a přečíst si náročnější životopis, pak ať sáhne po knize Nahý jsem přišel na svět - od Weisse.

Vojslava
18.06.2019 4 z 5

Lehká a pohodová četba, trochu romantiky, trochu fikce, trochu dějin umění... ale je fakt, že jsem o existenci Camille Claudelové neměla dosud potuchy a budu muset mezery dohnat. :-)