Papouškův teorém

Papouškův teorém https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47313/bmid_papouskuv-teorem-LEX-47313.jpg 5 17 7

Úkladný zločin z amazonského pralesa řeší skupina amatérů v Paříži na pozadí historie matematiky a jejích velikánů. Pan Ruche je starý ochrnutý pařížský knihkupec. Jeho dávný přítel, žijící v amazonském pralese mu narychlo posílá svou unikátní knihovnu matematických spisů, o kterou kdosi tvrdě usiluje. Vzácné knihy třídí knihkupec za pomoci svých mladých přátel, které při této příležitosti uvádí do dějin matematiky a seznamuje je s nejvýznačnějšími osobnostmi a jejich dílem. Muž v brazilském pralese uhoří ve svém domě a ani pan Ruche a jeho přátelé nejsou uchráněni nátlaku zločinců z mafie, kteří usilují o výsledky bádání vědce z pralesa.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Le théorème du perroquet , 1998


více info...

Přidat komentář

Dámaskloboukem
24.04.2022 4 z 5

+ kniha afrického autora / ČV 2022/
- špatně se shání. Knihovna ji nenabízí ani vázanou ani jako e-knihu. Nelze koupit v žádné elektronické verzi. Jediným zdrojem jsou knižní internetové antikvariáty.
+ autor má neuvěřitelné znalosti matematiky včetně její historie. Opravdu génius.
- není to detektivka ani společenský román. Což jsem čekala.
+ spíš zajímavě podaná učebnice matematiky.
- smyslem knihy jsou výpočty, teorie, důkazy. Všichni hrdinové jsou tam hlavně proto, aby to nebylo jen o matematice. Dělají číslům takové “křoví”.
+ četla jsem to s výraznou úlevou, že z matematiky už nikdy nebudu zkoušená
- knížku, i když je velmi hodnotná, pošlu dál.
I po jejím přečtení, jedinou atraktivní záležitostí z tohoto oboru pro mě zůstává jistý Pavel Zlatnický, který na základce chodil do vedlejší matematické třídy, sbíral body na olympiádách a já jsem ho kolem lyžáku v 7. třídě platonicky milovala.
Jsem holt humanitní typ - se mnou nepohne ani papoušek.

Danuše7
04.03.2022 5 z 5

Kniha by měla sloužit jako povinná četba na středních školách. studenti by poutavě pronikli do tajů matematiky. Měli bychom více matematiků.


petra7309
07.02.2021 5 z 5

Úžasné, zábavné, dechberoucí.
Pro mě určitě ne kniha pro děti, je to velmi hluboký příběh, lidský, zajímavý, ve kterém skoro nic není jak se zdá.

bubka
09.11.2018

skvělá, velké díky překladatelce.

los
07.08.2018 3 z 5

čekal jsem buď detektivku, nebo náročné pojednání o matematice, kterým se budu dlouho prokousávat, ale dostalo se mi naivního příběhu prošpikovaného zajímavými, jednoduchými ukázkami jak z historie věd exaktních, tak z teorie

nenáročné, ale poutavé čtení pro starší školní děti

kamibe
29.12.2015 5 z 5

Musím dát plné hodnocení a napsat komentář, přestože jsem teprv na straně 152. Tahle kniha se mi dostala do rukou při zajímavé příhodě. Upoutal mne název, hlavně slovo teorém! Čekám detektivní zápletku a možná by se mnohým nemuselo líbit, jakou oklikou a čím vším se k ní autor prodírá. Ale v tom je právě to kouzlo. Myslím, že milovníci matematiky budou tuto knihu zbožňovat. Souhlasím s Amadys - díky takto podaným vědám by mohli mnozí studenti získat lásku i respekt ještě za dob studií oněch předmětů. Ovšem číst si o tom ve zralém věku je taky půvabné.

Amadys33
11.10.2013 5 z 5

Dějiny matematiky odvyprávěné ve výborným románu.
Díky téhle knize by mě matematika bavila. Škoda, že jsem si ji přečetl až po absolvování gymnázia.
Podobnost s knihou Sofiin svět od Josteina Gaardera, která vypráví zase o dějinách filozofie. Tahle kniha se mi ale líbila více, nicméně obě si zaslouží hodnocení 100%.

Autorovy knížky

2000  91%Papouškův teorém

Kniha Papouškův teorém je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x