Panstvo Farleigh

Panstvo Farleigh https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433501/bmid_panstvi-farleigh-OP7-433501.jpg 4 92 27

Do života lorda Westerhama, jeho manželky a piatich dcér nečakane zasiahne vojna, keď sa na pozemok ich vidieckeho sídla vo Farleighu zrúti podozrivý parašutista. Rodinný priateľ a agent MI5 Ben Cresswell sa podujme preveriť dohady, že tento muž bol nemecký špión. Vďaka tomu môže tráviť viac času v blízkosti Westerhamovej dcéry Pamely Suttonovej, ktorú celé roky tajne ľúbi. Ibaže aj Pamela niečo skrýva: nikto, ani jej najbližší netušia, že pracuje v Bletchley Parku na dešifrovaní nemeckých správ. Ben sleduje stopy, ktoré vedú na panstvo Farleigh, a všetko nasvedčuje tomu, že v rodine lorda Westerhama sa nachádza zradca koruny. Dokážu ho Ben s Pamelou zastaviť, kým bude príliš neskoro?... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

In Farleigh Field , 2017


více info...

Přidat komentář

Linda007
01.03.2024 3 z 5

Poměrně průměrná kniha. Znovu ji číst nehodlám.

Kniholenka9
24.12.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem si půjčila v knihovně, aniž bych věděla do čeho jdu. Jedná se o špionážní román z anglického venkova na začátku 2. světové války. Decentní romantická linka příběh pozvedává. Přečtení nelituji a mohu ji doporučit.


simona8022
25.06.2023 4 z 5

Pěkné, vcelku napínavé čtení. Překvapila.

biki
24.07.2022 4 z 5

Poté, co jsem nedočetla a odložila tři knihy z knihovny, zkusila jsem to s touto. A stejně jako předchozí komentující i já jsem byla příjemně překvapena. Špionážní příběh, který se vesměs odehrává v dosud idylických kulisách anglického venkova, kam ozvěny války doléhají zatím jen omezeně, kdy se obyvatelé snaží zachovat co nejvíce ustálených zvyklostí a většinou si nedovedou ani zdaleka představit, co za hrůzy se jinde dějí. Příjemně mě také překvapil vysoký podíl historických reálií včetně systému práce v pověstném Bletchley parku, i metody a postupy tehdejších tajných služeb. Onoho zrádce jsem rovněž vytušila, i když jsem v průběhu děje měla ještě jisté pochybnosti. Také všechny ostatní postavy, nejen ty hlavní v centru příběhu, jsou opravdu výstižně charakterizovány, snad něco více jsem ještě čekala ohledně Margot po jejím návratu - nebo že by další příběh? Romantická linka v knize je jen velmi decentní, což také vůbec není na škodu. Jistě, příběh je možná trošku naivní, ale vůbec mi to nepřekáželo a knihu jsem si opravdu užila.

Mrňous1
03.05.2022 5 z 5

Tak opět se mi potvrdilo, že zajímavé a čtivé knihy se ke mě často dostanou úplnou náhodou. Většinou od nich nic nečekám a pak jsem velmi příjemně překvapena. Toto je přesně ten případ. Kniha má velmi zajímavé téma, je čtivě napsaná a přesto, že jsem velmi záhy pochopila, kdo je "zrádce", nic to neubral na zážitku z knihy. Moc mě bavil hrabě z Westerhamu, jeho šlechtická nadutost a ironické poznámky jsou skvělým kořením. Myslím, že si od autorky určitě přečtu další knihy.

Szilvia1
22.03.2022 4 z 5

Příběh o panství Farleigh byl pěkný,byla tam historie,napětí,ale i trošku humoru z ust pána z Farleighu,ale milostná linka příběhu byla potlačená až do konce.Autorka píše pěkně,ale ještě si přečtu i druhou knížku.

Kaduri
14.02.2022 4 z 5

Anglicko, rok 1941.
Na poli v blízkosti sídla Farleigh sa nájde mŕtvy parašutista. Vznikne podozrenie, že sa jedná o nemeckého špióna, ktorý mal napomôcť Hitlerovej invázii do Veľkej Británie.
Do vyšetrovania prípadu sa zapoja kamaráti z detstva - Pam, dcéra majiteľa panstva, lorda z Westerhamu, a Ben, syn vikára. Toho času obaja pracujú v utajení a navzájom o sebe nevedia.
Podarí sa im prípad vyriešiť?
Knižka sa čítala veľmi dobre, zhltla som ju za 2 dni. Jedná sa o špionážnu detektívku s jemnou romantickou linkou.
Čo mi úplne nesadlo, je množstvo náhod, ktoré posúvajú dej dopredu, a občas naivné konanie jednotlivých postáv.
Tiež by potešil epilóg, záver mi prišiel useknutý.
Za mňa solídne 4 hviezdičky.

Shardlake
25.01.2022 3 z 5

Byla jsem překvapená, jak dobře se kniha četla. Pohled do rodiny anglického šlechtice za 2. světové války, spolupráce pro MI5, šifry a milostná linka vedou k odhalení pachatele, který chce zaútočit na Winstona Churchilla.
S Panstvím Downton jsem viděla ale jen velmi malou podobnost.

packlik
01.01.2022 4 z 5

Pěkné počtení, jen škoda, že kniha neměla víc stran a autor se nevěnoval podrobněji Margot a Diane. Námět by to unesl.

Starmoon
30.12.2021 4 z 5

V tejto knihe sa spája viacero vecí, ktoré mám v oddychovej literatúre rada – panské sídlo, pokojný anglický vidiek, búrlivé časy, veľká rodina so svojimi svojráznymi členmi i tajomstvami, detektívna zápletka, náznak romantiky. A k tomu ešte neotrepaná téma života anglickej vyššej šľachty počas druhej svetovej vojny. No vážne, nebyť tejto knihy, asi by mi nikdy nenapadlo rozmýšľať, ako vnímali rôzni lordi a lady fakt, že im armáda zhabala pol sídla, zredukovala služobníctvo i menu alebo trebárs o tom, ako ťažko mohla mladá milady vnímať, že pre vojnu nebude mať debutantskú sezónu.

Rhys Bowenovej sa to všetko podarilo priblížiť a namixovať pútavo, kniha mala od začiatku skvelú atmosféru a grády, páčili sa mi postavy i vyvíjajúce sa vzťahy medzi nimi, môj dojem však trochu skazili tendenčné úvahy o sexe, ktoré v literatúre nemám rada celkovo (ono to asi súvisí s tým, že za jediný správny a nezraňujúci prístup k nemu považujem ten, ktorý hlása Cirkev, a ktorý aj sama šťastne žijem) a najmä uponáhľaný záver. Keď človek mojej nátury číta takmer 360 strán a vžije sa s postavami, čaká niečo veľkolepejšie ako pomerne jednoduché (no logické) vyústenie v štýle béčkového filmu, a najmä nejaký dodatok o tom, ako to s jednotlivými postavami dopadlo. Osobne mi to pripadalo, ako by do tlače zabudli dať aspoň ešte jednu kapitolu.

parvitas
31.10.2021 4 z 5

Príbeh sa odohráva počas druhej svetovej vojny a zaujímavosťou je práve prostredie vyššej šľachty. Vyšetrovaním smrti parašutistu, ktorého našli na pozemku lorda Westerhama a jeho rodiny, je poverený ich rodinný priateľ, Ben, syn miestneho vikára. Je totiž možné, že mŕvy muž bol nemecký agent a jediná stopa je nejasná fotografia. Samozrejme, všetko má zistiť nenápadne, keďže pracuje pre tajnú službu. Jednotlivých členov rodiny a blízkych priateľov, ako aj širšie okolie si postupne preveruje, ale celé je to dosť predvídateľné. (Ale teda asi nie pre Bena. Ja som si podozrové osoby tipla už na začiatku a len pri jednej som hneď nedostala dostatočné zdôvodnenie.)
Zaujímavosťou sú osudy jednotlivých lordových dcér, každá je svojim úžasná a ich životy ma bavili viac ako hlavná línia..
Ben už roky tajne miluje Pamelu, jednu z lordových dcér, je prirodzené, že začnú spolupracovať, keď sa tu ich cesty pretnú. Aj ona pracuje v utajení a dešifruje správy a o svojej práci musí mlčať. Vlastne sa mi tu páči aj opísanie výberu agentov, práca špiónov, odhaľovanie tajných spolkov a sprisahaní časti šľachty, ktorá sympatizuje s nacistami je inšpirované historickými faktami.
Autorka spomenie aj inú stránku vojnových útrap, nevenuje sa iba strádaniu šľachty, ktorá musí prenechať časť svojho sídla armáde,alebo sa im znížili prídely a nemajú niekoľkochodové menu, či nezažili uvedenie do spoločnost. V jej románe tak nájdete nielen bombardovanie Londýna, prichýlenie sirôt na vidieku, či vypočúvanie gestapom vo Francúzsku, ale aj zaujímavosti pronemeckého rozhlasového vysielania, postoj k mužom bez uniformy. Výsledkom je pomerne kľudný a vyvážený detektívny historický román s prvkami romantiky, kde oceňujem, že aj pri veľkom množstve postáv som nemala problém uvedomiť si postavenie každej z nich. Výborná pomôcka je aj zoznam v úvode knihy (ak by niekto stratil prehľad, kto je kto).

petr_
03.09.2021 3 z 5

Dobrá čtivá knížka, i když dvě hvězdy ubírám, protože konec je dobře předvídatelný, i díky předsázce knihy. Musím však poznamenat, že sestry Westerhamovy mi byly velmi sympatické.

Toňula
11.12.2020 4 z 5

Historický román z období války ,ve kterém je vše - láska,tajemství, napětí.. Příjemně čtivý koktejl ozvláštněný líčením způsobů tvorby šifer a jejich odhalování.

Xaveza
28.10.2020 3 z 5

Byl to trochu boj, ale kniha není špatná, ale taky Vás nepřiková do křesla.

Lavender756
30.01.2020 3 z 5

Nic moc jsem od knihy neočekávala a nakonec to bylo příjemné překvapení. Místy zdlouhavé, ale konec byl překvapivě napínavý a nepateticky. Některé části z oblasti života vrchnosti mě spíše rušily a život a útrapy špionů mohly být prokreslené více za coz pouze tři hvězdy.

JessieEx
22.01.2020 4 z 5

4,5*
Já jsem spokojená! Zase něco trochu jiného z druhé světové války no a ta romantická linka byla právě tak akorát :) Stoprocentně čtivé!
Více v recenzi na mém blogu, odkaz je na profilu nebo zde v recenzích - v záložkách :)

eva-lupen
03.12.2019 3 z 5

Od knihy jsem čekala víc. Zápletka mi připadala taková jednoduchá, i když až do konce vlastně není jisté, kdo je na které straně. Postavy takové jednoduché, neprokreslené... Prostě žádný zázrak.

Kekik
20.10.2019 5 z 5

Jsem ráda, že jsem knihu přečetla. Jedná se o příběh z druhé světové války, tentokrát však ale z jiného, pro mě ne tolik známého, prostředí. Kniha není tolik drsná. Pohybujeme se v kruzích vyšší šlechty. A hlavně- dozvěděla jsem se, jak to fungovalo za války v oblasti dešifrování tajných zpráv, vyhledávání tajných organizací a tak různě.
Kniha je čtivá již od prvních stran. Možná v některých pasážích se zbytečně vlekla. Finále bylo napínavé. A rychlé. Až moc rychlé. Milostná linka, na kterou jsem se těšila, zde bohužel nehraje velkou roli.
Příběh patří k těm "jemnějším" s tématikou druhá světová válka.

Sobotikova
12.09.2019 2 z 5

Přečetla jsem až ke stránce 200, nedá se tedy říci, že jsem knížce nedala šanci. Nic se ale nedělo ....nuda. Špionky a špiony mám ráda, ale toto jsem nedala.

ivca7818
14.08.2019 4 z 5

Výborná špionážní jednohubka z prostředí 2. světové války a britské šlechty ve stylu Panství Downton. Autorka vykreslila prostředí i zápletku nesmírně čtivým a strhujícím způsobem s britskou nonšalancí a navíc se inspirovala i skutečnými událostmi. Čtenáři se tak například dozví, že jistá část britské aristokracie usilovala za války o smír s Německem a s dosazením dřívějšího krále a pozdějšího sympatizanta nacistů vévody z Windsoru. Jen konec mi přišel poněkud uspěchaný, za což uděluji čtyři hvězdy.