Paní Boleynová

Paní Boleynová https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53956/bmid_pani-boleynova-Mkp-53956.jpg 4 62 13

Nesmělá a nehezká dvorní dáma Jane Parkerová se na dvoře krále Jindřicha VIII., plného lesku a intrik, necítí nejlépe - dokud nepotká hezkého George Boleyna. Je zcela naplněna štěstím, když s ním její otec dohodne sňatek, ale její radost naruší setkání s novou švagrovou Annou. George je plně oddaný pouze své sestře, ke své nevěstě je naopak chladný a lhostejný. Kolem Anny se začíná rozrůstat okruh obdivovatelů, mezi něž patří i král, a Janina zášť roste...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

The Boleyn Wife , 2010


více info...

Přidat komentář

knizninadsenec
27.06.2023 4 z 5

Příběh v této knize je vyprávěn z pohledu Jane Boleynové, manželky bratra královny Anny Boleynové. Tento román je nejen o ní, jejím manželovi, švagrové, ale jde dál k dalším manželkám krále Jindřicha VIII. Tudora.

Je plný intrik, žárlivosti, boje o postavení a moc, pomsty, nespravedlnosti, pomluv, zahýbaní, lží, ale i zábavy, lásce, oddanosti. Místy krutý příběh.

Příběh Anny a vše kolem něj známe asi všichni. Alespoň trochu, jak to bylo. Existuje mnoho příběhů o Tudorovcích nejen v literatuře o historii, ale také v románech, filmech a seriálech.

Každopádně v tomto příběhu jsem osobně Jane vnímala jako žárlivou mrchu, které se to zkrátka nepovedlo. Byla ublížená. A to jen proto, že trvala na dohodnutém sňatku s Georgem, který ji nemiloval a nelíbilo se jí, že má velmi rád svou sestru, stojí za ní a tak dále.

Příběh pokračuje poté, co mnozí byli nespravedlivě popraveni. Král, protože je starý a ne úplně zdravý, se znovu a znovu žení... A ona je jako pozorovatelka, dvorní dáma... Něco se provalilo, něco bylo překrouceno, lidé byli mučeni, popravováni... Jane nebyla jediná, kdo se v mnohém provinil.

Bylo to zajímavé čtení. Některé pasáže mohly být kratší a možná ne tak popisované, i když to k té době patřilo. Myslím, že mnoho detailů nebylo potřeba. Alespoň ne z mého pohledu.
Doporučuji 18+

Nazli
06.06.2022 4 z 5

Pro čtenáře, jenž se s Tudorovci seznamuje, bych tuto knihu nedoporučila. Avšak pro znalé věci je to o něčem jiném. Na můj vkus celý děj shrnuli docela fofrem, ale zas je to pohled někoho "zvenčí", resp. pozorovatele tehdejšího dění, byť se značně vyhraněným názorem. Přesto jednu věc upřít nemohu, čtivost.


Locika
14.11.2019 3 z 5

Milostný román, červená knihovna se vším všudy... Nečekejte nijak duchaplnou četbu.

tabaluga
11.10.2019 4 z 5

Život na dvoře krále Jindřicha VIII v rozmezi několika let, kdy se po jeho boku na trůnu vystřídalo pět žen. Největší část knihy byla věnována Anne Boleyn. Kniha byla vypravena z pohledu švagrové Jane, která milovala svého muze (královnin bratr), ale bohužel její láska nebyla opetovana.. Jane nebyla sympatická, ale její pocity se daly chápat. Bylo to ctive, ale z mého pohledu tomu něco chybělo...

Peyka
18.03.2018 4 z 5

Kdo má rád anglické dějiny a obzvlášť kontroverzní éru Tudorovců, knihu doporučuji. :) Je napsaná z pohledu dvorní dámy Jane Parker (později Jane Boleyn), která sice byla považovaná za šedou myš, ale měla oči a uši všude. Velmi čtivě popisuje služby u královen od fanatické Kateřiny Aragonské až po naivní Kateřinu Howardovou. Obzvlášť se rozepisuje o období a životě Anny Boleynové. Čtenář se dozví zajímavosti ze dvora krále Jindřicha VIII.,plno intrik a machinací v tehdejším anglickém království. Upozorňuji,že se jedná o román, nikoliv o faktickou literaturu,takže ať si každý udělá obrázek sám ;)

Morgaine07
14.02.2018 3 z 5

Asi takhle příběh byl celkem zajímavý, ale většina věcí tam nebylo historicky podloždéno a hlavní postava byla velice nudná,.

Atanone
27.04.2017 4 z 5

Jane Parkerová měla zjevně smůlu. Historicky. Měla tak trochu smůlu i co se týče této knihy,protože jsem se po pár kapitolách Georgovi Boleynovi přestala divit,že ji..no.. řekněme,že zanedbával.
Kniha místy klouže do "harlequinského" stylu psaní,ale i tak se četla velmi dobře.
U mě dobrý.

nikca0568
21.07.2016 5 z 5

Tato kniha je čtivá a velmi dobře uspořádána. Nenajdete tu tolik historických faktů, ale spíše život královen a vypravěčky samotné. Jane Seymore a Anne z Kleve jsou poměrně odbyté v jedné kapitole, takže kvůli nim knihu nekupujte. Nejvíc prostoru zaujímá Anna a poté Kateřina. Život postavy Jane Boleyn je pěkné zpestření. Popravy a soudy byly popsané velmi dobře. Doporučuji.

dudunka
19.09.2015 5 z 5

Neuvěřitelně čtivá kniha krásný příběh o mé nejoblíbenější postavě Anně Boleynové :-) vřele všem doporučuji!!!

DenisaLaura
03.02.2015 4 z 5

Další velmi zajímavá kniha ... I přesto, že jsem o Anně Boleynové přečetla už snad vše, od českých překladů, přes anglické originály až po cizojazyčné historické studie, tato kniha se mi líbila díky tomu, že je napsána z pohledu závistivé a pomstychtivé švagrové Lady Rochfordové, která (narozdíl od mnoha dalších knih) dokázala barvitě popsat i Anniny špatné stránky a chyby. Právě na základě toho, že je dostupné vychvalování i hanění, si čtenář dokáže vytvářet svůj názor na tuto velmi zajímavou historickou osobnost.

Peggýsek
20.01.2015 5 z 5

Knihu doporučuji, přečetla jsem jí jedním dechem. Zajímavá od začátku do konce. Moc pěkné napsaná.. :-)

LadyCotton
05.12.2014 3 z 5

Kniha láká na pěknou filmovou obálku, nicméně nečekejte NIC ze slavného seriálu... Anna i král jsou v knize líčeni naprosto jinak (např. po fyzické stránce je kniha věrná spíše reálným podobám obou postav, než těm seriálovým)...
I když se na přebalu píše, že kniha pojednává o příběhu všech manželek krále Jindřicha, největší prostor (téměř 260 stran) je přirozeně dopřán Anně Boleynové...
Musím se přiznat, že mi místy kniha přišla totálně přitažená za vlasy a nejednou jsem měla sto chutí přestat (nadobro) číst.
Příběh vypráví dvorní dáma Anny - Jane, která je zároveň i manželkou jejího bratra George. Jane je aspirantkou na nejprotivnější literární postavu všech dob :-)

PS: Pokud máte rádi příběhy o Anně Boleynové, mohu (raději než tuto) doporučit knížku od Sandry Byrd: Na život a na smrt

Majulinek
20.04.2013 4 z 5

Poutavý příběh o Jane Parkerové, příběh je líčen z jejího pohledu. Byla dvorní dámou za vlády Kateřiny Aragonské, Anny Boleynové, Jany Seymourové a Kateřiny Howardové, díky níž skončila na popravčím špalku.
V tomto příběhu bylo patrné, jak Jane byla paranoidní, bláznivá a hlavně žárlivá na svého manžela. V jistých situacích mi bylo, ale Jane líto, jak s ní bylo zacházeno. Tato kniha se mi líbila :)