Pane prezidente, podáváme demisi...

Pane prezidente, podáváme demisi... https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431698/pane-prezidente-podavame-demisilLkd-11H-.JPG 1 2 2

Přidat komentář

1amu
24.01.2020 1 z 5

Tato kniha byla napsána na objednávku Národní fronty k 40.výročí t.tv. vítězného (jak pro koho) února. Je s podivem, že ji vydal Melantrich, tedy nakladatelství s historií, ale od 50-tých let poslušný slouha komunistů.
Únor 1948 patří k nejdůležitějším mezníkům našich novodobých dějin. Komunistická strana se minimálně od konce války snažila vytvořit podmínky, jež by jí umožnily chopit se veškeré moci ve státě.
Vládní krize vyvrcholila 20. února 1948. Toho dne na protest proti personálním změnám ministra vnitra Noska v SNB podalo dvanáct nekomunistických ministrů do rukou prezidenta demisi. Následujícího dne komunisté svolali masovou demonstraci na Staroměstské náměstí a začali vytvářet tzv. Akční výbory Národní fronty, které postupně přebíraly řízení podniků či místní samosprávy. Promyšlenou součástí rostoucího napětí bylo také zformování a vyzbrojení Lidových milicí. 23. února ministerstvo vnitra omezilo činnost nekomunistických stran, začalo docházet k prvnímu zatýkání i domovním prohlídkám. Demokratické strany byly de facto paralyzovány a své naděje vložily do prezidenta Edvarda Beneše. Ten byl vystaven silnému nátlaku komunistů i zástupců dělnického hnutí a odborů. Jediným významnějším počinem na jeho podporu byla demonstrace asi 5 000 studentů, učitelů a novinářů, kterým se podařilo překonat odpor Lidových milicí a komunisty ovládaných bezpečnostních složek a dojít se svým průvodem až na Pražský hrad.
V té době již těžce nemocný prezident prezident Beneš však 25. února 1948 demisi nekomunistických ministrů přijal a dal tím Gottwaldovi volnou ruku při sestavování nové vlády. Cesta k nastolení totalitního režimu tak byla otevřena. Komunisté neztráceli čas a nedlouho po únorovém puči začali perzekvovat své politické odpůrce.

Autorovy knížky

Marcel Zachoval
česká, 1921 - 2017
1988  20%Pane prezidente, podáváme demisi...