Pán světa

Pán světa https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337560/mid_pan-sveta-o8m-337560.png 4 22 5

Distopie z budoucnosti z pera britského spisovatele a duchovního Roberta Hugha Bensona. V tomto podobenství dochází ke skutečnému Armagedonu, nadchází konec všech dní a Antikrist se uchází o vládu nad světem. Dílo lze rovněž číst jako satiru na britskou společnost a představy katolíků o konci světa.

Přidat komentář

smazenaryba
23.04.2022 4 z 5

Veľmi zaujímavé. Čisto náboženská fikcia napísaná kňazom. Vízia konca sveta ako ho opisuje biblia, ale napísané perom zručného autora. Kresťanstvo je opísané viac menej ako ho poznáme. Láskavé, oddané, ale aj naivné a fanatické. Nech sa na kresťanstvo pozeráte akokoľvek, kniha je pútavým literárnym zážitkom so všetkým, čo k tomu patrí.

Chytuš
19.03.2021 2 z 5

Čekala jsem něco úplně jiného - podobenství o vzestupu materialismu nad duchovními otázkami. Naopak se mi ale dostalo představ katolíka o konci světa a boje církve s mocí světskou před popsaným Armagedonem. Chápu, že britského duchovního na začátku 20.století musela vylíčená představa konce světa děsit a přitahovat zároveň - pouze lidé věřící (=katolíci, které si sám vybral papež) vstoupí do království nebeského... Silně katolický podtext s důrazem na všechny možné obřady, celé odstavce latinského textu a důraz na to, že jakákoli jiná víra je mylná, dělají z knihy text stravitelný pro velmi úzkou skupinu lidí. Pro mě byla víc než oříškem a dočetla jsem se skřípěním zubů jen kvůli letošní čtenářské výzvě...


igor6519
10.06.2019 5 z 5

Jedna u prvých antiutópií od katolíckeho autora. Technicky je na úrovni svojej doby (vzducholode, telegraf), ale v oblasti pohľadu filozofiu doby, ktorú popisuje biblické Zjavenie Jána je až nepríjemne aktuálna.

cziss
12.06.2018 4 z 5

Opravdu dobrá kniha a přes silně náboženský podtext, je to záživné a čtivé, ale nedá se to brát vážně. Možná v nějakém hodně alternativním vesmíru :). Vtipné je, jak krásně ukazuje na aroganci katolíků, těžko pro ně si představit, že vliv církve skončí prostým obyčejným nezájmem. Jen jsem úplně nepochopil, jestli ta kritika nového náboženství má být i částečně sebereflexe, nebo pokrytectví, protože to stejné dělali katolíci taky...

de_baques
24.04.2017 5 z 5

Zajímavá kniha, která patří do skupiny "1984", My, Nádherný nový svět, Callocain, Legenda o antikristovi atd. Snadno se dá kritizovat ne úplně trefený technický vývoj, který si autor vysnil pro 21. století, ten se prostě vydal jinými cestami a mnohem dál. To však zcela zakrývá fantasticky přesná vize společenského úpadku, hédonismu, prosazovaného levicovými intelektuály pomocí evropských struktur (e-parlament, následně e-prezident). Útlak a omezování názorů, které jdou proti proudu, vše odůvodňované, tak jak to známe frázemi o lidských právech, o boji za lepší zítřek. Celkově velmi trefná antiutopie, která je ve srovnání např. 1984 nebo My méně akční a více filozofující. Velké poděkování Institutu Sv. Josefa za výbornou audioknihu, která je skutečně svým obsahem velmi aktuální.