Pan Nikdo

Pan Nikdo https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520476/bmid_pan-nikdo-5vP-520476.png 4 40 19

Uvěřit krásným slibům je jednoduché, zvlášť pokud za sebou máte vztah, který nebyl naplňující a neskončil dobře. A právě to se stalo – Anna slibům uvěřila. Z Pawła se ale vyklubal lhář, opilec a násilník. Ještěže má Anna starou babičku Janku, která si něco podobného zažila a ví, jak takového muže potrestat. Ne zabít, to ne, ale za vyučenou dostat musí. Ale s pomocí mytologických bytostí to není vždy jednoznačné. A Devana není výjimkou.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Mr. Nobody


více info...

Přidat komentář

Michelle13
01.04.2024 4 z 5

Je to fascinující kniha, která mě okamžitě vtáhla do svého světa plného tajemna, magie a neobyčejných postav. Příběh sleduje Anninu cestu, která začíná sliby a iluzemi, ale brzy se stává bojem o sebezáchovu a spravedlnost. Autor se v této knize ukazuje jako zručný vypravěč, který dokáže vytvořit komplexní postavy a zajímavou zápletku. Autorova schopnost spojit realitu s mytologií a nadpřirozenými prvky dodává knize jedinečnou atmosféru. Příběh je plný překvapení a budete mít radost z toho, jak se události vyvíjejí. Udržuje to vaši pozornost a touhu poznat všechny odpovědi. Je to kniha, kterou budete mít za hodinu přečtenou. Je plná emocí, akce a výtečných postav, které si získají vaší sympatii.

TerkinKnižnySve
07.03.2024 5 z 5

Graham Masterton, Karolina Mogielska - Pan Nikdo


Počet strán: 83
Vydavateľstvo: @goldendogbooks
Žáner: #horor

Ako sa hovori: "Nikdy ne*er hada bosou nohou!" a zvlášť, keď ten had je žena.

Anna, dievča, ktore skočilo ako včela na med mužovi, ktorý jej nasľuboval hory-doly.

Po prvej facke odíde k svojej babke Janke, ta jej rozpovie svoj príbeh, od ktoreho sa odvija následná Anina pomsta.

A pomsta.... Býva sladká

Opäť výborne #zrnkatemnoty , ktoré jednoducho nikdy nesklamú. Na pár stranach zažijete celú škálu pocitov. Od beznádeje po strach a zadosťučinenie.

A... Dokážete si predstaviť, že by Vás zrazu nikto nepoznal?

Za túto knihu ďakujem #goldendog v ramci našej #spoluprace

Kniha č. 54/2024

#recenzieTerka #kniznizavislaci #kniznarecenzia #ctuhoror #milujemeknihy2 #skbookstagram #pannikdo #grahammasterton #karolinamagielska

Obsah:

#trest #mytológia #násilie

Uvěřit krásným slibům je jednoduché, zvlášť pokud za sebou máte vztah, který nebyl naplňující a neskončil dobře. A právě to se stalo – Anna slibům uvěřila. Z Pawła se ale vyklubal lhář, opilec a násilník. Ještěže má Anna starou babičku Janku, která si něco podobného zažila a ví, jak takového muže potrestat. Ne zabít, to ne, ale za vyučenou dostat musí. Ale s pomocí mytologických bytostí to není vždy jednoznačné. A Devana není výjimkou.


ZuzanaZ83
19.02.2024 2 z 5

Krátká novelka o nešťastné Anně, jejíž manžel je zlý a věčně opilý. Když ji uhodí, vydá se za babičkou, která jí odhalí a nakonec zařídí pro svou vnučku spravedlnost.
Slabší průměr, nenadchne - neurazí, myslím, že za týden nebudu vědět, o čem to bylo

StrYke
15.02.2024 3 z 5

Zatím nejslabší kniha z edice Zrnka temnoty, kterou jsem četl. To ale neznamená, že je špatná. Příběh je zábavný, znepokojivý a ubíhá poměrně rychle. Jsem ovšem toho názoru, že volba citlivého tématu (tady domácí násilí na ženách) zákonitě nedává knize nějaký "hlubší" rozměr. Pan Nikdo je tedy fajn a hlavního záporáka budete nenávidět, ale zároveň je děj plochý a bez žádné větší myšlenky. Nebo jsem ji alespoň nenašel. Nakonec musím zmínit fakt, že 90letá babička po X letech nachází všechny své známé z mládí, kteří musí být logicky starší než ona. Ale žádnou zmínku o tom, že např. farář je přestárlý, ačkoli musí být alespoň staletý, nenajdete. To mě dráždilo asi ze všeho nejvíce. Jinak ale mohu tuto knížku doporučit. Na jednu, dvě cesty vlakem je to skvělá volba.

Pořadí Zrnek temnoty, jak se mi líbila: 1. Pomiluj smrt; 2. Oko čarodějnice; 3. Sklíčenost; 4. V pekle jsme všichni Hébert; 5. Vzácný druh; 6. Zůstanou jen skvrny; 7. Troll; 8. Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech; 9. V rozkvětu; 10. Pan Nikdo

Aleen
04.02.2024 5 z 5

Na maličkém prostoru báječně vystavěné charaktery i příběh. Skvělý horor pro ženy, které si od svých mužů zažívají hodně ošklivé zacházení. Představa takovéto kompenzace by je mohla hodně potěšit. Skvělý společník na cestu tam a zpět, za tři hoďky spořádáno.

janina66
03.12.2023 3 z 5

Tato kratičká povídka se mi líbila. Byla čtivá, tajemno souvisí s bohyní Devanou a jejím kouzlem, které vdechne bylinnému lektvaru. Hororem bych povídku nenazvala, jen příjemně mrazivou.

lucie.svobodova
01.12.2023 4 z 5

Stalo se vám někdy, že jste se zamilovali a uvěřili planým slibům? Anně se to stalo Bohužel Protože když Paweł ukázal svou pravou tvář, byl to obyčejný lhář, násilník a ku*evník, který holdoval alkoholu
Pak přichází na řadu babička Janka, která ví, co takový “vztah obnáší. A také ví, co si takový člověk zaslouží Co s celým příběhem bude mít společného pohanská bohyně Devana?
Děj se odehrává v Polsku, takže na nás knížka může působit ještě o něco “bližším dojmem.

Tato jednohubka má 83 stran a přesto vznikl příběh, který jistě stojí za přečtení.
Nalezneme zde totiž od všeho něco - touhu po pomstě, nefunkční vztah (kterým si spoustu z nás jistě prošlo), bytosti, které známe z mýtů a pověstí, a ještě něco navíc.
Líbí se mi, že i přes to, že tu nebudeme číst žádné mordy a krveprolití všech v blízkém okolí, mrazivá atmosféra nás u čtení bude i tak provázet.

A co vy? Jak byste se zachovali v takovém vztahu? Také byste toužili po pomstě?

eraserhead
25.11.2023 3 z 5

Mno Ze všech knih, co jsem od Mastertona četl, tahle jeho stylu odpovídá nejméně. Cítím z ní spíše vliv Mogielské. Myslím si, že Masterton mohl debutující autorku trochu více mentorovat. V silně mysteriózně spirituálním dramatu se silnou příměsí slovanské mytologie mi chybělo nějaké napětí, tah a atmosféra a trochu (méně ploché) výraznější postavy. 2,5*

Morbidus
25.11.2023 3 z 5

Pan Nikdo je velmi svižné čtení, které vás do sebe vtáhne a než se nadějete, jste za půlkou novely. Potěšil i silně slovanský motiv, byť propojený s náboženstvím (které je často na starých zvycích postaveno v naivní snaze je překrýt). Další silnou stránkou knihy je fungující načrtnutí vztahu mezi postavami, odkud plyne většina motivací pro děj.
Nicméně jsem toho názoru, že kniha mohla spolknout víc papíru. Postavy jsou většinou takřka načrtnuté (nejde se zde nijak zvlášť do hloubky), byť je jejich příběhový charakter jasný. Hlavní hrdinka je ve výsledku spíš vedlejší postavou a většinu děje zastoupí babička a její vztah s nadpřirozenými silami. Nicméně ta nejzajímavější část - pomsta - je na mě až příliš krátká (asi jsem doufal, že v tom to hovado vyráchají víc).
Ačkoli je na Databázi v tuto chvíli jako autor uveden pouze Graham Masterton, napsal tuto knihu společně s Karolinou Mogielskou. Rád bych to zdůraznil nejen proto, že společné psaní není jednoduché a podařilo se jim tuto knihu úspěšně dokončit. Důležité je to i proto, že jde o její první vydaný příběh (asi je to smutný trend čtenářstva, zapomínat na nového autora, když je ten druhý známější) a dopadl velice dobře.
Svižná četba vhodná pro ty, kteří mají rádi v horroru slovanské prvky.

Malarkey
16.11.2023 4 z 5

Graham Masterton je génius. Už mě o tom přesvědčil u detektivek a dělá to teď znova i u psychologických hororů.

Zde si na paškál vzal vlastně poměrně běžný psychologický jev, při kterém se do vztahu dostanou dva, kde jednomu na druhém imponují vlastnosti, které ale postupem času začnou převládat v teror.

Jednohubka jak vyšitá a nadpřirozený vývoj hodný k zamýšlení. Osobně pak oceňuji i fakt, že se děj odehrává v Polsku a s polskými reáliemi. Jsou mi totiž hodně blízké.

666Jitka
13.11.2023 3 z 5

Další strašidelné zrnko temnoty, tentokrát o vztazích mezi mužem a ženou, ponižování, hrubosti, lžích a tvrdé pomstě, která si vyžádá pomoc prastaré pohanské bohyně Devany a její suity - bytostí, se kterými není radno si zahrávat - aneb historie se ještě krutěji opakuje. Povídka nebyla špatná, ale přišla mi poněkud nedotažená, jako by jí něco k vyššímu levelu chybělo.

KaLiBi
03.11.2023 odpad!

Omlouvám se, pokud někomu zdrbnu oblíbenou knihu, ale nemohu jinak. Na čtení tohoto díla jsem byla asi málo sjetá. Kniha je hrubá, téměř nenávistná. Původním úmyslem má být asi to, že zlo bude potrestáno, ale mně to zkrátka přijde jako hodně nepovedený pokus o mytickou fikci. Myslím že propojení s vírou je v tomto případě skoro urážlivé.

Ivan Kučera
29.10.2023 4 z 5

Opatrné 4*. Toto mi sadlo a užil som si to, dobrá jednohubka. Ukazuje sa, že Golden Dog mal s edíciou Zrnka temnoty fakt dobrý nápad a vyplnil dieru na trhu, keďže v knižnej podobe uverejňuje novely (resp. dlhšie poviedky?). Vďaka tomu je aj v knihe Pan Nikdo tempo svižné a rýchle, nudiť sa nestíhate a plusom sú i sympatické postavy hlavnej hrdinky a jej babičky. Z názvu sa síce dá vydedukovať, ako sa to skončí, ale to by som nevnímal ako problém. Super je samozrejme i orientácia smerom k folk hororu. Knihu spoločne napísali skúsený Angličan Graham Masterton a debutujúca Poľka Karolina Mogielska. Golden Dog tak vypĺňa i ďalšiu dieru na našom trhu a to predstaviť Grahama nielen ako autora „len“ úspešnej kriminálno-mysterióznej série o írskej detektívke Katie Maguireovej. V minulosti mu síce u nás už vyšlo aj pár iných knižiek, ale ak dáme bokom erotické (Jak se milovat šestkrát v týdnu, Erotické sny), tak hororové len dve (Sběratel srdcí, Hymnus), čo je teda pri (autorskej) plodnosti tohto spisovateľa fakt málo. Obaja knihu mimochodom písali v angličtine a z angličtiny to šéf vydavateľstva Golden Dog Martin Štefko preložil do českého jazyka.

Ronnie68
01.10.2023 4 z 5

Pěkná hororová jednuhubka o zcela povedených pomstách ... jak v podání babičky tak i její vnučky... líbilo se mi to...

kniznistranky
21.09.2023 3 z 5

Vztah, který se Anně v prvopočátku jevil jako ten vysněný nabírá úplně opačné obrátky. Z pohádkové budoucnosti se stává nezáviděníhodný život po boku lháře, opilce a násilníka. Anna to tak ale nenechá! Vypraví se za babičkou Jankou kde společně ukují plán, jak na nezvedeného manžela vyzrát, aby dostal za vyučenou.

Velice krátké Zrnko, snad dokonce i nejtenčí ze všech. Čtivý text a zoufalost hlavní hrdinky vás budou hnát v příběhu dál. Mísí se tu slovanská mytologie, čarodějnictví, rodinná tajemství a nezaostává ani náboženství tolik typické pro Polsko, ve kterém se děj odehrává. Spolupráce anglicko-polské spisovatelské dvojice (Graham Masterton a Karolina Mogielska) dopadla velmi dobře, ačkoli by se mi líbilo něco trochu víc originálnějšího. Děj mi přišel v celku jednoduchý, svižný. Shrnula bych to jako fajn jednohubkou na podzimní sychravé odpoledne.

PosPol
19.09.2023 5 z 5

,,Pawel se ještě několik vteřin díval na podlahu, jako by se rozhodoval a pak k ní beze slova přistoupil a dal jí tvrdou facku, až málem upadla. Anna na levé tváři ucítila ohnivý výbuch a na děsivý moment nemohla uvěřit, co se stalo.,,


Annino manželství se v počátcích neliší od jiných - láska až za hrob, Pawlovi sliby úžasné společné budoucnosti... Jenže po čase se jejich manželství odkloní od předpokládané dráhy a z milujícího muže se stává opilec, despota a násilník. Od slov ,,udělám z tebe nejšťastnějsí ženu na světě,, přejde k ,,opravdová žena nechá svého muže pít a šukat, kdykoli se mu zachce!,,. Anna mu to nějakou dobu trpí, ale po čase jí (díkybohu) dojde trpělivost a rozhodne se ho potrestat.


Naštěstí má ale babičku Janku, která si kdysi prošla podobným peklem a dost možná za pomoci mytologických bytostí dosáhla úspěchu... Naprosto vynikající příběh, který vyvolá spoustu emocí. Spojení domácího násilí, touhy po pomstě, slovanské mytologie, náboženství a zároveň obrazu stařičké polské babičky žijicí v pohádkové chaloupce? Totální dokonalost!


Teskný příběh zlomené ženy, která svým rozhodnutím nenechat se dále týrat rozjede kolos událostí, který čtenáře dovede do konce, kde si jen blaženě bude vrnět pod fousky. Zajímavostí je, že knihu napsal anglický sexuolog a autor více než stovky hororů společně s polskou psycholožkou, která pomáhá v Polsku sirotkům a u níž se jedná o prvotinu. Po přečtění těchto informací je pointa knihy mrazivě trefná a touha obou autorů pomáhat obětem násilí a domoci se pro ně spravedlnosti je z dílka patrná....


Je to již 11. Zrnko temnoty od nakladatelství Goldendog a zařadí se mezi moje 4 TOP Líp už bylo, V pekle jsme všichní Hébert a Zůstanou jen skvrny. Všechny tyto mají jedno společné na pár stránkách dokáží čtenáře vcucnout a po dočtení jej vyflusnout, emocionálně zcela prázdného a s myšlenkami, které rozhodně nekončí s poslední přečtenou stránkou. Za mě proto 5/5.

KadetJaina
12.09.2023 5 z 5

Pěkná jednohubka, jak má v sobě něco ze slovanské mytologie, má to u mě automaticky bodík navíc. Horory s podobnými náměty mám ráda a jsem spokojená, že zlo je potrestáno.

Madla81
27.08.2023 5 z 5

Zatím nejtenčí Zrnko temnoty čítá pouhopouhých 83 stran, ale autorům se i na takomezeném rozsahu podařilo vykreslit sugestivní příběh o lásce, touze po odplatě, prosyceném slovanskými božstvy, čarodějnicemi a rusalkami. Bonusem jsou polské reálie, které příběh příjemně ukotvují.
Příběhu se daří vyvolávat mnohé emoce a to přece od příběhů čekáme!
Opravdu velice povedené Zrnko!

Nell.Montenegro
27.08.2023 5 z 5

Láska jednomu dokáže zatemnit mozek, a když je člověk neprůbojný, hodný a stále doufající v zázrak, může trvat trochu déle, než konečně prozře a začne jednat. Někdo si zkusí vytyčit hranice, jiný o to už ani nemá zájem. A pokud je partner násilník a ožrala upřímně pokoušet se něco napravit či změnit, to vážně nemá cenu. Ještěže Anna utekla za svou babičkou; vyplakat se, utřídit si myšlenky, nechat si poradit, jak dál A že se babička s ničím nepárala :-D Měla vskutku nevídané řešení a nečekané kamarádky, které mají, řekněme, zvláštní původ a zajímavé kratochvíle.

S knihou souzním! Jednak je mi blízká svým tématem slovanská mytologie a potrestání otřesného chlapa, jednak se text velice dobře četl. Dokonce ve vás postavy i na tak malém rozsahu dovedly vyvolat směs pocitů od rozčilení k potěšení. Na příběh musím myslet i nějaký čas po dočtení. A závěr, tak ten je fakt super opravdu mě nadchl a cítím zadostiučinění. Kromě toho od jisté doby miluju tyhle kratičké knížky, jsou parádní!

Autorovy další knížky

Graham Masterton
britská, 1946
2014  80%Bílé kosti
2015  83%Rozbití andělé
2016  84%Červená lucerna
2017  85%Krvavé sestry
2017  83%Výkupné pro krále

Kniha Pan Nikdo je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce27x
Chystám se číst33x
Chci si koupit20x
dalších seznamech3x