Pán chetitských tabulek

Pán chetitských tabulek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44405/pan-chetitskych-tabulek-44405.jpg 3 1 1

Publikace je prvním odborným knižním titulem, který je věnován prof. Bedřichu Hroznému (1879-1952), rozluštiteli chetitského jazyka. Práce čerpá z archivních materiálů (Vídeň, Praha). Poprvé podrobně líčí Hrozného studia ve Vídni, působení na vídeňské Univerzitě a jeho vědecké aktivity v Berlíně, Londýně a jinde. Dalším tématem je jeho přechod na Filozofickou fakultu v Praze a založení semináře pro klínopisné bádání a dějiny starého Orientu. ... celý text

Přidat komentář

yaoiyuri
07.06.2017 3 z 5

Pána chetitských tabulek jsem dostala na exkurzi v Ústavu srovnávací jazykovědy FF UK (chudáci jsou v poměrně stísněných prostorách pracoviště zavaleni kromě jiného i vlastními publikacemi, takže je celé naší skupince rozdávali v hojných počtech).
Kniha není špatná, ale opravdu jen rozvíjí a zasazuje do kontextu výjevy z Hrozného (badatelského) života. Je lepší si před tím přečíst nějaký jiný životopis a tohle brát jako zajímavé doplnění. Navíc je to publikace deklarovaná jako odborná (i když ne vždy tak na mě působila), takže ne každému „běžnému“ čtenáři sedne její styl. Vyplatí se také mít alespoň elementární znalost jazykovědy, protože si jinak z pasáží popisujících sylabizaci, logogramy apod. moc neodnese.
Autor sám se ve vysokoškolském a vědeckém prostředí pohyboval, takže se občas neubránil kousavým (a mnohdy velmi trefným) poznámkám odkazujícím na (ne)fungování dnešních vysokých škol v porovnání s minulostí. Také upozorňuje a upřesňuje některé mýty, polopravdy a omyly, které kolem postavy B. Hrozného kolují (především nerozluštil písmo ale jazyk!).

Štítky knihy

životopisy, biografie Chetité dějepisci

Autorovy další knížky

Petr Vavroušek
česká, 1949 - 2015
2010  80%Jazyky starého Orientu
2009  60%Pán chetitských tabulek
2009  60%O rekonstrukci praindoevropštiny
2007  0%Glosář praindoevropštiny
2008  0%Rekonstrukce? Rekonstrukce!

Kniha Pán chetitských tabulek je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x