Paměti osobního lékaře Františka Ferdinanda

Paměti osobního lékaře Františka Ferdinanda https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422701/bmid_pameti-osobniho-lekare-frantiska-fe-YrY-422701.jpg 4 5 5

Muž, který zachránil život arcivévody Františka Ferdinanda, budoucího následníka trůnu, byl skromný vědec a doktor medicíny Victor Eisenmenger. Do arcivévodových služeb vstoupil jako jeho osobní lékař v době, kdy hrozilo, že tuberkulóza Františka Ferdinanda zabije stejně jako kdysi jeho matku. Doktor Eisenmenger musel bojovat nejen s nemocí, ale i s arcivévodovou nezlomnou vůlí, netrpělivostí a prudkostí. Více než dva roky žili na cestách v ustavičné honbě za příznivým klimatem, doktor poznal následníka trůnu jako málokdo a zůstal v jeho službách i později. O letech strávených v denním kontaktu s těžce nemocným, o zážitcích z cest, ale i o době po uzdravení, kdy mohl sledovat arcivévodův soukromý rodinný i veřejný život, napsal paměti. V době prvního vydání vyvolala knížka spory o tom, zda a do jaké míry autor porušil diskrétnost. Avšak ze vzpomínek jasně vyplývá lékařův srdečný vztah k Františku Ferdinandovi i znalost poměrů u dvora, které popisuje s odstupem pozorovatele.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Erzherzog Franz Ferdinand , 1930


více info...

Přidat komentář

nero 13
24.08.2020 4 z 5

Osoba Františka Ferdinanda d'Este mne vždy zajímala už z toho důvodu že můj prapraděda byl zaměstnancem konopišťského panství jako vrchní nadlesní, při známé vášni následníka trůnu v lovu zvěře musel mít prapraděda mraky práce.
Doufal jsem že se z této knihy dozvím něco nového ale až na výčet nemocí Františka Ferdinanda jsem se nic moc nového nedozvěděl, budu si muset sehnat nějaké další knihy.

Lenka4
22.05.2020 4 z 5

Začátek je poněkud rozpačitý, ale už na cestě do Egypta se mladý doktor začíná projevovat jako bystrý pozorovatel a trpce ironický glosátor. Své postřehy, které se netýkají jen zdraví jeho problematického pacienta, formuluje stručně a výstižně. Zajímavé jsou mimo jiné informace o sbírkách Františka Ferdinanda, včetně té konopišťské.


rozvera
17.01.2020 4 z 5

O osobu tohoto arcivévody jsem se začala zajímat již před léty, kdy nám kastelán Konopiště velice zajímavě vyprávěl o tomto monarchovi, jeho mimořádné zálibě v lovu, sporech s kamarilou císařského dvora, i s císařem, jehož byl následníkem.Postupem času jsem přečetla snad vše, co bylo v češtině o této osobě vydáno. Sáhla jsem tedy i po této knížce, která byla napsána již v roce 1930, dva roky před autorovou smrtí a je jeho jediným dílem. Prvně jsem měla, podle názvu knihy, obavu, že to bude psáno stylem:"Viděno okem nočníku", ale mýlila jsem se. Autor působil jako po dva roky jako osobní lékař arcivévody a vzhledem k jeho plicní nemoci vyhledával oblasti s příznivým klimatem, kam jej provázel.Proto se knížka spíše její jako řada zajímavých cestopisných črt, různých vtipných postřehů a popisů prožívaných událostí, např. honů, různých slavností apod. V poslední části knihy, už spíše jako pozorovatel, popisuje různé osobnosti z arcivévodova okolí a nakonec obhajuje svoji publikaci, která zřejmě vyvolala ve Vídni v určitých kruzích bouři nevole. Ráda jsem tuto knížku četla, dokresluje v lecčem portrét monarchy, této rozporuplné osobnosti dějin.

Štítky knihy

paměti, memoáry Habsburkové sarajevský atentát František Ferdinand d´Este, 1863-1914

Autorovy knížky

Victor Eisenmenger
rakouská, 1864 - 1932
2019  72%Paměti osobního lékaře Františka Ferdinanda