Pahorok z piesku

Pahorok z piesku https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60063/bmid_pahorok-z-piesku-k5c-60063.jpg 4 66 7

Román anglického prozaika Raya Rigbyho je voľným pokračovaním diela Pahorok, ktoré sa preslávilo aj vo svojej filmovej podobe. Ako v predchádzajúcom príbehu autor sa aj tu zameriava na osudy väzňov z cely číslo osem, ktorí v ustavične sa sťažujúcich podmienkach bojujú ďalej o svoju ľudskú dôstojnosť, hoci vyhrotené pomery v trestnom tábore im hrozia hrdelnými rozsudkami. Po smrti väzňa Stevensa a štábneho Williamsa stupňujú svoj zápas s neľudskou väzenskou mašinériou, ktorú stelesňuje najmä štábny rotmajster Wilson, neoficiálny šéf tábora. Hlavnú dejovú líniu zameranú na život vo väznici prerušujú opisy života vo vojenskom tábore na púšti, retrospektívne pohľady do minulosti s intímnymi osobnými zážitkami a vedľajšie dejové línie, v ktorých sa odvíjajú príbehy najbližších príbuzných hrdinov degradovaného dôstojníka Rohertsa, čierneho Bokumba a dvoch ďalších silných individualít. Škótov Drummonda a Baldecka, ktorí sa tiež stávajú symbolmi nezlomného ľudského ducha bojujúceho o spravodlivosť.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Hill of Sand , 1981


více info...

Přidat komentář

ber-tram
15.10.2021 3 z 5

Mám dojem předlohy k tarantinovské kecárně a lá Hanební pancharti, více se planě žvaní, než běhá po pahorku.
Pak si vybavuji věčné diskuse ze školství, jestli kliky a dřepy za neposlušnost jsou či nejsou tělesný trest?! Všeho moc škodí, že.
A nakonec jadrný vojenský jazyk, kdy si rádi připomenete, že kniha vyšla už za toho minulého ošklivého prudérního režimu, který prý máloco dovoloval. Tady asi cenzoři dřímali. 19/21

Lothar.777
02.07.2021

No, tuhle knížku mám doma děsně dlouho, tak jsem se odhodlal. Vypráví o "kárném a internačním" táboře poblíž Tripolisu, kde angličtí strážní, schovaní pěkně mimo dostřel fronty, dělají anglickým vězňům ze života peklo. Zajímavá přehlídka charakterů a způsobů, jak zlomit člověka. Jenže všeho moc škodí a informace se dostanou ven a začne se to řešit . Jen informativně: První díl byl zfilmován a snad i dost vysoko ceněn.


1amu
07.12.2018 4 z 5

Proč pokračování Pahorku ? A ještě k tomu po delší době ? Názory jsou různé, osobně si myslím, že šlo o finanční efekt. Kniha to není špatná, ale nemá to atmosféru hrůzy prvního dílu. Autor lpí na základní čtyřce z cely č.8 v bloku D, ale neříká v podstatě nic nového. Osvěžením jsou dva rváči z Glasgowa, kteří dávají knize ty správnou šťávu. Pokud chtěl autor ukázat otupělost vyšších kruhů armády, které řešily problém seržanta Robertse a spol. tak se mu to podařilo. A ještě něco postava skutečného šéfa kárného tábora Wilsona - nádherně vykreslený grázl, který to má všechno v hrsti.

monikaKU
01.10.2018 odpad!

Snazila soom sa, naozaj! Ale neslo to. Trikrat som knihu zacala citat (pretoze ma vyborne recenzie..), ale nedocitam ju. A to nielen preto, ze som ju zabudla na druhom konci republiky, ale hlavne preto, ze som sa do citania musela nutit - nebavilo ma to.

pepa4081
05.10.2016 4 z 5

Naprosto úžasná knížka. Poprvé jsem ji četl na před lety na vojně a byla to jedna z těch, které mě držely nad vodou. Stejně hodnotím i Pahorek. Vrcholně uspokojivé.

kivera
04.04.2012 4 z 5

Slabší než Pahorek.

Bránolog
06.02.2012 4 z 5

Drží to při sobě trochu míň, než pahorek, ale furt dobrý.