Padli na barikádách

Padli na barikádách https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321361/mid_padli-na-barikadach-Ocn-321361.jpg 3 3 2

Jádrem publikace je jmenný seznam československých občanů, kteří padli v průběhu Pražského povstání. Zpřesněný jmenný seznam uvádí 2 898 obětí a je rozdělen do několika částí. Generálové, důstojníci, rotmistři, poddůstojníci, vojáci v záloze, vládní vojsko, legionáři, četnictvo, finanční stráž atd. mají své vlastní kapitoly a těmto obětem povstání jsou věnovány větší medailony (většinou s fotografií). Nejobsáhlejší je seznam padlých z řad občanů. U každého zesnulého je uvedeno jméno, datum narození a úmrtí, informace o profesi, poslední uváděná adresa a místo úmrtí včetně jeho okolností (v některých případech je uvedena fotografie). Vzhledem k tomu, že mezi padlými bylo mnoho neevidovaných mimopražských bojovníků, není ani současný soupis obětí Pražského povstání zřejmě definitivní.... celý text

Přidat komentář

jan.para
07.01.2023 5 z 5

Kniha obsahuje seznam všech ztrát padlých a zavražděných osob během Pražského povstání. V knize je u každé osoby, která padla v boji uveden velmi krátký životopis, důvod smrti a u některých osob fotografie. Osoby zavražděné Němci jsou uvedeny v seznamu a některé mají i fotografii. V knize je také seznam padlých vojáků ROA. Kniha také obsahuje krátký popis Pražského povstání. Dobře, že to někdo dal dohromady.

Lenka4
01.05.2021 3 z 5

Kdo z titulu a podtitulku "Padlí a zemřelí ve dnech Pražského povstání 5. - 9. května" 1945 očekává pojednání o průběhu povstání či lokalizaci barikád, bude zklamán. Seznam obsahuje jména osob, které zemřely nejen v uvedeném období, ale i v delším časovém horizontu na následky zranění a dokonce i nezvěstných a později úředně prohlášených za mrtvé. Jsou mezi nimi nejen aktivní bojovníci, ale též ti, které smrt dostihla proto, že se náhodně ocitli na špatném místě. Zatímco u příslušníků ozbrojených složek autoři mohou z jiných zdrojů uvést jejich základní osobní údaje a kariérní postupy, u většiny civilistů měli k dispozici jen dobové soupisy, které rozsáhlejší informace neposkytují. Kdo mezi nimi hledá člena rodiny a zná jeho osobní data, může být úspěšný. Při identifikaci lidí ze sousedství a vzdálenějších známých má velmi malou šanci, odchodem pamětníků a při vlastní ztrátě paměti spíše mizivou.