Padesátka: Čím žijí ženy v období přechodu

Padesátka: Čím žijí ženy v období přechodu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510157/bmid_padesatka-Fu1-510157.jpg 4 22 7

Kniha téměř o všem, co těší a trápí ženy kolem padesátky. Co se vám vybaví při slovním spojení "žena v přechodu"? Pokud zabrousíte na internet, abyste zjistili něco víc, dočtete se o návalech horka, osteoporóze a ztrátě libida. Ženy v tomto období však prožívají mnoho dalších změn - a právě na ty se autorka Lenka Kapsová vyptávala svých kamarádek a vrstevnic. Jak se v tomto věku smiřujeme s proměnou vzhledu? Co pro nás ve zralém věku znamená krása? Co s naším tělem dělá vymizení menstruačního cyklu? Jsme stejné jako naše matky? Dokážeme své dospívající děti nechat vyletět z hnízda? Jak vypadá sexuální život po padesátce? Jaký význam má v tomto věku tvořivost či víra? Pečlivě sestavené úryvky z rozhovorů, propojené osobními komentáři a autorčiným vyprávěním, vytvářejí čtivý příspěvek k důležitému, ale často opomíjenému tématu. Kniha je doplněna pěti delšími rozhovory s odbornicemi, které téma zralého ženství nahlédly prostřednictvím svých oborů - gynekologie, psychoterapie, prožitkového zpívání, víry a sociologie.... celý text

Přidat komentář

momo01
23.03.2024 4 z 5

K přečtení mě navnadil rozhovor Lucie Výborné s autorkou. K padesátce se pomalu blížím, mám ráda informace o čemkoli předem a rozhovory mě baví, takže jasná volba.
Skvělé bylo, že se jedná o české prostředí, protože v jiných kulturách může být samozřejmě mnohé jinak. Navíc příjemným zpestřením byly rozhovory s odbornicemi a hlavně první tři jsem přečetla se zájmem.
Jako celek hodnotím vysoko, přestože pár výhrad by se našlo. Začátek mě nadchl, ale postupně jak šly kapitoly dál, moje nadšení uvadalo. Přijde mi, že autorce postupně při psaní ubývalo sil. Asi tomu uškodila i jistá stereotypnost, nebo i témata druhé poloviny, která pro mě nebyla všechna tak zajímavá. Ale taky možná jde o moje osobní nastavení. Ovšem i v druhé půlce byly myšlenky, které mě přiměly k zamyšlení se.

petrarka72
23.02.2024 5 z 5

Empatické a poučné. Vědět, co se s člověkem v tomto období děje fyzicky, co psychicky a co s tím může dělat (i když je to samozřejmě individuální a kdo je bez víry, má to složitější), mi připadá důležité. Výpovědi jiných žen dávají uklidnění. A naději.


knihovna1
22.12.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila a dobře četla. Měla mi hodně co říct, protože jsem tato věková skupina hodně 50+ Knížka mi pomohla některé věci si v hlavě srovnat a utěšit se, že nelítám v tom sama. Autorka se zhostila dobrého počinu a kniha určitě splnila svůj účel. Některé výpovědi byly hodně upřímné až na tělo, to mi sedlo. Doporučuji všem ženám.

Doubravka1975
15.11.2023 5 z 5

Půjčeno od trochu starší kamarádky. Prý: Ať víš co tě čeká a nemine:):):)
Zajímavé čtení
Je to mozaika příběhů poskládaná ze střípků důvěrných ženských rozhovorů, od žen různého postavení od 45 do 55 let a jsou uspořádány do deseti tematických kapitol

lencin
03.10.2023 3 z 5

Za mě 3,5*.
Líbilo se mi téma i způsob zpracování (osobní příběhy mnoha žen a průvodní slovo autorky v každé kapitole), ale trochu mi vadila určitá rozvláčnost a opakování se (hlavně ke konci knihy). Co mi nevyhovovalo byla míra křesťanského zaměření, což je asi dáno autorčiným zázemím. Spiritualita je mi blízká, ale ke katolictví mám velké výhrady a v této knize na mě hodně trčelo.
Celkově jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a děkuji autorce za úctyhodnou a určitě i mravenčí práci.

dagmar7365
07.09.2023 4 z 5

Asi byla chyba číst tuto knihu na jeden zátah, protože prvotní nadšení z toho, kolik zajímavých věcí jsem se dozvěděla, jak moc odlišné zkušenosti ženy mají, přešlo v pocit zahlcení, že je to vlastně pořád dokola a ke konci mě to už ani tolik nebavilo číst jednotlivé výpovědi.
Lenka Kapsová ale odvedla dobrou práci, sesbírat tolik materiálu a dát mu nějakou formu muselo být náročné. A rozhodně je to kniha, která může ženám v období přechodu pomoci. Pokud nemají ve svém okolí nikoho s kým by toto téma sdílely, tak kniha nabízí spoustu "kamarádek" a závěr je takový, že v podstatě cokoli je možné a "normální".

Terka1975
01.09.2023 4 z 5

Když žena prožívá různá období svého života, tak se potýká i se specifickými rysy tohoto období a pokud vás čeká padesátka, je zajímavé se dočíst, že různé obavy má také někdo jiný podobného věku. Kniha je založena na rozhovorech a nehodnotí. Takže je to jako když sedíte s kamarádkami a povídáte si, možná o věcech, o kterých se moc nemluví.

Štítky knihy

rozhovory mezilidské vztahy padesátka (věk) populárně-naučné publikace ženská spiritualita menopauza zdraví a hygiena žen

Autorovy knížky

2023  80%Padesátka: Čím žijí ženy v období přechodu

Kniha Padesátka: Čím žijí ženy v období přechodu je v

Právě čtených6x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce3x
Chystám se číst47x
Chci si koupit16x