Pád orlice - poslední dny třetí říše

Pád orlice - poslední dny třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308739/bmid_pad-orlice-posledni-dny-treti-rise-dG5-308739.jpg 5 15 4

Po více než čtyřech letech totální války se na bojujících armádách začala projevovat únava. Němci, i když bylo zřejmé, že válku prohráli, však na kapitulaci nepomýšleli. Sovětská vojska zahájila mohutnou ofenzivu, převálcovala německé obrané linie na Visle a valila se pláněmi středního Polska k Odře. Západní spojenci se rozhodli zničit srdce nacistické říše a současně tak ubránit Evropu před rostoucími ambicemi sovětského diktátora. Nadešel jeden z nejstrašnějších roků v dějinách lidstva, jehož vyvrcholením byla zoufalá bitva o Berlín. Robin Cross, vynikající vojenský historik, nezapomíná ve svém uchvacujícím líčení událostí z posledních dnů Hitlerovy říše na sebemenší podstatný detail. V záběru postihujícím celé evropské válečné panoráma, našel své místo jak popis bitev, tak i nezapomenutelný obrázek světa uchváceného panikou.... celý text

Literatura naučná Vojenství
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Fallen Eagle


více info...

Přidat komentář

vvikingg
26.02.2023 5 z 5

Pohled na bojiště konce roku 1944 až ke kapitulaci Německa květen 1945, náhled ze strany Rusů, Němců a spojenců , proloženo autentickými zážitky účastníků všech bojujících stran. Kniha se velmi dobře čte, na každé stránce dole i vysvětlivky, zdroje odkud autor čerpal, velmi dobře zpracováno, doporučuji koho zajímá druhá světová válka.

Abraxas666
12.02.2018 5 z 5

Kniha pútavo opisuje cca posledný rok vojny. Zachytáva udalosti z rôznych bojísk aj zázemia. Obsahuje nielen odborný text ale aj rôzne výpovede priamych účastníkov a svedkov. Na začiatku každej kapitoly je krátky citát, pobavil ma hlavne ten od Stalina: "Je Boh s konzervatívcami? Modlíte sa k nemu? Potom ja mám na svojej strane diabla. Ten musí byť správny komunista." (Stalin v rozhovore s Churchillom).
Do pamäti sa mi vryl naturalistický opis následkov bombardovania Drážďan od svedkov tohto masakru.


schacco
28.11.2015 4 z 5

Velmi poutavé čtení prolínající fakta s osobními výpověďmi účastníků. Škoda jen, že text trpí občasnou nekonzistencí.

Amnesiac
05.10.2012 4 z 5

Pre laika ktorý v tomto žánri nemá načítané nič ine je tažké túto knihu hodnotiť. Ale presne pre tento okruh čiateľov je asi kniha určená, nakoľko sa na tému nazerá z viacerých uhlov pohľadu (civilista, vojak , memoáre generálov), čo ju činí zaujímavou aj pre čitateľa ktorý si jedného dňa povie : ,,Prečital by som si aj niečo iné než Hlava XXII či Nahí a Mrtvi". Proste literatura faktu o druhej svetovej pre ,,everymana"