Pád Gondolinu

Pád Gondolinu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423545/bmid_pad-gondolinu-Z5t-423545.jpg 4 376 61

Pán prstenů série

Čtenáři Hobita a Pána prstenů vědí, že J. R. R. Tolkien zasadil tyto příběhy do propracovaného světa, jehož kořeny sahají do mnohem hlubší minulosti. Některé příběhy z dávnověku jeho světa známe zdíky úsilí Christophera Tolkiena, který otcovy příběhy rekonstruuje z rukopisných verzí. Po Silmarillionu, Nedokončených příbězích a Húrinových dětech tak nyní přichází Pád Gondolinu, pojedávající o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, který je druhým nejmocnějším z božských Valar. Morgoth usiluje o zničení města Gondolin, jež vystavěli Noldor, elfové, kteří se vzepřeli bohům a opustili bájný Valinor. Jeho úhlavním nepřítelem je Turgon, vládce Gondolinu, ukrytého před Morghothem mocí kouzel. Ulmo své záměry prosazuje skrze Tuora, kterého dovede do Gondolinu, kde Tuor dosáhne výnamného postavení, ožení se s Turgonovou dcerou a zplodí s ní syna Eärendila. Když se v Gondolinu najde zrádce a Morgoth město najde a zničí, Tuorovi i s rodinou se podaří uprchnout; jeho potomkové pak účinkují v pozdějších obdobích tolkienovské mytologie - například jeho vnuk Elrond, kterého známe z bojů o Prsten.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

The Fall of Gondolin , 2018


více info...

Přidat komentář

Vendy1993
16.04.2024 4 z 5

Opět poskládáno jako více verzí příběhu podobně jako u Berena a Lútien. Nejvíc se mi líbila hned první verze na začátku knihy a proto pro mě bylo trošku těžší číst až do konce. Ale když se nad tím zamyslím, tak vidím opět úžasné dílo od JRR Tolkiena a zase musím přemýšlet zda by byl rád, že jeho syn Christopher zasvětil svůj život otcovu dílu. Myslím, že by byl rád, že se někdo z jeho nejbližších snažil tolik příběhů vysvětlit lidem. To se mi na tom také líbí. Kdykoliv je v knize část, kterou napsal Tolkien mladší a snaží se aby bylo vše srozumitelné, úplně cítím tu lásku syna k otci a to je přidána hodnota všech knih které Christopher Tolkien editoval.

Kopta
08.02.2024 3 z 5

Problém jsem zde spatřoval v tom, že člověk čte, čte, čeká na začátek a on je konec. Fantasy mě už dnes dost obchází a ty pozitivní aspekty asi budou věcí paměti než současných prožitků. Přišlo mi to strašně rychlé a vágní.


Elea
06.02.2024 4 z 5

Krásné doplnění světa Pána Prstenů a Hobita.

Imaginárium
12.12.2023 4 z 5

Pre všetkých fanúšikov Stredozeme, ktorých zaujíma bližšia história tohto dokonalého sveta. Okrem Pána Prsteňov a Hobita je stále veľké množstvo epických príbehov, ktoré sú neznáme a čakajú na objavenie. Podľa mňa si pozornosť jednoznačne zaslúžia.

Kniha obsahuje viac podôb toho istého príbehu z rôznych zápiskov a poznámok J.R.R. Tolkiena a následné porovnania detailov z viacerých verzií doplnené vysvetlivkami od Christophera Tolkiena.

Dej sa odohráva po Bitke sĺz nespočetných a opisuje osudy Tuora (prastarého otca Elronda) a históriu často spomínaného mesta Gondolin.

Na štýl písania si treba zvyknúť, často mi hĺbka štúdia Tolkienovho diela pripomínala dizertačnú prácu, než fantasy, ale keď si na to človek zvykne, odhalí sa mu krásny, epický príbeh.

Hor89
11.10.2023 3 z 5

Pád Gondolinu je bohužel napsán jiným stylem než předchozí Húrinovy děti. Nejedná se o souvislé vyprávění, ale o soupis všech verzí příběhu Tuora/pádu Gondolinu s komentáři. Úplná verze je jen ta první nejstarší, nejzajímavější poslední verze končí v polovině příběhu. Je škoda, že si Christopher Tolkien nedal s knihou víc práce, a podobně jako u Húrinových dětí nezkusil nejdelší verze spojit dohromady.

Vidlička
01.09.2023 5 z 5

Co říct?! Středozemě není nikdy dost. Díky, Christophere!!


Ale už ne díky Argu, které má u všech knížek z této Tolkienovské řady špatné stránkování u ilustrací, což považuju za šlendrián.

zedir
13.08.2023 5 z 5

Každý čtenář, který se ponoří do nesmírně hlubokého, živoucího a po všech stránkách propracovaného a propojeného světa pana Tolkiena, vidí na vlastní oči, kolik úsilí, myšlenky a lásky svému dílu věnoval, ale ještě o poznání více tuto píli oceníme v těch knihách, které vydal a okomentoval Christopher Tolkien, neboť jako můžeme sledovat film o filmu, zde sledujeme synovu knihu o otcově knize. Syn nás nesmírně detailně seznamuje se 40letou historií příběhu psaným svým otcem. Různé verze, zkrácené, delší, útržky, poznámky, opravy... to vše ve snaze vytvořit naprosto vyšperkovaný příběh, který teprve poté spatří oči čtenářovy, a to je přesně to, co děla Tolkienovo dílo tak naprosto výjimečným, tak zbožňovaným, tak nepřekonatelným. Ta naprostá oddanost své práci, volba správných slov, stylistických metod, znalost mytologií a rytířských příběhů, odkud bral Tolkien inspiraci, a které tolik miloval, a tuto lásku vtiskl svému dílu natolik, že k nám promlouvá i po více než stu letech od chvíle, kdy napsal první řádky Pádu Gondolinu. Příběhu natolik poutavého, že při líčení zničení města čtenář opravdu cítí zmar a smutek nad koncem něčeho nádherného, co již nikdy nebude. Tolkien totiž ze svých čtenářů vytváří obyvatele Beleriandu, a jako takovým nám tolik záleží na všem dobrém, co naše domovina nabízí. A pádem Gondolinu ze světa zmizel i kus krásy, která měla být nedotknutelná a domnívám se, že čtenář si podvědomě pod tuto krásu symbolicky dosazuje jakoukoliv krásu ze svých životů, a proto Tolkienovy příběhy jsou tak živé, protože pouze nečteme příběh, ale přímo jsme v příběhu spolu s Turgonem, Tuorem nebo samotným Ulmem. Mám mnoho oblíbených knih a autorů, ale žádný se nedokáže přiblížit umu Tolkiena. Je jednoduše on a poté všichni ostatní. Máme štěstí, že žijeme v jeho věku...

vpadysak
23.05.2023 4 z 5

Klasika a pre fanúšikov Tolkiena skoro "povinné" čítanie. Veľká vďaka pánovi Christopherovi Tolkienovi, že sa podujal túto knihu o Gondolíne vydať a príbeh v tejto forme neostal zabudnutý.

WolfIssen
29.03.2023 5 z 5

Co více ještě napsat ke knize, která je dalším klenotem fantasy literatury. Snad jen to, že ikdyž jde o jeden ze stěžejních a velice obsáhlých příběhů prvního věku, mnoho tzv. "fanoušků" Tolkienových děl jej vůbec nezná, a při pohledu na obálku (vydání Argo) si myslí , že se dívají na gondorské město Minas Tirith. Pravověrní fandové jsou poctěni a ohromeni každým dalším dílem či střípkem v rozsáhlé mytologii a historii světů obou mistrů Tolkienových.

Lolila
26.01.2023 5 z 5

Kniha ponúka rôzne verzie o páde Gondolinu s vysvetlivkami ako sa príbeh vyvíjal. Tiež je doplnená krásnymi kresbami:-).
Je to Tolkien, je to srdcovka:-)

Belforn
15.10.2022 4 z 5

Christopherovi Tolkienovi se podařilo nabídnout čtenářům neobyčejný pohled do myšlení J. R. R. Tolkiena. Čtenář si tak může vychutnat zrod jednoho z nejznámějších příběhů Středozemě, který skvěle rozšiřuje náčrt, který byl proveden v Silmarilionu. Kniha je skvělou sbírkou několika příběhů téže události, které jsou však vždy obohaceny o něco nového nebo jiným způsobem pracuje s důmyslně vystavěnou mytologií.

Hun
03.10.2022 5 z 5

Díky tomu, že Christopher předložil více verzí legendy, tak jak se vyvíjela během desetiletí, jsem zjistil, že i Tolkienův styl se vyvíjel. Či spíše že zpočátku svůj styl hledal, než ho vybrousil. Nejstarší verze totiž ještě postrádá onu unikátní patetičnost, vznešenost a starobylou příchuť, které charakterizují pozdější podoby Tolkienových legend. Tolkien také později obohatil Pád Gondolinu mnoha krásnými prvky, které ho posouvají blíž vznešené mytologii a krásně ho propojují se zbytkem Quenty do působivého celku.

uzivatel9146
09.08.2022 5 z 5

Tolkienu syn Christopher je to čemu dnes říkáme gigachad. Takle deep divovat do otcova díla a pro všechny jeho fanoušky přivést na svět něco tak úžasného jako je Pád Gondolinu, tleskám. Protože Jrr. Tolkien nikdy kompletně nedokončil Pád gondolinu podle jeho představ tak se v této knize nacházejí asi 3 velmi odlišné formy o příběhu. Mým nejoblíbenějším je určitě první z nich kde je spoustu epickych bitev, hrdinů, a melko. Prostě paráda, super kniha pro fanoušky Středozemě povinost

Kamba
01.08.2022 5 z 5

nemůžu nereagovat na komentář od uživatele Gilnien:

Prohlásit o motivacích Christophera Tolkiena, který měl v době vydání knihy 94 let, "...na talentu svého otce možná už moc rejžuje..." mi přijde minimálně necitlivé. A spíš to svědčí o naprostém nepochopení, co touto knihou chtěl Christopher říct.

Osobně to vnímám jako poctu jeho otci, ve které chtěl tento potenciálně nejmonumentálnější příběh přinést se všemi informacemi, jaké jsou dostupné. A taky tím nastínit, jak se svět Silmarilionu vyvíjel.

Gilnien
29.07.2022 3 z 5

Kniha se mi těžko hodnotí. Čekala jsem příběh, jakési doplnění či pokračování Silmarillionu, ale ve skutečnosti jsem četla jakousi dobrou dizertační práci. Samotný příběh je jen zlomek knihy, zbytek je neustálé omílání nejrůznějších verzí, poznámek, jejich kompilace, rozbor... Jedna pasáž je napsána třikrát víceméně stejně, ale několik faktů se tam rozporuje. Je určitě zajímavé nakouknout do pochodů Tolkiena, vidět, jak se jeho příběh vyvíjel i v něm samém. Ale mě to vlastně otravovalo. Navíc samotná kapitola o Pádu Gondolinu je, jak Ch.T. napsal pouze původní přepis psaný tužkou. Evidentně tedy verze, kterou by sám Tolkien asi v tomto stavu nikdy nepoužil. Bohužel je to trochu vidět, ne, že by to bylo špatné, ale prostě umí být i lepší. Prostě je to první verze bez revize.
Určitě si vážím práce Ch.T., ale přijde mi, že na talentu svého otce možná už moc rejžuje.

Peťulka3
09.04.2022 4 z 5

Příběh jako takový dobrý. Jen mě tam trošku otravoval ten text mimo. Vůbec jsem nevěděla, že tam něco takovýho bude.

HloupýHonza
23.03.2022 5 z 5

Tato kniha je tak trochu nejslabší z Tolkienových děl ale zároveň je to úžasné dílo. Začátek je mírně slabý a dělalo mi problém se do toho začíst, jelikož i celkově je tato kniha méně poutavě napsaná, jako Tolkienova ostatní díla. Jenže tato kniha má obrovskou výhodu a to takovou, že zde dojde k velké gradaci, která čtenáře opravdu hodně zasáhne a najednou ho donutí na jeden zátah zhltnout celý příběh. Přesně v té gradaci je mocná síla udělat z jaksi pomalého začátku velký příběh, který Tolkien zkrátka umí moc dobře. Je to krátký příběh, spojený s výklady syna Christophera a různými verzemi příběhu, což není úplně vhodné pro začínající čtenáře, tudíž tato kniha by měla být čtena až s mnohem větším povědomím o tomto světě. Ač mě kniha nezaujala natolik, jako např. "Húrinovy děti", Tolkien mě zde opět mile překvapil.

Kamba
20.12.2021 5 z 5

Když jsem kdysi dávno před lety četl Silmarillion, objevil jsem v textu odkaz na příběh Pádu Gondolinu (který byl v samotném Silmarillionu rozepsán do pouhých pár vět). Pokoušel jsem se tehdy více dohledat o této povídce, ale moc úspěchu jsem neměl a rozčarování bylo veliké.
Čas utíkal a já jsem na Gondolin zapomněl, až najednou (patnáct let poté) jsem narazil na samostatně vydanou knihu Pád Gondolinu. Po přečtení pár recenzí (abych si ověřil, že se mi to nezdá) jsem si ji hned pořídil a začetl se do ní.

Po prolouskání prologu a vysvětlení, že se vlastně nejedná o jeden příběh, ale sbírku všech jeho verzí a analýzu vývoje příběhu v čase. Hned první (nejdelší, ale i tak relativně krátký: 45 stran) příběh je klíčový: *** spoiler alert:*** vypraví celé Tuorovo putování do Gondolinu, roky, které zde prožil, poslední bitvu tohoto města a následný úprk přeživších. *** spoiler ends***
Je na povídce poznat, že se jedná o jednu z prvních, které Tolkien napsal (o elfech např. často hovoří, jako o Gnómech), chybí spousta návazností na jiné příběhy ze Silmarillionu a způsob vyprávění také není tak květnatý, jak jsem u autora zvyklý. Ale i tak je povídka velmi dobrá a hlavně, jako jediná opravdu detailně popisuje pád Gondolinu jako takového.
Po prvním příběhu následuje (na 25 stranách) několik kratších, velmi stručných textů, na kterých je hezky vidět vývoj příběhu a jeho postupné zasazování do širšího kontextu okolního světa.
Druhá klíčová část knihy je pak na 35 stranách rozepsaný mnohem vyspělejší poslední příběh, psaný stejným stylem, jako Silmarillion. Jeho velkou nevýhodou však je, že nebyl dokončen, vyprávění končí ve chvíli, kdy Tuor přichází před brany města. Příběh je mnohem detailnější a také propracovanější, protkaný spoustou odkazů na jiné události, které se ve Středozemi staly, je již opravdovou součástí Silmarillionu. Z textu je cítit, že pokud by jej Tolkien dokončil, jednalo by se bezesporu o jednu z jeho nejlepší pověstí.
Kniha končí srovnáním jednotlivých verzí příběhu (za mě dost zbytečné, rozdíly byly docela viditelné) a spoustou dodatečných poznámek k dokreslení příběhu.

Závěrečné hodnocení: jasných 5 z 5. Samozřejmě bych byl radši, kdyby povídka byla dokončená, ale i tak je tato kniha to nejlepší, co se k tématu dalo vydat.

myelka
08.08.2021 5 z 5

Nemám co napsat nového, co už nebylo řečeno. Tolkien je pro mě srdcovka a když dočtu jeho knihu, jsem smutná, že je konec (až na Finn and Hengest, to jsem si čtení, navíc v angličtině, protrpěla).

cathyblack
08.07.2021 5 z 5

Pád Gondolinu neni nic pro lidi, co si nepotykali s Hobitem ci Panem prstenu. Dokonce si dovolim tvrdit, ze se hodi i zakladni znalost Silmarilionu. A krom toho Christopher nesestavil knihu tak ctive, jak to udělal kupříkladu u Húrinových dětí. Spíše jako odborné literární dílo, které se zabývá vývojem příběhu o Tuorovi, pádu Gondolinu a vzestupu Earendila. Porovnáváme dvě nejdůležitější (nejstarší a nejmladší) verze pověsti Pádu Gondolinu, sledujeme jak jsou podstatné rysy příběhu zachovány, ale jejich význam se proměňuje, to jak Tolkien přicházel téměř neustále s novými prvky a to už od roku 1916. Christopher musel přelouskat několik set stránek, psaných třeba jen obyčejnou tužkou, které už byly sotva čitelné, aby pro nás tento příběh zapsal v té nejvíc odpovídajcí formě. Místy jsem se s tím prala, dokonce jsem při čtení začátku nadávala. Jakmile ten prekonate, jede to jako po masle. Misty.

Pád Gondolinu není však jen smutný příběh elfského města a jeho hrdinů. (Například elf Glorfindel a jeho boj s balrogem). Dojdeme i ke střípkům z Tolkienova života. Chtěla bych vypíchnout dojemný dopis, který J.R.R. Tolkien psal nakladatelství Allen and Unwin. Tolkien doslova žadonil o vydání “alespoň” Pána prstenů, kterého zrovna dokončil. Věděl, že čas Silmarilionu v poválečné Británii ještě nenastal. I tak stále považoval Pána prstenů za pokračování spíše jeho, nežli Hobita. Cituji: Pro mě je hlavní, že jsem se zbavil posedlosti celou tou záležitostí a osvobodil se od ní, napsal nakladeteli těsně po dopsání Pána prstenů. Sám byl překvapen tím, jak je dílo obsáhlé. Tyhle malé střípky z Tolkienova života, kdy přiznává, že nemá peníze na opatření strojopisu a proto ho musí psát sám - mě bodají do srdce a vlévají mi slzy do očí. Ačkoli je Pád Gondolinu velkým příběhem, Christopherovy poznámky, úvod a závěr mi daly daleko více. Přiblížili mi člověka, který dychtil po dracích víc, než po penězích. Dneska už se takový snílek těžko hledá. Westu hál. Ferðu, Tolkien, Ferðu

Štítky knihy

katastrofy

Autoři knihy

J. R. R. Tolkien
anglická, 1892 - 1973
Christopher Tolkien
anglická, 1924 - 2020

Kniha Pád Gondolinu je v

Právě čtených24x
Přečtených483x
Čtenářské výzvě60x
Doporučených23x
Knihotéce428x
Chystám se číst327x
Chci si koupit187x
dalších seznamech9x