Otec - drama o třech jednáních

Otec - drama o třech jednáních https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 14 3

Drama o selském mamonáři, který z furiantské chtivosti po druhém statku přivede souseda na mizinu vysokými úroky z půjček, a syna, který by mohl křížit jeho majetnické plány, donutí vstoupit do kláštera. Bezvýchodná tragédie, v níž otcova bezcitnost rozeštve obě rodiny k roztržce, končící vraždou předpokládaného dědice statku a naprostým odcizením druhého syna, je jednou z nejvýraznějších ukázek kritického realismu v české dramatické literatuře: zachycuje typické rysy života na české vesnici v 90. letech minulého století, kdy sedláci se proti rostoucímu kapitalistickému rozkladu a zadlužování svých usedlostí bránili všemi způsoby; to vedlo až k tomu, že vztah k majetku nabyl u nich převahy nad vztahem k dětem.... celý text

Přidat komentář

Doubravka1975
26.05.2023 5 z 5

Skvělé rodinné drama o chamtivosti a hrabivosti

Lenka4
16.12.2021 5 z 5

Velmi zdařilá hra. Ač lze trochu vývoj děje předvídat, nesnižuje to jeho vzrůstající dramatičnost. Závěr rozhodně není pohádkový, ale odpovídá tvrdé realitě života.


ArwenEvenstar
15.01.2017 5 z 5

Ve hře je "krásně" ukázáno, kam až může zajít sobectví a hrabivost. Otec Divíšek svojí touze po majetku obětuje i štěstí svých dětí. Když konečně dosáhne svého a získá statek, zjistí, že je opuštěný. Ani přes to si ale nedokáže připustit svojí vinu. Jako protiklad ve hře vystupuje Kopecký, který svým dětem vždy přál. Kopecký byl sice donucen prodat majetek, ale má podporu svých dětí.