Ota Pavel: Pod povrchem

Ota Pavel: Pod povrchem https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438370/bmid_ota-pavel-pod-povrchem-M5T-438370.png 5 22 8

Život Oty Pavla je ztělesněním osudu obyvatele střední Evropy ve dvacátém století, příkladem toho, jak velké události určují lidský osud, aniž by na ně člověk měl jakýkoli vliv. Otu Pavlovi nejvíce záleželo na tom, aby se stal spisovatelem. To se mu podařilo. A přestože se nedočkal slávy ani bohatství, zapsal se do velké tradice středoevropské židovské literatury, jejímiž vrcholnými představiteli byli Franz Kafka, Egon Erwin Kisch nebo Max Brod. Přitom však zůstal spisovatelem skrznaskrz českým. Polský publicista Aleksander Kaczorowski napsal košatý rodinný příběh. Živým reportážním stylem popisuje nejen rodinné zázemí a Pavlův vztah k otci, ale přibližuje také třeba názory obou na komunismus. V kombinaci s téměř románovým líčením míst důležitých pro Pavla i jeho prózy (například slavnou Smrt krásných srnců) tak lze Kaczorowského knihu číst i jako intimní ságu dvacátého století.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Host
Originální název:

Ota Pavel: pod powierzchnią , 2018


více info...

Přidat komentář

NessaLuna
21.01.2023 5 z 5

Precizně vypracovaná biografie, která sahá ještě daleko před Otu Pavla. Pokud se o tomto skvělém spisovateli chcete dozvědět víc, tohle je ta pravá kniha a absolutní základ. Dokonce mi připadalo, že se autorovi Pavlův životopis podařilo beletrizovat - přesně ve stylu Oty.
Kniha se četla jedna báseň, možná zpočátku se v tom dá trochu zamotat, když se vypráví o Otových prarodičích, ale jinak čtení velmi rychle utíká. Autorovi se podařilo příběh Oty a jeho okolí vykreslit s nadhledem a nenucenou přirozeností. Krásně vykresluje kontrast mezi zábavnými povídkami z dětství a těžkou životní cestou, která spisovatele nešetřila. Člověk měl chuť nad tím osudem uronit slzu. Vřele doporučuji!

milary
26.05.2022 5 z 5

Ota Pavel. Můj oblíbený. Co jsem o něm věděla? Dohromady nic. Je potřeba vědět víc? Ne. Přečtete si knížky z prostředí sportu. Přečtete si - Smrt krásných srnců, třeba. A jiné. Odkoukáte zfilmované. Áchnete. Jaký že to spisovatel! Pravda. K tomu jako by nebylo co dodat.

Často mi anotace ke knížkám připadají zavádějící. Vyzrazující. Glorifikující. Hloupé.
Tahle ne. Vzala mi vítr z plachet, ale já bych to stejně takhle věcně postihnout nedovedla.
...Intimní sága 20. století. Velké události, určující lidský osud, aniž by na ně měl člověk vliv...
(Trochu mi to koncepčně připomíná nedávno přečtené "Věci, kterých jsem se nezbavil" od jiného Poláka).

Ne, některé věci člověk neovlivní. Ale dodat se dalo hrozně moc.
Jak píší kolegové, množství zdrojů, které dobře obeznámený autor kompetentně a přitažlivě zpracoval, sahá hluboko pod povrch(ní) informace o Otovi Pavlovi. Ledacos budí rozpaky, ale nikdy zahanbení z četby, díky níž se člověk vtírá komusi do soukromí.
Neuvěřitelně zajímavé, mnohovrstevné, naprosto úžasně napsané. Moc doporučuju.


david6273
20.07.2021 5 z 5

Řekl bych poctivá, vyzdrojovaná kniha, která vykresluje celkový obrázek o mém oblíbeném spisovateli. Některá fakta o Otovi Pavlovi jsou samozřejmě lehce nepříjemná, ale jsem rád, že jsem se mohl dozvědět celou pravdu. Díky

Moncele
07.02.2021 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem se k této knize dostala. Bylo to velmi zajímavé čtení, od rodinné historie (a v podstatě i anamnézy), přes počátky profesní kariéry až po příklon od novinařiny k spisovatelské dráze. Život Oty Pavla nebyl vůbec jednoduchý, jeho konec byl trpký. Hodně mě zaujal vztah mezi Otou Pavlem a Arnoštem Lustigem, o tom si určitě ještě nějaké zdroje vyhledám. Znám film Smrt krásných srnců, teď si ráda přečtu i povídky, na základě kterých vznikl. Vysoce hodnotím množství zdrojů, které autor Aleksander Kaczorowski v závěru knihy uvedl, jakož i stručný přehled života Oty Pavla tamtéž. Je vidět, že autor je novinář a práce se zdroji mu není cizí.

Tatrman
26.12.2020 4 z 5

Zajímavá kniha nabízející ucelený pohled na známého českého spisovatele a novináře. Skvěle doplněné o průhledy dějin poloviny 20.století v Československu.

Noonian
07.10.2020 5 z 5

Velmi pěkně sepsaný životopis. Lidsky a příjemně. Moc pěkně se to četlo a to životopisy úplně není můj šálek kávy...

Strnady095
24.09.2020 4 z 5

Jako doplněk k jeho knížkám dobré přečíst (a možná také ne, pro zachování idealizace...), začátek životopisu z jeho knih hodně čerpá, dobrý průnik s historickými událostmi … ale chybí mi názory jeho blízkých, známých … zmíněn názor pouze jeho syna a ten dvakrát příjemný není...

Felidae
01.09.2020 5 z 5

Výborně napsaný životopis spisovatele Oty Pavla. Autor se nevyhýbá nepříjemným či kontroverzním událostem ve spisovatelově životě i životě jeho blízkých, ale dělá to s noblesou, úctou k spisovateli, neshání senzace. Každý z nás asi miluje Smrt krásných srnců a tahle knížka je důležitý kamínek k mozaice nazvané Ota Pavel.

Štítky knihy

Ota Pavel, 1930-1973

Autorovy další knížky

2020  91%Ota Pavel: Pod povrchem
2021  96%Havel: Pomsta bezmocných
2022  92%Pražský slabikář: Od Kafky k Havlovi a zpět
2023  96%Hrabal: Sladká apokalypsa
2024  0%Czechy. To nevymyslíš

Kniha Ota Pavel: Pod povrchem je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst24x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x