Osudy dobrého vojáka Švejka v ruském zajetí a v revoluci

Osudy dobrého vojáka Švejka v ruském zajetí a v revoluci https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454291/bmid_osudy-dobreho-vojaka-svejka-v-ruske-WW3-454291.jpg 3 14 3

Pokračovanie príbehov dobrého vojaka Švejka v Ruskom zajatí a počas revolúcie. Kniha predstavuje Švejka už nie ako vojaka, ale ako zajatca, ktorý však zďaleka nie je taký hlúpy, ako sa na prvý pohľad zdá.

Přidat komentář

druzickaster
01.06.2017 5 z 5

Vaněk je jiný, ale neměl jsem s jeho Švejkem problém. Nebylo to tak odlehčené a odosobněné, válka a zajetí byla mnohem hmatatelnější, ale proč ne. Prostě Švejk byl odrazem v zrcadle protikladů Hašek - Vaněk, alejak jsem psal výše, neměl jsem problém ani s Vaňkovým Švejkem.

hanka.ucitelka
07.11.2016

Četla jsem před maturitou. Líbilo se.


jarmik
07.11.2013 2 z 5

Hlavním důvodem, proč číst Vaňkova Švejka, je možnost uplatnit se společensky. Každému se někdy přihodí ta nehoda, že se ocitne na večírku u stolu, kde nesedí žádná žena. Pokud udělá tu chybu a neodejde raději spát, dříve nebo později se každá chlapecko-chlapecká debata dostane ke Švejkovi. Co čtenář, to nekonečný výklad Švejka - na tomto poli nelze zaujmout. Ale máte-li přečteného navíc i Švejka Vaňkova, diskusní trumf je jistý.

Dalším přínosem pro mě byl právě kontrast s geniální prací p. Haška. Až doslovné přízemní líčení týchž záležitostí od p. Vaňka mi ukázalo, jakou spoustu zážitků p. Hašek vynechal, přestože byly dramatické, jedinečné a drsné. Zdánlivě přízemní a lidový kanonický Haškův Švejk až teprve ve srovnání se skutečně přízemním a lidovým Švejkem p. Vaňka se mi ukázal v plné virtuozitě, se kterou ho p. Hašek vytvořil; pochopil jsem, jaký exkluzivní poetický tanec a mistrovská malba p. Haška byla potřeba, aby vytvořil nadčasově srozumitelný humoristický román ze světové války, který se přitom dokázal ubíjející každodennosti války tolik vzdálit.