Osudová Sisi

Osudová Sisi https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301495/bmid_osudova-sisi-h2h-301495.jpg 4 14 6

Sisi v Ženevě italský anarchista. Od té doby se rakouská císařovna a uherská královna stala mýtem. Osud této legendárně krásné, rozmarné a samotářské panovnice nepřestává fascinovat. Inspirovala malíře, básníky, psychology, filmaře... Kniha líčí Sisi, okouzlující bavorskou princeznu, která se v r. 1854 vdala za císaře Františka Josefa, vládnoucího padesáti milionům poddaných. Ve Vídni ji kritizovali, ale v Budapešti ji zbožňovali, neboť bránila maďarský nacionalismus proti rakouské nadvládě. Sisi jako moderní žena a horlivá cestovatelka projížděla Evropou a prchala před strnulým protokolem vídeňského dvora. I dnes je vzpomínka na ni ve střední Evropě stále živá. Jean des Cars pět let pečlivě shromažďoval dosud nezveřejněné nebo málo známé vzpomínky, setkával se s císařovninými potomky, prohledával archivy bývalé habsburské říše. Díky V roce 1898 zavraždil pozoruhodným odhalením líčí tuto nezapomenutelnou postavu v novém světle.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

Sissi, impératrice d' Autriche


více info...

Přidat komentář

Ivaiva
01.10.2019 4 z 5

Francouzské zpracování života nejznámější rakouské císařovny se mi líbilo. Je to čtivá kniha, dostatečně detailní, avšak ne natolik, aby byla úmorná. Život Sisi přitahuje i více než 100 let po její smrti, byla to komplikovaná osoba, skutečně osudová.

cérka
08.06.2018 4 z 5

Sisi, má pro mě navždy podobu Romy Schneider. Při vyslovení jejího jména mě ovane nádech tajemna, krásy, exotiky, lásky, žalu, nepochopení...
Byla opravdu jiná , výjimečná, ve své době nepochopená a nejen pro Františka Josefa I. osudová.
Tato kniha asi úplně neuspokojí znalce a historiky. Mne jako "laika" však obohatila o spoustu informací, nejen o Sisi. Uvítala bych více fotografií a grafik. Zcela jsem postrádala mapy. Vždyť Sisi byla celý život na cestách! Přiznám se, že odstavce vysvětlující politickou atmosféru a hlavně vojenské konflikty jsem ke konci knihy již přeskakovala (opět mi chyběly mapy :-) )


rozvera
23.02.2017 4 z 5

Zatím podle mého názoru nejlepší zpracování života rakouské císařovny Alžběty, které jsem doposud četla.Kniha je velmi čtivá, řadí se mezi naučné, zaujala mne i popisem historických skutečností.

alnahu
08.11.2016 5 z 5

Autor nám v knize popisuje císařovnu Sisi ,jaká opravdu byla, krásná samotářská, fascinující žena. Mě se kniha velmi líbila.

lenulitah
26.09.2016 4 z 5

Mě se to celkem líbilo. Byla to moje první kniha o Sisi, takže nemůžu porovnávat, ale dobře se četla a dozvěděla jsem se spoustu věcí, nejen o císařovně, zopakovala jsem si dějepis... Vrhnu se teď na další četbu na stejné téma.

Sisssi
06.08.2016

Pozoruhodná odhalení? Císařovna Alžběta v novém světle? To ani náhodou. Slabá kniha, která možná uspokojí francouzské čtenáře, kteří se o Sisi příliš nezajímají.