Ostrov pokladů

Ostrov pokladů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275494/mid_ostrov-pokladu-99O-275494.png 5 36 3

Karel Kryl - mistr básnického slova v české písni. Výbor z Krylova díla Ostrov pokladů sestavila jeho žena Marlen Kryl na základě chronologie vzniku jednotlivých čísel. Při přípravě knihy vycházela z Archivu Karla Kryla. Karel Kryl, známý jako básník s kytarou, se stal jedním z nejvýznamnějších představitelů českého protestsongu v letech 1968-1989. Písně si psal sám a v jeho repertoáru byly jak krátké úderné pamfletické songy, tak delší poetické a melancholické skladby.... celý text

Přidat komentář

Janizoun
09.09.2023 5 z 5

Karel Kryl - toto jméno u nás doma nebylo zakázané, zrovna jako Marta Kubišová, Yvonne Přenosilová a další, které jsme poslouchali na gramofonových deskách. Jsem moc ráda, že se mi tato kniha náhodou dostala do ruky, objevením v antikvariátu. Připomněla mi mého tátu, který byl jen o rok mladší a přežil pana Karla Kryla jen o pouhých pět let... Písně i básně jsou ze života. Sama některé písničky dodnes hraji na kytaru při každé možné příležitosti a tento básník, písničkář, bude patřit vždy mezi mé oblíbence.

".... Nevěř Vašku na proslovy!
Mnohý příklad známe,
že pán padne - a pán nový
zaměstná své známé.

Nechoď Vašku, s pány na led,
pošli raděj Sašku!
Měl by Saška shlédnout balet?
Otevře si flašku.

Sněmovna se vrací z flámu
ještě trochu sťatá,
půlka věří v Dalajlámu,
půlka v Arafata.

Čeká Danton na popravu,
ještě nečet Brechta:
nežli staré setneš hlavu,
je tu nová šlechta.

Vládne móda krátkých gatí
v naší republice.
Nedivte se, lidé zlatí:
vždyť jde o pozice." ( Leden 1990 )

Set123
29.01.2022

Inu, Kryla poslouchám už od svého dětství, několik jeho textů znám prakticky zpaměti. Po přečtení sbírky ovšem musím konstatovat, že to opravdu byl lepší písničkář, než básník. Možná je to pouze silou zvyku, ale bez zvuku kytáry mi to tak nějak nešlo do hlavy. Dalším možným vysvětlením je, že velké části jeho poesie prostě nerozumím.

Ale některé kusy opravdu z upřímnosti srdce miluji. Klasicky bych jmenoval Veličenstvo kat, což je prostě můj miláček, ale Hlas, Salome, Lot, i ta Demokracie, to jsou prostě skvosty. Možná u Demokracie bych se na okamžik zastavil. Je strašné, jak moc vlastně trpěl člověk, který dosáhl svého cíle. Chtěl, aby padl režim a ten padl. A ono to z ničeho nic prostě zase o tolik lepší nebylo. Kryl psal pravou a jedinou „angažovanou poesii“ a ty dnešní pokusy se mu nehrabají ani po kotníky.

Ač mne velká část jeho básní nikterak nezasáhla, některé kusy se mi zavrtaly až hluboko do duše a upřímně, už patrně navždy bude Kryl mým nejoblíbenějším českým umělcem. Jeho metafory jsou kouzelné a jeho styl nezaměnitelný.


ponorka
02.10.2014 5 z 5

Třebaže Krylovy věci znám a vím toho o něm dost, teprve díky této knize jsem si uvědomila, jak velice trpěl svou nucenou emigrací. Ani konec režimu mu velkou úlevu nepřinesl - stesk po rodné zemi se proměňuje ve zklamání z toho, co se tady po sametu vydávalo za svobodu a demokracii.

Autorovy další knížky

Karel Kryl
česká, 1944 - 1994
1990  90%Kníška Karla Kryla
2012  88%Země Lhostejnost
1997  95%Básně - Spisy II
1994  90%Půlkacíř
1994  96%Krylogie