Ostrov

Ostrov https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220253/mid_ostrov-Apm-220253.png 4 10 6

Dosud spíše bezvýznamný podvodníček Harry prchá se svou manželkou Emmou z Los Angeles a v patách je jim šéf zdejšího podsvětí Tlusťoch Jimmy, kterému vyfoukli značný obnos. Cestou dostává Harry nápad přeměnit maličký karibský ostrov v daňový ráj a vydělat na něm hromadu peněz. Pro tuto myšlenku získává posléze kromě své ženy i ostříleného pašeráka, profesionálního zabijáka a černého kapitána i s jeho lodí. Ostrov je třeba vystavět od základů a leckomu se navíc časem stávají trnem v oku...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Doplněk
Originální název:

Island , 1987


více info...

Přidat komentář

Luigi1
21.10.2023 4 z 5

V této knize je od každého trochu dobře se četla

kap66
01.08.2023 5 z 5

Snad to nebude velká svatokrádež, když Ostrov přirovnám k něčemu z tvorby Carla Hiaasena. Ne že bych neznala Thomase Perryho už před četbou téhle knížky. Jeho schopnost přijít s originální postavou a psát napínavě jsem ocenila už u série s Jane W., a že vládne uměním hiaasenovsky provázat napětí s humorem, bylo nejvíc patrné u Kocourova pejska. Hlavním hrdinou tady udělal spíš záporáka(y), kterým ale ze spousty dobrých důvodů držím pěsti (taky Hiaasen), a trefuje se kriticky do prohnilého kapitalismu :-) (Hiaasen jako když vyšije). Kdybych oba porovnala důsledně, asi by Carl H. dopadl lépe, ale u Ostrova jsem se bavila opravdu taky dost dobře.


trudoš
22.05.2019 4 z 5

Prvotním Harryho impulsem bylo zmizet ze scény, protože okrást šéfa podsvětí Los Angeles nutně smrdí krchovem. Teprve v druhém plánu začal přemýšlet, jak na svém útěku vydělat. Na mysl mu tak přišla myšlenka daňového ráje uprostřed průzračných vod Karibiku. Má to však jeden háček - žádný z existujících ostrovů není k mání. Proto je třeba si nějaký vlastní vybudovat pěkně od nuly. A pak jej chránit před finančními žraloky...
Americký spisovatel Thomas Perry žánrově zůstává u toho, co umí nejlíp, tedy komediální gangsterky. V tomhle ohledu naprosto exceluje celou první polovinu románu, kdy přichází s neotřelou zápletkou a důmyslným způsobem komplikuje hrdinům život. Jakmile se však vývoj událostí trochu ustálí, až do konce se prakticky nehne z místa, takže odhadnout výsledek finálního konfliktu není bohužel příliš obtížné. Přesto musím hodnotit kladně, už jen pro ty perfektně rozehrané party marginálních postav a jeden nezapomenutelný výslech nájemného zabijáka kolumbijským generálem.

LuciusKey
28.11.2018 5 z 5

Na Thomase Perryho neobvyklý, ale o to víc skvělý příběh.

verryb
26.11.2016 4 z 5

Strhující a velmi originální příběh. V českém vydání (a nejspíš i v originále) je občas nějaký vulgárnější obrat, což mi brání doporučit knihu školním dětem.

mira.k
20.08.2016 4 z 5

Od tohoto autora spíš netypický román. Trocha humoru, politiky, financí i akce v jednom. Originální dílo.