Osem detektívok

Osem detektívok https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470446/bmid_osem-detektivok-RvB-470446.png 3 22 6

Pocta zlatej ére detektívnych románov a jeden z najinovatívnejších literárnych počinov súčasnosti. Všetky kriminálne príbehy sa riadia súborom istých pravidiel. Profesorovi matematiky Grantovi McAllisterovi sa ich podarilo vypracovať a ich tajomstvá ukryl do zbierky detektívnych poviedok, ktorú napísal. Nato zmizol. O tridsať rokov neskôr Granta vystopuje ambiciózna editorka Julia Hartová, ktorá by jeho knihu chcela opäť vydať, a vycestuje za ním na odľahlý ostrov. No na jeho detektívnych príbehoch je čosi zvláštne. Zdá sa, že tajomstvá, ktoré sú v nich ukryté, súvisia s istým skutočným prípadom – ktorý sa roky nepodarilo vyriešiť. Dokáže Julia nájsť odpovede na všetky pálčivé otázky?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

The Eighth Detective , 2020


více info...

Přidat komentář

akinomV
27.03.2023 4 z 5

Mě to bavilo, asi víc ty příběhy z fiktivní knihy než rozhovory s autorem - v tom převádění na matematické vzorce jsem se už ke konci trochu ztrácela. Ale bylo to zajímavé, trochu zvláštní a rozhodně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Bála jsem se, když jsem viděla to nízké hodnocení, ale zbytečně. Za mě dobrý :-)

bagel
20.06.2022 3 z 5

Zvláštní kniha a určitě bych ji nenazvala thrillerem. Byla jsem v pokušení některé příběhy vynechat, ale nakonec jsem se i tak dopracovala ke konci.


Katania
31.03.2022 4 z 5

Celkem originální a zajímavé. Mě se to líbilo, i když něco mi přišlo mírně překombinované.

mikika
14.02.2022 3 z 5

Měla jsem velká očekávání, která kniha bohužel nenaplnila. Po skvělých Mnoho strak věští vraždu jsem čekala něco podobného, napínavého z literárního světa. Ale výsledkem je sedm samostatných povídek, (které jako by vypadly z šuplíku Agathy Christie) jejichž význam nechápete a nevíte, co s nimi. Až teprve v závěru vám autor ukáže vlastní genialitu, ale to už je pozdě na změnu názoru...

Hella
09.02.2022 1 z 5

Snažila jsem se, vážně ano, ale něco tak nezajímavého a vlekoucího se aby člověk pohledal.

trudoš
15.01.2022 4 z 5

Důmyslná detektivka, kde spisovatel aplikuje matematické uvažování na pravidla žánru. Ovšem nepočítejte s nějakým jasným vzorcem, podle něhož by šlo snadno vypočítat, kdo je pachatelem vraždy. Alex Pavesi si jen hraje se slovy, aby na pozadí několika vedlejších příběhů rozkryl zločin ukrytý v minulosti, což ale čtenáři poměrně rychle docvakne z nepřímých náznaků a souvislostí. Přesto umí vyprávění překvapit, jak snadno se dá udělat z oběti vrah či z podezřelého detektiv, plus další možné kombinace těchto čtyř proměnných. V tomhle ohledu si knihy cením asi nejvíc, protože závěrečná odhalení krásně dokazují moc psaného textu a také zdůrazňují skutečnost, že „krimi is not dead“. Jen k Osmi detektivům člověk nesmí přistupovat jako ke zlomovému titulu, protože by mohl být především zpočátku zklamán tím, o jak prostinké zápletky v jednotlivých epizodách vlastně jde. Nicméně nemohu autorovi upřít cit pro nápadité kulisy a schopnost využívat všech eventualit, jaké koncept vyšetřování umožňuje.

Autorovy knížky

Alex Pavesi
britská
2021  63%Osm detektivů

Kniha Osem detektívok je v

Právě čtených2x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst29x
Chci si koupit8x