Osm detektivů

Osm detektivů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464116/bmid_osm-detektivu-m4t-464116.jpg 3 22 6

I pro záhadné vraždy platí určitá pravidla – týkají se oběti, podezřelých i detektiva. Profesor matematiky Grant McAllister je před třiceti lety všechna rozpracoval a pak vydal sedm dokonalých detektivek. Později se stáhl do ústraní a teď tráví svoje dny v klidu odlehlého ostrova ve Středozemním moři… dokud na jeho dveře nezaklepe Julia Hartová, bystrá a ambiciózní redaktorka. Chce znovu vydat jeho knihu, a tak se oba musejí k těm starým příběhům vrátit: autor, který skrývá svou minulost, a redaktorka, která se ji snaží odkrýt. V příbězích se však objevují nesrovnalosti, a Julia začíná tušit, že nejde o náhodné chyby. Rozhodně to mohou být stopy a Julia se rozhodne, že celou záhadu vyřeší…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Leda
Originální název:

The Eighth Detective , 2020


více info...

Přidat komentář
akinomV
akinomV
27.03.2023 4 z 5

Mě to bavilo, asi víc ty příběhy z fiktivní knihy než rozhovory s autorem - v tom převádění na matematické vzorce jsem se už ke konci trochu ztrácela. Ale bylo to zajímavé, trochu zvláštní a rozhodně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Bála jsem se, když jsem viděla to nízké hodnocení, ale zbytečně. Za mě dobrý :-)

bagel
bagel
20.06.2022 3 z 5

Zvláštní kniha a určitě bych ji nenazvala thrillerem. Byla jsem v pokušení některé příběhy vynechat, ale nakonec jsem se i tak dopracovala ke konci.


Katania
Katania
31.03.2022 4 z 5

Celkem originální a zajímavé. Mě se to líbilo, i když něco mi přišlo mírně překombinované.

mikika
mikika
14.02.2022 3 z 5

Měla jsem velká očekávání, která kniha bohužel nenaplnila. Po skvělých Mnoho strak věští vraždu jsem čekala něco podobného, napínavého z literárního světa. Ale výsledkem je sedm samostatných povídek, (které jako by vypadly z šuplíku Agathy Christie) jejichž význam nechápete a nevíte, co s nimi. Až teprve v závěru vám autor ukáže vlastní genialitu, ale to už je pozdě na změnu názoru...

Hella
Hella
09.02.2022 1 z 5

Snažila jsem se, vážně ano, ale něco tak nezajímavého a vlekoucího se aby člověk pohledal.

trudoš
trudoš
15.01.2022 4 z 5

Důmyslná detektivka, kde spisovatel aplikuje matematické uvažování na pravidla žánru. Ovšem nepočítejte s nějakým jasným vzorcem, podle něhož by šlo snadno vypočítat, kdo je pachatelem vraždy. Alex Pavesi si jen hraje se slovy, aby na pozadí několika vedlejších příběhů rozkryl zločin ukrytý v minulosti, což ale čtenáři poměrně rychle docvakne z nepřímých náznaků a souvislostí. Přesto umí vyprávění překvapit, jak snadno se dá udělat z oběti vrah či z podezřelého detektiv, plus další možné kombinace těchto čtyř proměnných. V tomhle ohledu si knihy cením asi nejvíc, protože závěrečná odhalení krásně dokazují moc psaného textu a také zdůrazňují skutečnost, že „krimi is not dead“. Jen k Osmi detektivům člověk nesmí přistupovat jako ke zlomovému titulu, protože by mohl být především zpočátku zklamán tím, o jak prostinké zápletky v jednotlivých epizodách vlastně jde. Nicméně nemohu autorovi upřít cit pro nápadité kulisy a schopnost využívat všech eventualit, jaké koncept vyšetřování umožňuje.

Autorovy knížky

Alex Pavesi
britská
2021  63%Osm detektivů

Kniha Osm detektivů je v

Právě čtených2x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst29x
Chci si koupit8x