Ortely a milosti

Ortely a milosti https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83143/ortely-a-milosti-83143.jpg 4 37 2

Sbírka básní Ortely a Milosti vyvolala značný ohlas pro svou tehdy neobvyklou důslednost při vyjevování rozporů lidského nitra i lidského společenství (např. báseň Vyvolavač). Mučivý rozkmit mezi tragikou samoty, citové okoralosti a smrti na jedné straně a extatickým prožitkem milostiplné vzájemnosti na straně druhé zde básníkovým veršům propůjčil nevšední naléhavost.... celý text

Přidat komentář

Vecerkova
16.03.2020 3 z 5

Těžké je pro mě hodnotit tuto sbírku. První část – Ortely – mě naprosto nadchla. Některé básně mě dostaly tak, že mě zanechaly v mlčení. Delší volný verš mi byl moc příjemný. Motivy lásky a odloučení, smutku a marnosti zpracované nápaditě, s nečekanými asociacemi.
Bohužel ostatní části mne příliš nezaujaly... z druhé části Milosti na mě jen básně Žena ve vaně a Labutě udělaly dojem, přesto nesrovnatelný s emocemi vyvolanými první částí sbírky. Tato část je omezena na přírodu, rýmy typu nebesa – od lesa jsou něčím, co vyloženě nevyhledávám. Připadalo mi, že v těchto básních není čeho se chytit, byly příliš neurčité a povrchní. Srážím proto na tři hvězdičky.

Pod bílým stropem
bílé umyvadlo
a na něm pak, a na něm
gumová rukavice,
nepřirozeně malá,
a tak sama,
a tak opuštěná.

TheMelorry
16.11.2019 3 z 5

Některé básně byly krásné, jiné tolik ne. V zásadě je to ale velmi příjemná básnická sbirka, která donutí člověk k zamyšlení.