Orlice

Orlice https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154405/bmid_orlice-6558a46db5c17.jpg 3 1 1

Podtitul: Marocký román. Román o horském Arabovi Ras ben Hoggarovi a jeho krásné ženě Čar Azíze, přezdívané orlice. Příběh se odehrává v Maghrebu na začátku 20.století, tehdy rozděleném mezi Španělsko a francouzský protektorát. K románu je připojena povídka Vichřice, o arabském povstání proti Osmanům za 1.světové války a poté proti Angličanům a Francouzům, kteří nesplnili slib o vytvoření Velké Arábie.... celý text

Přidat komentář

braunerova
26.12.2019 3 z 5

Román o horském Arabovi Ras ben Hoggarovi a jeho krásné ženě Čar Azíze, přezdívané orlice. Příběh se odehrává v Maghrebu na začátku 20.století, tehdy rozděleném mezi Španělsko a francouzský protektorát. Autor využil svých znalostí z cest po severní Africe a tato "cestopisná" část je zajímavější než samotný příběh. Poutavý byl popis Marrakeše a Rabatu.
K románu je připojena povídka Vichřice, o arabském povstání proti Osmanům za 1.světové války a poté proti Angličanům a Francouzům, kteří nesplnili slib o vytvoření Velké Arábie. Zajímavé bylo vyprávění o Drúzech. Dle autora byl zakladatelem rodu al-Atraš křížový rytíř Henryk de Tras, který si vzal za ženu dceru sultána Saladina.