Opium

Opium https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72486/bmid_opium-kpc-72486.jpg 4 17 2

Po smrti svého přítele Raymonda Radigueta propadá Jean Cocteau závislosti na opiu. Koncem roku 1928 podstupuje léčebnou kúru na klinice v Saint-Cloud, během níž vznikají tyto jedinečné zápisky a kresby. Kniha se svým významem a stylem řadí po bok klasických textů básníků-vizionářů Baudelaira, Rimbauda a de Quinceyho a je i zásadním textem pro recepci Cocteauovy poetiky.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Rubato
Originální název:

Opium: Journal d'une désintoxication , 1930


více info...

Přidat komentář

Palivo
30.05.2018 4 z 5

Opiju se? Neopiju se? Tot otazka, kterou jsem si za zivot nikdy polozil - vzdy jsem se totiz opil bez dovoleni. Francouzsky bagetolog Honza Kokta to mel podobne, akorat se opijel opijem.

O tom jak moc se zkouril pise v teto knizce, kde placa pate pres devate, od Fantomase az po osud divadla. Ja mluvim velmi podobne kdyz opium se, takze mu zcela rozumim. Treba tudle nedavno jsem mluvil se znamym o kolonialni Angole a az kdyz mi neodpovidal jsem si vsiml, ze je to lampa. Jiz o tom tez pisu denik, ktery se bude jmenovat Opiju se: Palivo pro vase transformace forem. V priloze bude DVD, kde kadim obrazy analnim otvorem za zvuku didzerida.

Jiz brzy u vsech dobrych klenotniku.

Co se tyce teto knihy, doporucuji ji vsem, kteri se chteji pred aplikaci drogy ujistit, ze je to skvely napad. Tez ji doporucuji dvema prodavackam kvetin na stanici metra Flora, ciste jen tak, kdyby nemely co cist.

-Pečivo-
29.01.2017 4 z 5

Zápisky a kresby pořízené během léčby ze závislosti na opiu. Jean Cocteau byl francouzský univerzální umělec počátku 20. století, který psal, divadloval, filmoval, maloval, fetoval a prcal Jeana Maraise a tak dále pana krále. Srovnatelný je snad z našich luhů a hájů jedině František Ringo Čech a Vladimír Šmicer.

Ze zápisků jsem si vzal ponaučení, že opium je čokoládová fontána plná krásných nahých buchtiček, který se tam cákaj, zatímco jejich jednorožcci čekají poslušně uvázaný k duhám z marcipánu a povídaj si s plyšovejma helikoptérama.

Jdu se mrknout na amazon jestli neseženu nějaky opium. Dycky sem si myslel, že drogy sou špatný, ale Cocteau píše, že opium je výjimka. 7/10