Operace Bodenplatte

Operace Bodenplatte https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154129/bmid_operace-bodenplatte-154129.jpg 4 3 1

Poslední naděje Luftwaffe V časných ranních hodinách Nového roku 1945 se poslední velká německá ofenzíva v Ardenách pomalu chýlila ke konci a právě tehdy luftwaffe zahájila masivní útok. Více než 200 spojeneckých letadel bylo zničeno, dalších 150 poškozeno. Kniha je kompletní studií vytvořenou pomocí stovek očitých svědectví a vzácných fotografií.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Bodenplatte - The Luftwaffe's last hope


více info...

Přidat komentář

Krosl
04.09.2021 4 z 5

Mohlo by se zdát, že kniha bude plná historických faktů a statistik. To je sice pravda. Ovšem tahle kniha jde daleko víc do hloubky. Dvacetiletý výzkum autorů je znát. Spousta historických fotografií s portréty aktérů i dochovaných snímků následků operace. To je jen další část skládačky. Za největší klad ovšem považuji obrovské množství osobních vzpomínek letců obou stran, pozemního personálu, protiletadlové obrany, ale i civilistů, kteří se stali svědky této bitvy. Právě díky těmto textům je kniha velice dobře čtivá.
Jako bonus se autorům podařilo dát do kontextu jednotlivá hlášení obou bojujících stran. Na základě těchto informací byli po mnoha desetiletých dokonce identifikování mnozí padlí. Příbuzní se tak mohli dozvědět o místech jejich posledního odpočinku.