Okultní kořeny nacismu

Okultní kořeny nacismu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101934/bmid_okultni-koreny-nacismu-0vo-101934.jpg 4 40 6

Kniha britského historika Nicholase Goodricka-Clarka se věnuje okultním naukám a pseudoučením, kterými se inspirovali nacističtí vůdcové včetně Adolfa Hitlera a Heinricha Himmlera. Přibližuje životní osudy rakouského romantického spisovatele, excentrického vizionáře a zakladatele armanského řádu Guida von Lista, bývalého cisterciáckého mnicha Jörga Lanze von Liebenfels, zakladatele ariosofie a vydavatele časopisu Ostara, mezi jehož čtenáře patřil za svého vídeňského pobytu i Hitler. Ukazuje také vliv dalších okultistů na vznik a vzestup nacistického hnutí, jakými byli například Karl Maria Wiligut zvaný „Himmlerův Rasputin“ nebo Rudolf von Sebottendorf, zakladatel Společnosti Thule a německý agent v Istanbulu. Podrobně popisuje historii řádového hradu SS Wewelsburg, Germánského řádu a vznik pangermánského hnutí. Ačkoli se tato kniha zabývá především okultní historií nacismu, je nesmírně aktuální, protože si všímá reakcí tzv. obyčejných lidí na společensko-ekonomické změny a jejich hledání nějakého jednoduchého návodu k jejich pochopení. A ten i dnes, stejně jako na přelomu 19. a 20. století, nacházejí také v nacionalismu. Autor svoje zasvěcené dílo uzavírá myšlenkami, že v dnešní době sílícího vlivu náboženského fundamentalismu různých směrů může porozumění okultním kořenům nacismu přispět k tomu, že se tento svět stane bezpečnějším.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Eminent
Originální název:

The Occult Roots of Nazism , 1992


více info...

Přidat komentář

prof.chrobak
27.03.2024 5 z 5

Každá doba má své úchylky, i ta naše. A měla ho i doba úpadku habsburské monarchie a vilémovského Německa. Bolestný vstup Německa do moderní doby vyvolal mnoho protichůdných emocí. Převládalo vzrušení a úzkost z "rozčarování světa", protože Němci si uvědomili, že triumf vědy a rozumu učinil národ materiálně mocným, zatímco duchovně ho ožebračil. Na konci devatenáctého a na začátku dvacátého století mnoho Němců, kteří toužili znovu okouzlit svůj svět, reagovalo tím, že se obrátilo k různým paranormálním vírám a praktikám – včetně teosofie, astrologie, psychického výzkumu, grafologie, proutkaření a léčení duchů. Německé okultní hnutí nebylo pouhým okrajovým fenoménem, ale mělo skutečně národní zastoupení, které zahrnovalo stovky klubů, podniků, institutů a vydavatelů, kteří poskytovali a konzumovali okultní zboží a služby.

Pavelmokry
10.11.2023 5 z 5

naprosto bravurně napsaná kniha


Camelot
02.12.2022 5 z 5

V relativně krátkých časových odstupech jsem si přečetl pár knih věnovaných okultismu, mystice a všem těm slepým uličkám na cestě za lidským poznáním (dodávám slepým pro mne - abych se někoho nedotkl). Tím posledním na nějakou dobu se stala studie „Okultní kořeny nacismu“ Nicholase Goodrick-Clarka. Na rozdíl od těch ostatních jde o vědeckou práci a jako taková může být z tohoto důvodu pro mnohé čtenáře (např. fanoušky „Jitra kouzelníků“) nudná a tudíž nezajímavá.
Opravdu, popis všemožných představ o stvoření světa a role Árijců v něm je v ní omezen v podstatě jen na pár odstavců. Těžiště této knihy spočívá v popisu historického zázemí prudkého nárůstu okultismu a ariosofie v německy mluvících zemích a chronologii tohoto jevu. Autor „skáče“ po jednotlivých významných „osobnostech“ a na jejich osudech a dílech popisuje jednotlivé etapy nárůstu evropské temnoty.
Pro mne byl velmi zajímavou částí díla její úvod popisující mimo jiné vliv dění v Čechách ve druhé polovině 19. století (emancipační snahy Čechů v rámci monarchie) na nárůst německého nacionalismu a počátek nenávisti části německého etnika vůči Slovanům. Není velkým tajemstvím, že prvopočátky německého nacionalismu tragicky vrcholícího o několik desetiletí později leží právě v rakouské monarchii, v níž svá díla stvořili lidé, jako byl Guido von List či Jörg Lanz von Liebenfels, již duchovně ovlivnili generace neškodných, ale především velmi problematických proponentů nacistické ideologie. Jejich následovníci jako byl Rudolf von Sebottendorff či Karl Maria Willigut se stali přímými rádci Himmlera a Hitlera.
Z pohledu dneška by se čtení takové knihy to mohlo zdát jako projev zájmu o „tajné dějiny Evropy“ a bizarnosti, jež nám historie přinesla. Zaposloucháte-li se nebo začtete do názorů ruských „filosofů“, jako jsou Alexandr Dugin a Ivan Iljin, může vám přeběhnout mráz po zádech. Oblíbený úvod mnoha beletristických děl, totiž že „jakákoliv podobnost postav a událostí v knize ztvárněných je čistě náhodná“, v tomto případě neplatí ani trochu.
Bylo by hezké to číst jen jako svědectví o slepých uličkách historie, kdy by neexistovalo tolik lidí, kteří v tom naopak vidí jasnou a jedinou cestu ke spáse svého národa.

Miro.slav
02.12.2017 5 z 5

Vcelku zaujímavá kniha, ktorá čitateľa vyvedie z niekoľkých široko rozšírených fikcií. Autor mapuje situáciu od počiatkov pangermanizmu (ten by sa však dal vystopovať už do čias stredoveku) cez G. von List až po samotný národný socializmus. Určite odporúčam. Ak už kvôli ničomu inému, tak už len kvôli tomu, aby si človek uvedomil, že pangermnizmus sa neštítil toho, privlastniť si starobylú Retru a Arkonu (obe sídla odporu polabských Slovanov voči nastupujúcemu kresťanstvu a germanizmu - obe ruka v ruke) a vyhlasovať ich za pamiatky germánskej kultúry.

Ebon
27.11.2016 5 z 5

Velmi podrobně zpracované téma vzniku germánského okultismu, zejména Lista, Lanze, Sebottendorffa a Wiliguta, který byl temnou předzvěstí dějin 20.století. Zavadskou zabírá jen okrajově, pro její studium doporučuji jiný zdroj.

WolfIssen
16.01.2011 5 z 5

Kniha určená těm, kteří se zajímají o ideologické počátky Třetí říše. Autor vyčerpávajícím a detailním způsobem popisuje obrození okultismu a příbuzných oborů konce 19. a počátku 20. století v Rakousku a Německu.

Štítky knihy

nacismus okultismus

Autorovy další knížky

Nicholas Goodrick-Clarke
anglická, 1953 - 2012
2010  83%Černé slunce
2008  86%Okultní kořeny nacismu
2011  87%Západní esoterické tradice
2011  75%Hitlerova kněžka