Okouzlený satyr

Okouzlený satyr https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22623/okouzleny-satyr-22623.jpg 4 6 4

Max Švabinský prožil dlouhý život.Prošel hlubokými změnami společenskými a zažil i proměny představ o ženské kráse.Když odcházeli jeho přátelé stával se osamělejším a osamělejším.Těchto skutečností si všímá L.Páleníček a seznamuje s nimi čtenáře citlivě bez snahy hodnotit a vynášet soud.Píše o M.Švabinském nejenom jako o vyjímečném umělci,ale také jako o příteli,jímž mu byl.... celý text

Přidat komentář

niknikita
21.04.2021 5 z 5

Připadám si jaksi narcisticky a sotva věřím tomu, jak málo čtenářů má Okouzlený satyr.
Myslím, že za mne by stačilo, kdyby Max Švabinský namaloval jenom "Splynutí duší". Přitom je to nesmírně tvořivý umělec, který ještě deset dní před svou smrtí, podepsal svoje poslední litografie.
Když zabloudím na Vyšehrad, vždycky se zastavím na místě jeho odpočinku.

Ale třeba je to jenom moje osobní melancholická vazba na Kroměříž, kde se Švabinský narodil a kde jsem dlouho žila taky já a taky, že mám ve svém srdci místa, která nás oba okouzlila.

niknikita
29.04.2014 5 z 5

Moc dobrá biografie o malíři, jehož tvorba je jedinečná a bohatá.Ludvík Páleníček vybral do své knihy všechno podstatné, včetně obrazového materiálu a ukázek z korespondence a podal poměrně ucelený obraz o životě Maxe Švabinského.Každému, kdo má k umění blízko, mohu tuto publikaci vřele doporučit.
Kroměříž je právem hrdá na svého rodáka, který zde má například svůj rodný dům, muzeum Maxe Švabinského, nebo jeho slavné lunety.


maryzka
20.05.2012 3 z 5

Člověk se dozvěděl trochu víc o Švabinském .Nebylo to vědecký pojednání

WEIL
25.11.2011 4 z 5

Max Švabinský patří mezi nejzajímavější české malíře a ilustrátory, narodil se v Kroměříži, a podobně i autor této knihy, která nás provází životem mimořádně plodného umělce.

V knize je i něco z korespondence M. Švabinského, a na konci chronologie jeho života v běhu dějinných události.