Okouzlený kouzelník

Okouzlený kouzelník https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12511/okouzleny-kouzelnik-12511.jpg 4 82 6

Merlin série

< 3. díl >

Třetí díl z trilogie o kouzelníku Merlinovi. Artušova vítězství jsou stále cennější a už dávno nepotřebuje podporu svého kouzelníka. Je na vrcholu svých sil, uzavírá sňatek a staví slavný Camelot. Nakonec prožívá i zklamání ze svého manželství. Merlin svého krále stále věrně doprovází, ale postupně ztrácí své síly i věštecké schopnosti. Do jeho života vstupují stále více ženy a i jemu je nakonec dopřáno prožít milostné dobrodružství s mladičkou dívkou, které nakonec předá všechno své kouzelnické umění. S pocitem splněného úkolu pak odchází zemřít do křišťálové jeskyně, jak mu bylo kdysi předurčeno.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Last Enchantment , 1979


více info...

Přidat komentář

strana1-100
11.12.2022 5 z 5

Začíst se do třetího dílu bylo po dvou krásných prvních dílech jako vracet se do domácího prostředí. Uklidňující a potěšující.
Ráda bych vyzdvihla i krásu jazyka, jímž je celá trilogie psána, k čemuž nepochybně přispěl i překlad Věry Šťovíčkové Heroldové. A to, že čtenáře v textu neruší pravopisné ani jiné chyby, což není u knih vydaných v našem století úplně samozřejmé.

Kozel
15.02.2019 3 z 5

Závěrečný díl trilogie považuju za nejzdařilejší. Zatímco je Artuš na vrcholu své vlády, Merlinova moc kouzelnická i politická slábne, což nemá velký vliv na vztah mezi králem a jeho prvním rádcem. Merlin hojně cestuje (stejně jako v předchozích dílech), a to nejen fyzicky, ale i ve vidinách. Prostoru se dostává i ženským postavám, které většinou vládnou intrikám, včetně Nimuí. Příběh docela hezky plyne a vyjma věcí jako výstavba Camelotu či Merlinovo pohřbení zaživa a jeho "znovuvzkříšení" má čím dál méně s původní legendou nebo tím, jak ji čtenář slyšel.

Přestože se mi tenhle díl líbil nejvíc, stejně nemůžu hodnotit výš než průměrem. Stále je mi záhadou vlastní pojetí, které autorka vlastně zamýšlela. A stále mi chybí něco víc, než jen suché vypravování bez větší hloubky. Ani historický román, ani čistá artušovská legenda, ani fantasy. Ze všeho zbyla jen hrubá kostra, která je po různu sešroubována dohromady. No. Zbývá volné finále.


a.k
23.08.2018 5 z 5

Skvělá celá trilogie. Co dodat. Krásně zpracovaný příběh, který dokáže překvapit, i když legendu znáte.

trudoš
15.01.2017 3 z 5

Románové zpracování artušovského cyklu od Mary Stewartové je ve světě považováno za klasiku. Na začátek je důležité upozornit, že celá trilogie se motá především kolem Merlina, který nám svými slovy předkládá příběh svého vzestupu i pádu. Věrně vykresluje obraz tehdejší Británie a svou neopomenutelnou roli při formování nejslavnější anglické legendy - krále Artuše.
Víc než klasickou fantasy ovšem připomíná celá trilogie historickou fresku. Autorka se snaží vyvarovat magie i kouzelných bytostí a naopak vycházet ze starověkých souvislostí, ovšem neznamená to, že by na fantastiku zanevřela úplně. Trochu úmorná je v popisech krajin, dobového odívání či všedního života a opomenout nemůžu ani románově vyhrocené emoce, které především u druhého a třetího dílu evokují scénář telenovely. Dlužno dodat, že to však funguje bezchybně a jakmile si čtenář přivykne stylové rozvleklosti, má jej spisovatelka na lopatě. Osobně pak považuji první knihu za to nejlepší, co bylo o Merlinovi vůbec kdy napsáno.

Silmaria
17.07.2013 5 z 5

Úžasná trilogie, po dočtení posledního dílu jsem zamáčkla slzu... Ač je Merlin kouzelník, kniha mi připadala neskutečně reálná :-) Jsem moc ráda, že je tento příběh úplně jiný než filmy o Merlinovi a Artušovi.

Jíťa
30.11.-0001 5 z 5

Závěr trilogie naprosto splnil má očekávání, autorka nezklamala. Kouzelník Merlin prožívá závěrečnou etapu svého života, postupně ztrácí věšteckou moc a odchází do ústraní. I v této fázi života však zažívá mnohá nová dobrodružství. Perfektní čtivo.

Štítky knihy

Artuš Artušovské legendy kouzelník Merlin

Autorovy další knížky

Mary Stewart
britská, 1916 - 2014
2004  86%Kouzelník Merlin
2004  87%Meč krále Artuše
2004  87%Okouzlený kouzelník
1995  72%Dům na ostrově
1993  64%Bouře nad klášterem

Kniha Okouzlený kouzelník je v

Právě čtených2x
Přečtených142x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce124x
Chystám se číst23x
Chci si koupit7x