Dům na ostrově

Dům na ostrově https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36014/dum-na-ostrove-36014.jpg 4 31 8

Na malém opuštěném ostrově Moila v Hebridách hledá mladá vysokoškolská učitelka anglické literatury v Cambridgi prázdninovou pohodu, klid a potřebnou samotu. Netuší však, že se brzy stane středem vzrušených střetnutí.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Stormy Petrel , 1991


více info...

Přidat komentář

Rade
27.02.2023 3 z 5

Takový hodně jednoduchý příběh. Co je na knížce pro mě to nej nej, jsou nádherné popisy přírody na jednom malém hebridském ostrůvku ve Skotsku a života mořských ptáků. A takový jemný nenápadný přírodně-ochranářský nádech, ale v tom pozitivním smyslu.

A proč zase změněný název knihy? Z příhodného ptačího originálního názvu knížky bůhví proč ten nejobyčejnější; nakonec o domě na ostrově ten příběh vůbec nebyl…

Isew
24.09.2018 3 z 5

Dům na ostrově. Co by si mohl člověk víc přát. Klid, romantika, žádní lidé. Jenže tady lidé byli, bylo jich na můj vkus poměrně hodně a ještě se tam něco dělo! Ta hrůza! Ale kdyby se tam dělo alespoň něco podstatného. Jenže ono se tam nedělo skoro nic zajímavého. SPOILER Dva noční nezvaní hosté v domě, který si pronajala profesorka z Cambridge. Začátek slibný. Pořád jsem čekala na ten okamžik, kdy prvoplánově kladný hrdina ukáže svou temnou stránku. Dočkala jsem se, když hlavní hrdince řekl, že se určitě uvidí v Cambridge. Ale kdyby si to hlavní hrdinka vyložila alespoň jako hrozbu, jenže ona ne, zasněně se zanořila do polštáře a snila o setkání. Vlastně nevím, proč mě to tak irituje. Vždyť je to milé.


85098211
11.03.2018 4 z 5

Dobrá, oddechová kniha, kterou jsem si vybrala do Čtenářské výzvy. Je docela dobře napsaná a najdeme v ní i napínavá místa. No a na závěr bych dodala, že mě kniha zaujala a zpestřila mi nedělní den :-).

KlaraJahoda
25.12.2017 5 z 5

Úžaně oddechová kniha. Žádký velký drama, žádná kýčovitá romance. Dokonalá kniha, pokud potřebuje člověk (spíše žena) vypnout a odpoutat se od dnešního uspěchaného světa.

BarboraZ
25.05.2017 4 z 5

Pěkná oddechová četba. Milý a chvílemi i napínavý příběh. Líbí se mi, že autorka popisuje i různé druhy živočichů, hlavně ptáků žijících na ostrově :-)

sgjoli
07.05.2016 4 z 5

Podle popisku na zadní straně knihy je tenhle příběh určen hlavně pro mladší čtenářky a s tím se také podle mého musí k tomu přistupovat. Ne snad proto, že by si starší čtenář knihu neužil, ale proto, že je tomu přizpůsoben styl psaní - je lehký, nekomplikovaný, jde o vskutku odpočinkovou knihu, která obsahuje detektivní zápletku a prvky napětí, ale není to nijak nervy drásající vyprávění. Pokud hledáte knihu na zpříjemnění či ukrácení dlouhého odpoledne/večera, může být Dům na ostrově dobrou volbou.

Knihu jsem četla poprvé již před lety a opravdu jsem si ji užívala. Po druhém přečtení nadšení o trochu opadlo, ale to si vysvětluju tím, že kniha není kdovíjak komplikovaná a nepřinese čtenáři nic závratně nového, co by ho při druhém čtení významně překvapilo. Vyprávění přímočaře vede k postupnému rozuzlení, co se stalo a proč se to stalo a co s tím mají jednotlivé postavy společného. To vše okořeněno lyrickými popisy krásné skotské přírody na břehu moře a občasnými toulkami do poetického nitra hlavní postavy. I když nejde o nijak obsahově složitou knihu, tak i přes možné malé výtky mne tahle novelka vlastně ve výsledku bavila.

amysa
02.10.2015 3 z 5

Opět náhodný výběr v naší knihovně, který zněl velmi slibně a i po začtení jsem si libovala, jakou jsem to měla tentokrát šťastnou ruku... Zlákalo mě především prostředí, ve kterém se příběh odehrává a je pravda, že jeho popisem jsem zklamaná vůbec nebyla. Co se týče vlastního děje příběhu, tak je velká škoda, že autorka neudržela kvalitní linku příběhu a na závěr mě čekalo další čtenářské klišé... Každopádně musím uznat, že styl autorky není vůbec špatný... Nevím tedy, zda se jedná o tak dobrý překlad, ale její hra se slovy se mi moc líbila a dokonce mě zlákala natolik, že si od této spisovatelky zkusím zase něco přečíst:-)

kika 13
07.11.2012 3 z 5

Román s detektivními prvky odehrávající se na ostrově kde rekapituluje svůj život hlavní hrdinka románu.Pěkné.

Štítky knihy

ostrovy

Autorovy další knížky

Mary Stewart
britská, 1916 - 2014
2004  86%Kouzelník Merlin
2004  87%Meč krále Artuše
2004  87%Okouzlený kouzelník
1995  72%Dům na ostrově
1993  64%Bouře nad klášterem

Kniha Dům na ostrově je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst7x