Okolo sveta 2 – Putovanie po Hodvábnej ceste

Okolo sveta 2 – Putovanie po Hodvábnej ceste https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459084/bmid_okolo-sveta-2-putovanie-po-hodvabne-14s-459084.jpg 5 7 4

Okolo sveta série

< 2. díl >

V poradí druhá kniha zo série Okolo sveta je nasiaknutá vôňami Orientu a Ďalekého východu. Martin nás prevedie po trasách legendárnej Hodvábnej cesty – od Konštantínopolu (dnešný Istanbul) cez celý Blízky východ, strednú Áziu až po tajomnú Čínu. Ako sám hovorí: „Hodvábna cesta je unikát, ktorý ovplyvňoval nielen naše, ale aj svetové dejiny viac, než si myslíme. Aj preto som chcel spoznať ten spletenec všetkých národov, tradícií a zvykov. Chcel som sa ponoriť do histórie a hľadať skryté významy. Túžil som sa stať takým malým objaviteľom sám pre seba. Štrnásť rokov som si postupne odhrýzal z niekoľko tisíc kilometrov dlhej cesty. Putoval som z jednej krajiny do druhej, navštevoval mestá či dediny a hľadal stopy dávnej minulosti. To putovanie mi trvalo dlhšie než legendárnemu Marcovi Polovi, ale to mi nevadilo, lebo čím viac som objavoval, tým lepšie som spoznával ľudí, krajiny a zvyky. Žiadna cesta mi do života nedala toľko, ako táto.“... celý text

Přidat komentář

kuba1991
22.03.2022 5 z 5

Opět perfektní čtění s krásnými fotografiemi.

Marianna496
23.09.2021 5 z 5

Je to exotika,je to divočina,je to poézia východu - všetky tie -istany do ktorých nikdy nepôjdem ale Martin Navrátil mi ich ukazuje svojimi očami.A krásne farebné fotografie - radosť pozerať.


dr.horrible
23.08.2021 5 z 5

Navrátilova nová kniha si síce stále čiastočne drží niektoré pisateľské neduhy tej predošlej (plus pridáva jeden nový: “Ešte stále neveríte?”), no rovnako ešte znásobuje všetky jej klady, a dokáže čitateľa presvedčiť k návšteve aj pri menej známych turistických destináciách. Mňa tentokrát ukecal na Mongolsko. :)
Ps: Hviezda navrch za kapitolu o Jemene.

intueri
23.03.2021 4 z 5

Takže druhé knižní a opět jedinečné setkání s Martinem na cestách :) Znovu oceňují skvělou grafiku a fotky - jen mapky mi tentokrát v úvodu kapitol chyběly (seskládány hromadně na vnitřních stranách desek nejsou tak přehledné). Oproti prvnímu dílu působí cestopis celistvě, protože má svůj´začátek a konec´včetně krásné pointy - splnit si svůj dětský sen - vidět na vlastní oči Petru a nakonec i celou Hedvábnou stezku..
Potěšila mě spousta kulturních, zvykových i historicko-politických informací a zajímavosti.. Ale největší radost mi udělala střední Asie a Kavkaz! Díky pracovním vízům zdravotníka a pobytům jsem se celkem lehce dostala do zemí Blízkého východu, ovšem střední Asie a Kavkaz je pro mne stále ještě´velkou tajemnou´, proto autorovi velmi děkuji za parádní sondu..
Hvězdičku bohužel zase musím ubrat za opakující se nešvar a to opakování (v textu, v souhrnu, v popisku fotek) a´odbyté´Turecko (opravdu není třeba popisovat každou památku v Istambulu, ale jen Hagii Sofii a Pudding shop si nezaslouží..).