Okamžiky s Otou Pavlem

Okamžiky s Otou Pavlem https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33348/bmid_okamziky-s-otou-pavlem-A9X-33348.jpg 4 19 3

Vzpomínky na báječného člověka a spisovatele Otu Pavla jsou jako teskná píseň s radostnými akordy. Jsou to zážitky dvou kamarádů, nádherné okamžiky jejich společného mládí, které strávili prací v rozhlase, novinách a časopisech a prvními pokusy na jejich úspěšné literární dráze, kterou v případě Oty Pavla ukončila předčasná smrt. Kniha je zároveň dobovou freskou charakterizující českou společenskou a politickou scénu po druhé světové válce.... celý text

Přidat komentář

honajz
05.04.2019 3 z 5

Vlastně mě tohle vzpomínání docela zklamalo. Překvapilo mě, jak málo, spíše nic, je zde o židovské víře. Něco málo o sionismu. Hodně, možná až příliš, o nemoci Oty Pavla a o jeho štědrosti, která hraničila až s naivitou. Hodně historek se opakuje (třeba ta o JZD a o tatínkovi). Na druhou stranu jsou zde zajímavé pocitovky (písnička o kapitánovi přes oceán telefonem) nebo informace, jak vznikala která knížka a jaké s ní byly problémy. Popravdě mohla být kniha o hodně kratší a sevřenější, ale zajímavá je stále.

1amu
04.07.2018 4 z 5

Je smutné, že to nejlepší co Ota Pavel napsal, jsme začali vnímat až po jeho smrti. Ano "knihy o rybaření", o tatínkovi, strejdovi Proškovi a o Berounce. Je velkou zásluhou Arnošta Lustiga, že nám onoho geniálního spisovatele přibližoval velice lidským způsobem (tím mám na mysli zejména jeho nevyléčitelnou nemoc). A vzpomínání kamarádů na kamarády své, to se vždy čte výborně.


Nikola131
26.07.2013 5 z 5

Skvělá kniha plná vzpomínek na tehdejší dobu a především Otu Pavla - jedinečného spisovatele a člověka.