Ohňová země

Ohňová země https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120187/mid_ohnova-zeme-o4H-120187.jpg 4 7 4

Dobrodužné povídky o lidech, zvířatech a přírodě nejjižnější výspy jihoamerického kontinentu. Chilský autor F. Coloane (nar. 1910), který je svými tématy blízký Londonovi, Melvillovi a Conradovi, přivádí čtenáře do nejnehostinnějších míst planety, kde vládnou kruté zákony přírody a lidé, bojující o každodenní přežití, podléhají v nesmírném tichu rozlehlých plání a v hřmotu příboje primitivním instinktům. Kromě syrové, sychravé atmosféry „konce světa“ z povídek čiší i obdivný úžas nad krásou divoké přírody a oslava prostého lidství.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Tierra del Fuego , 1956


více info...

Přidat komentář

elexmil
27.02.2024 4 z 5

Útlá kniha, čtenáři zapomenutá – o tom svědčí zatím jen 3 čtenářské komentáře. Já na ni narazila cíleně – hledala jsem něco z literatury Argentiny nebo Chile, protože se chystám na cestu do Patagonie . Kniha nás vrátí tak o 100 let zpět do doby lovců, zlatokopů, námořníků, do doby drsných chlapů, ti všichni žili a pracovali v extrémních podmínkách, v divoké přírodě, jejíž účinky vedou až k „rozkladu osobnosti. Příroda člověka nejdřív rozloží a potom si ho sama složí, ale jako jednu ze svých součástí. V první etapě to vypadá, jako by osobnost přestala existovat, někteří dokonce zahynou, potom však nastane znovuzrození s novou silou. Možná si tahle příroda vybírá, a co jí nevyhovuje, to ničí.“

former3980
15.06.2021 4 z 5

Skvelá poetika a popisy miest, kam bežný človek nezavíta. Na Ohňovú zem som sa tešil a musím povedať, že autor nesklamal. Občas trochu dlhšie trvá, kým sa čitateľ do toho ponorí a začne chápať súvislosti. Dobých 85 percent.


CorneKraan
07.04.2016 5 z 5

Takovou poetiku prostředí umí vplést do slov jen málokdo, proto je čtení příběhů od Coloaneho velkým zážitkem. Doporučuju.

"Temná mračna uzavírala svět ze všech stran. Obloha byla jen jako další vlna, zavěšená přímo nad našima hlavama, a valil se z ní hustý, nepříjemný liják."

"Ještě nedávno se do těchto končin odvažovali jen nejsrdnatější lovci mořských vyder a lachtanů, tvrdí muži všech možných ras, pro něž srdce znamenalo jen další zaťatou pěst." (tohle přirovnání je fakt pecka)

"V ohybu, kde se vzdouvala hruď hory, jsme naposledy zahlédli moře. Bylo nám, jako bychom ztráceli něco drahého, co už nikdy znovu nenajdeme. Konečně jsme porozuměli, proč se nás krok za krokem, jak jsme stále hlouběji pronikali do této pusté, nehostinné krajiny, zmocňoval mrzutý neklid. Moře. Moře je sice žárlivé a kruté, pokud je člověk právě na něm, ale z dálky to byl úžasný kamarád, pokojná, krotká plocha, jež navazovala dojem míru a poklidu a zejména neurčitý, těžko popsatelný pocit naděje."

emptyRow
16.04.2012 4 z 5

„Boli sme sucastou burky okolo nas a vlny nas spliechali do tvare i do celeho tela. Smrt by znamenala len nieco malicko navyse a boli sme na nu pripraveni.“ Kniha poviedok, ktoré sú presitene miestami mysterioznymi az hororovymi prvkami. Autor nadhernym sposobom opisuje prirodu a ludi v okoli najdivsieho moreplaveckeho mysu sveta. Uzasne su najma poviedky Kansaska ladova kryha, pat namornikov a jedna zelena rakva, plameniak, Paso de breck nock.

Štítky knihy

Chile chilská literatura Ohňová země hispanoamerická literatura

Autorovy knížky

Francisco Coloane
chilská, 1910 - 2002
2006  86%Ohňová země

Kniha Ohňová země je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce18x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x