Odvaha být

Odvaha být https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138452/odvaha-byt-138452.gif 4 14 2

V knize Odvaha být Tillich předkládá brilantní fenomenologii úzkosti a odvahy. Chápe je nikoli jako skutečnosti etické, nýbrž ontologické: úzkost prožívám tehdy, je-li ohroženo mé bytí, a odvaha znamená schopnost potvrzovat vlastní bytí navzdory ohrožení. Tillich ukazuje, že již od antiky je člověk vystaven trojí existenciální úzkosti: před osudem a smrtí, před prázdnotou a nesmyslností a před vinou a zatracením. Radikalizace těchto úzkostí v moderní době se podle Tillicha podílela na vzniku nových kulturně společenských jevů – komunistického a fašistického kolektivismu a kapitalistického konformismu –, v nichž člověk nachází odvahu být jen jako součást většího celku. Proti takové odvaze klade Tillich existencialistickou odvahu být jako individuum, která však svou poslední jistotu může čerpat pouze v „absolutní víře“, očištěné od teistických představ o Bohu: „Odvaha být má kořeny v tom Bohu, který se objevuje, když Bůh zmizel v úzkosti pochybování.“... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK)
Originální název:

The Courage to Be , 2000


více info...

Přidat komentář

Mimir
06.07.2018 4 z 5

Toto je jedna z tých kníh, ktorá si žiada kľud a čas. Plnohodnotné pochopenie (či aspoň čiastočné) nie je možné rýchlym prelistovaním alebo s časovým handicapom. V koncepte je dominujúca ontologická filozofia s jemným presahom do psychológie a teológie. Myslím, že som často cítil Fromma, Frankla či Junga. Každopádne teória troch typov úzkosti: úzkosť zo smrti, z prázdnoty a pred vinou je rovnako zaujímavá ako teória troch osobnostných orientácií: 1. odvaha participácie - odvaha byť súčasť, 2. odvaha individualizácie - odvaha byť individuum, 3. odvaha transcendencie - odvaha prijať prijatie.

Benjo
04.04.2018 5 z 5

Výborná kniha na pomezí filosofie, psychologie a teologie.

Slavný evangelický teolog Tillich v ní skvěle popisuje úzkost člověka v dnešní době (rok 1952, ale jeho popis tehdejší společnosti sedí dnes snad ještě více) i v minulosti a cesty, jak se s ní člověk v různých dobách vypořádával.

Doporučuji každému, kdo se zamýšlí nad otázkou nesmyslnosti světa a života a hledá odvahu být a nespokojí se s jednoduchými odpověďmi.


Autorovy další knížky

Paul Tillich
německá, 1886 - 1965
2004  89%Odvaha být
2014  90%Otřásání základů
1990  87%Biblické náboženství a ontologie
1997  80%Lidské tázání po nepodmíněném
2009  100%Systematická teológia

Kniha Odvaha být je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x