Odpadlík

Odpadlík https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353414/bmid_odpadlik-KLO-353414.jpg 3 47 11

Rozprávač Odpadlíka, ktorý sa narodil v „agrárnom gete“ Dickensu na južnom okraji Los Angeles, sa zrieka osudu Kalifornčana nižšej strednej vrstvy: „Umrel by som v tej istej izbe, v ktorej som vyrastal, a hľadel na pukliny v štukovom strope, ktoré sú na ňom od zemetrasenia v šesťdesiatom ôsmom.“ Vychoval ho osamelo žijúci otec, kontroverzný sociológ, a detstvo strávil ako objekt psychologických výskumov s rasovým zameraním. Verí, že otcovo priekopnícke dielo sa zavŕši monografiou, ktorá vyrieši rodinné finančné problémy. Ale keď otca zabije výstrel policajta, uvedomuje si, že monografia nikdy nevyjde. Zostal mu len účet za pohreb. Rozprávač – odpadlík, pobúrený zákernosťou osudu a zlým stavom svojho rodného mestečka, sa rozhodne napraviť inú krivdu: chce vrátiť Dickens na mapu Kalifornie. Na pomoc si berie najslávnejšieho obyvateľa tejto mestskej časti, posledného žijúceho účinkujúceho v seriáli Malí uličníci Hominyho Jenkinsa. Spustí najškandalóznejší projekt, ktorého súčasťou je obnovenie otroctva a segregácie na miestnej strednej škole a ktorý ho nakoniec privádza pred Najvyšší súd. Odpadlík Paula Beattyho je prenikavá satira o mladíkovi, ktorý nadobudol izolovanú mimoškolskú výchovu, a o rasistickom súdnom konaní na Najvyššom súde. Spochybňuje posvätné princípy americkej ústavy, mestského života, hnutia za občianske práva, vzťahu medzi otcom a synom a svätého grálu rasovej rovnosti – černošskej čínskej reštaurácie. Je napísaný charakteristickým štýlom absurdnej literatúry, má schopnosť čitateľa rozosmiať i rozplakať, je hrozivou aj hrozivo zábavnou obžalobou našich čias.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Sellout , 2015


více info...

Přidat komentář

Dani25
15.11.2022

Čítala sa mi ťažko, v polovici som ju odložila. Snáď ešte príde čas, keď ju dočítam.

Enti
16.09.2022 4 z 5

Ano, odkazů na osobnosti nejen z amerických reálií jsou v románu stovky a vysvětlivky na konci se nechce číst, ale dílo je to ve své podstatě geniální a příběh za všemi těmi jmény zajímavý. Aneb jak se vymezit proti přetrvávající segregací? No přece segregací.


Greenfingers
02.02.2021 2 z 5

Mé představy o humoru jsou poněkud jiné, rozhodně však knihu úplně neodepisuji (snad si najde své vděčné čtenáře).
Autorův styl psaní mi nevyhovoval a četba mě nebavila.

Dobraadresa
05.06.2020 2 z 5

Není to ani vtipné, ani kontroverzní, jak slibuje anotace. Překomplikovaný nápad o znovuzavedení segregace za účelem osvobození černochů v Los Angeles se pomalu, pomaličku rozvíjí v závějích slov, kterými se prodírat je úmorné už od prvních stránek. Po straně 100 už jsem jen knihovnicky listoval a styděl se před kamarádem, jemuž jsem knížku podle ohlasů doporučil. On nedočetl vůbec. Dvě hvězdičky za dva slušné nápady celkově asi na 10ti stránkách.

Marplet
07.04.2020 4 z 5

Je to k neuvěření, ale opravdu jsem to dočetla. Tohle skutečně není kniha na dovolenou. Je plná kulturních odkazů. Přestože se nečte lehce, je to opravdu kvalitní dílo, takže si určitě zaslouží vysoké hodnocení.

genie
13.10.2019 3 z 5

Nebylo to myšlenkově špatné, jenže ... na mě příliš "košatý" jazyk, který mě chvílema opravdu nebavil.

hs777
22.02.2019 2 z 5

Prokousávala jsem se knihou těžce. Sarkastický styl mi nesedl a většinu narážek jsem vůbec nepochopila, i když z vysvětlivek na konci se mi leccos objasnilo. Pomalu jsem se pročetla až do konce, ale žádný čtenářský zážitek se nekonal, bohužel.

Iki1
13.02.2019 2 z 5

Vydáváme se do okolí Los Angeles, tedy na Jih USA. Je jasné, že zdejší humor je jiný než u nás, je prostě místně ukotven. Proto je čtení této knihy dost obtížné. Je tu hodně odkazů, kterým je těžké porozumět na první dobrou. Každopádně je fajn si představit všechny ty neziskovky a obskurní spolky u nás, které se bijí za práva všech možných menšin i „menšin“ v podobně laděném románu.

pavel9410
19.01.2019 2 z 5

Precetl jsem to v ramci Ctenarske vyzvy a nejak mne to moc neoslovilo, abych rekl pravdu. Obcas jsou tam dobre momenty, ale celkove mi to prislo takove lehce ubrecene. Moc nechapu, za co to dostalo tu cenu.

hario
10.09.2018 3 z 5

Chytrý satiricky román k zamyšlení.

puml
30.10.2017 4 z 5

Hodně vostrá satira. Je to úlet, je to absurdní a zároveň realistický pohled na současnou Ameriku (USA), ale dějově to je jak na houpačce, chvílemi jsem vůbec nevěděl, kde se děj odehrává nebo o čem je řeč, ale to je nejspíš úmysl, to permanentní znejisťování. Ale napsané a přeložené je to dobře. Jen je to nabušené spoustou citátů a odkazů na různé filmy, seriály, osobnosti a obecně na takzvaně černou kulturu, kterou ale autor skvěle paroduje, protože předkládá různá obecně zažitá klišé a dovádí je ad absurdum. Výborně pracuje s různými popkulturními odkazy a staví je vedle citátů a citací z vysoké literatury, přes bulvár až k útržkům z internetu, různých manuálů a vědeckých i pseudovědeckých pojednání. Vše je ale namícháno s velkou dávkou nadsázky a humoru; jen se v tom čtenář občas ztráci, podobně jako třeba v románech Thomase Pynchona. Zkrátka: za mě hutnej mixtape Wu-Tang Clan, Amos a Andy, Martin Luther King, Chris Rock, Kendrick Lamar, Souls of Mischief, Kamasi Washinghton... Autor se Beatty nejmenuje náhodou.

PS - Ten popis zhulenosti hlavního protagonisty v budově Nejvyššího soudu hned v úvodu je geniální. Už jen kvůli tomu stojí zato si knihu pořídit.