Odolné dítě: Výchova k psychické odolnosti, soběstačnosti a vytrvalosti

Odolné dítě: Výchova k psychické odolnosti, soběstačnosti a vytrvalosti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484755/bmid_odolne-dite-vychova-k-psychicke-odo-OK6-484755.jpeg 3 13 2

Dnešní výchova je v mnohém jiná, než tomu bylo dřív. O děti pečujeme, jako by šlo o vzácné cizokrajné květiny, kolem kterých je třeba postavit skleník a neustále je chránit, hlídat a se vším jim pomáhat. To se ovšem moc neslučuje s cílem výchovy, jímž by měl být jedinec samostatný, zodpovědný a přiměřeně odolný. Kniha je průvodcem pro rodiče, kteří chtějí, aby se jejich dítě po vylétnutí z hnízda nezhroutilo, ale pevně stálo na vlastních nohách.... celý text

Přidat komentář

Turmee
21.09.2022 2 z 5

Nemastná neslaná kniha o obecnostech, které snad dojdou každému se selským rozumem.
Autorka má tendence skouzávat k vědeckému tónu a pojetí definic, nicméně vše je jasně a pochopitelně vysvětleno i s příklady. Ve zkratce:
- svět není ideální, děti potřebují naaši podporu, aby ho zvládly
- i pozitivní události mohou být stresující
- dopřejte dětem pestrou stravu a kontakt s přírodou, nechejte je zažít nepohodu,
- cílem není neustále šťastné dítě
- uznejte emoce
Osobně se mi velmi líbila kapitola o pohádkách a rady, že je potřeba umět i odpočívat a že nemáme sdělovat své názory opakovaně.

Celkově v knize chybí praktická část a rady. Autorka píše: pěstujte v dětech smysl pro humor, podporujte volní vlastnosti, pro odolnost je cenná trpělivost...ale jak na to, to už se nedozvíme.
Nesouhlasím s tím, že by se děti měly starat o mladší sourozence. Stejjně tak, že nejdřív je práce a potom zábava. Nemyslím si, že povaha se dá naučit.
Úplně chybí věkové rozdělení. Pořád se píše jen o "dítěti". Autorka taky schvaluje tresty a omlouvá je přiměřeností.
Vysvětlivky a doplňky jsou až na konci knihy, což mě štvalo.

gretl74
21.01.2022 3 z 5

Za mne trošku zklamání. Pavlu Kouckou mám moc ráda, její přístup k dětem i rodičovství je mi sympatický a dvě knížky jsem již četla. Ale tady mám pocit, že mi to nic nového nepřineslo. Uvítala bych mnohem více praktických tipů.


Štítky knihy

vývoj a výchova dětí rodičovství psychická odolnost soběstačnost

Autorovy další knížky

Pavla Koucká
česká, 1975
2017  91%Uvolněné rodičovství
2021  65%Odolné dítě: Výchova k psychické odolnosti, soběstačnosti a vytrvalosti
2012  66%Výchova láskou
2014  86%Zdravý rozum ve výchově