Odcházím, přijdu

Odcházím, přijdu https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169961/bmid_odchazim-prijdu-PWB-169961.jpg 3 6 4

Románové zpracování posledního, snad nejtragičtějšího údobí v životě Boženy Němcové koncem r. 1861, kdy geniální spisovatelka a trpící žena učinila poslední pokus svobodně žít a psát. V Litomyšli, kde bez rodiny žila několik měsíců obklopena láskou a úctou prostých lidí, kde se však stává i terčem maloměšťáckých pomluv, jako by naposled vážila a hodnotila svůj život: Nebylo všechno mé utrpení nadarmo?... celý text

Přidat komentář

Borntobike
30.09.2023

Bolestné čtení, smutné. Božena Němcová v něm vystupuje jako stará (40!), nemocná, unavená žena. Některé situace jí na chvíli vrátí jiskru a chuť do života. O to horší je následné uvědomění si skutečného stavu.

JointlieKat94
21.07.2022 4 z 5

Hezky a důvěryhodně napsané. Panu Jeřábkovi bych věřila každé písmeno, až na to, že mi tam neseděla jedna informace týkající se smrti Hynka.

To je jediné minus a taky to, že jsem se chvilkama ztrácela v myšlenkách a v realitě, autorovi jinak věřím každou myšlenku Boženy. :)

Hezky se to četlo, líbilo se mi to. :)


Věruška994
04.01.2022 5 z 5

Bomba.... Citlivě napsáno. Přesně se vcítil do hluboké emocionality Boženy Němcové, vystihl její dohasínání v Litomyšli, v náznacích vztah k zesnulému synovi, člověk musí číst mezi řádky. Knihu pokládám za nedoceněný román o sklonku života BN.

KozoKnihovna
06.02.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha pojednává o závěrečném období života Boženy Němcové, které strávila v Litomyšli. Přátel, peněz i sil ubývá, inspirace k dalšímu psaní nepřichází a nemoc postupně hrdinku přemůže. Smutná knížka!