Od Rusi k Rusku

Od Rusi k Rusku https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103236/bmid_od-rusi-k-rusku-2hS-103236.jpg 4 6 4

Autor působil jako vědecký pracovník Petrohradské univerzity, kde mimo jiné pracoval na své vlastní teorii etnogeneze. V jejím duchu pak zpracoval i svou velkolepou práci Od Rusi k Rusku: náčrt etnických dějin z roku 1992, která popisuje historii všech státních útvarů, jež vznikly za posledních dva tisíce let na území dnešního Ruska. Pro nás je to dílo zajímavé a podnětné, neboť přináší ruský pohled na dějinný vztah ruských státních útvarů k Abendlandu, křesťanské civilizaci na Západě, k Říši středu, čínské civilizaci na Východě, a k Orientu, islámské civilizaci ve střední Asii. Čtenář tak sleduje dvě linie knihy: vlastní historický děj a pak snahu autora vnést do této masy dějinných událostí jakýsi řád spočívající na výkladu jeho teorie etnických dějin. Vydáváme ve spolupráci s nakladatelstvím Dauphin.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Dauphin
Originální název:

Ot Rusi k Rossii , 1992


více info...

Přidat komentář

Vestička
25.09.2023 3 z 5

Konečně historie jinak, než podle té krvelačné , rozpínavé , hamižné anglosaské hordy. (Udivuje mě , że to tady moderátoři, jinak hystericky cenzurující nechali. Hanobit národ ústava čr zakazuje). A ještě k tomu od syna mé nejoblíbenější básnířky. Jen těch jmen bylo moc. A mapu do ruky.

Saša57
21.11.2022 5 z 5

Souhlasím s komentářem, že je to skvěle a poutavě napsaná část historie Ruska i s tím, že mapy mohly být čitelnější. Nesouhlasil bych, že z knihy je jasné, že Rusové jsou rozpínavá asijská horda, ale že s Hordou úzce spolupracovalo - Polsko, Litva, boje o Ukrajinu, Červenou Rus atd.


plaguedoctor
15.08.2022 3 z 5

Pokud Vás zajímá, proč je Rusko rozpínavá asijská horda a kde se to v Rusech vzalo, tato kniha Vám napoví. Některé autorovy názory jsou ovšem zcestné a nepříliš podložitelné, zejména jeho absolutní odmítání tzv. normanské teorie a ještě více jeho víra v okolí pohlcující super-ethnosy. Abych knihu jen nehanil, místy obsahuje i cosi jako černý humor. Při popisu Astrácháňského kremlu hovoří Gumiljov o "archeologické katastrofě", neboť Rusové použili staré cihly jiných civilizací a jejich předchůdci rovněž "recyklovali". A věděli jste, že Boris Godunov byl skvělý panovník? Chtěl, aby se všichni měli stejně špatně.

robert7628
14.11.2014 4 z 5

Skvěle a poutavě napsaná část historie Ruska. Škoda že není rejstřík. Mapy mohly být čitelnější.

Štítky knihy

Rusko stará Rus ruské dějiny

Autorovy další knížky

Lev Nikolajevič Gumiljov
ruská, 1912 - 1992
1971  87%Objevení země Chazarů
2012  83%Od Rusi k Rusku
1974  92%Hledání vymyšlené říše
2018  0%Vybrané kapitoly z ruského myšlení 20. století

Kniha Od Rusi k Rusku je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x