Ocúny noci

Ocúny noci https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16387/ocuny-noci-16387.jpg 4 19 3

Výbor z díla českého básníka, prozaika a literárního kritika Jiřího Karáska ze Lvovic. Kromě dvou romanticky laděných povídek (Genenda, Zlověstná madona) a jedné ukázky literárněkritického textu (Karel Hlaváček) se soustřeďuje na Karáskovu poezii počínaje prvotinou Zazděná okna (z roku 1894) a konče Posledním vinobraním (z roku 1946). - Editor Jaroslav Med.... celý text

Přidat komentář

ozzak
14.03.2022 5 z 5

výborná potemnélá poezie velmi by se hodila do stylu funeral doom metal

Yabac
31.12.2019 1 z 5

Autor se vyžíval v pochmurné náladě, pocitech marnosti, zbytečnosti...Bylo to natolik dekadentní, symbolistické a smutné, že se mi to prostě a jednoduše nelíbilo. Jistě je obdivuhodné, jak autor dokáže zaznamenat všemožné pocity, nálady, barvy. Na mě je ale sbírka příliš depresivní a básně příliš stejné. Mám ráda hry se slovy a zajímavá slovní spojení. Mám pocit, že účelem sbírky je dostat člověka do stejné deprese, jakou zjevně Karásek trpěl.


Lenka4
15.04.2014 4 z 5

Z veršů je cítit posmutnělá osamělost, ale zdá se, že básník v té samotě nebyl zcela nespokojen. Dávala mu prostor pro tvorbu. Všímal si světa kolem sebe a jeho atmosféru zdařile přenášel do svých básní. Večerní zvony: "Na prejzy padá přítmí večerní. Starobné zvony táhle z Hradčan zní. V tmách příbytky se lidí ztratily. Má duše, spočiň aspoň na chvíli. Teď v samotě slož břímě smutků svých. Buď pokorná jak den, jenž navždy ztich. Neb také dojdeš cíle klesajíc, až vejdeš v nekonečné, svaté Nic." Povídky s tajemstvím sice připomínají díla jiných autorů (Zeyera, Arbese), ale to je dáno jejich formátem a dobovou módností námětů. V každém případě se dobře čtou, mají správnou dávku napětí a stupňování dramatičnosti. Velice kvalitní je literární kritika díla Karla Hlaváčka.

Štítky knihy

výbor z díla

Část díla