Octobriana

Octobriana https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526922/bmid_octobriana-655cbf5e0b6ad.jpg 4 19 9

Studená válka vrcholí. Octobriana jako elitní agentka Kremlu oddaně slouží totalitnímu režimu ve světě nacházejícím se na pokraji jaderné apokalypsy. Ideologický nátěr se ale začíná drolit a archaické síly ožívají. Octobriana se vydává na cestu vzpoury proti utlačujícímu mocenskému systému, proti světu svých „otců“. Čeká ji největší rozhodnutí jejího života – zůstat věrná tomu, kým je, nebo najít odvahu a zjistit, čím se má teprve stát... celý text

Přidat komentář

Milton
21.03.2024 2 z 5

Tak toto není nic pro mě. Všemožné fantasy motivy spatlané dohromady. Škoda peněz.

fvalek
17.03.2024 3 z 5

Jelikož neznám ten kánon a předlohu, tak jsem to úplně nepochopil... Je těžké číst o vzniku Octobriany, když originál je nějaká socialistická záležitost, ale člověk se tak nějak chytne. Ale ve výsledku z toho není nic jiného než jen jeden velký prequel, který se převrhne téměř až do absolutního závěru lidstva.

Délka knihy je úžasná a sice zpočátku trošku zmatený přechod mezi prequelem a závěrem jejího příběhu je velkolepý. Abych pravdu řekl, Octobriana mě zaujala, ale není to ten typ hrdinky nebo příběhu, který bych vyhledával. Nemůžu ji zařadit, hrdinka to asi tak úplně nebude, antihrdinka taky ne... Je to spíš taková mocná žena, co si dělá, co se jí zamane. Není pro mě snadno pochopitelné, co je vlastně zač... Mísí se tam nějaký podivný původ, mimozemský, kdy pokrevní linií patří k nějakým těm prvním návštěvníkům, pak nějaký kouzelný had z lebky a další schopnosti, do toho nějaká proroctví a příslušnost k té temné bohyni... Je toho prostě moc a asi jsem tedy jednoduchý čtenář, ale nedokážu se v tom zorientovat. Asi o kánonu Octobrianny vím příliš málo a chybí mi to. Do toho tam je ta její nacistická horší kopie... Budu to muset prozkoumat daleko hlouběji, až někdy budu mít čas nebo bude nějaké pokračování.

Nicméně takhle izolovaně je to i tak dobrá kniha. Příběh je až na všechny ty odkazy a nutnost znalosti předlohy svižný, zajímavý, akční a dynamický. Zaujala mě už počáteční mise ve službách Sovětů, následně dobrodružství v pralesem, to bylo hodně zajímavé. Octobriana jako pirátka trošku strnulejší, ale celé finále absolutní bomba. Jen zkrátka složitější k pochopení. Uvidíme, snad se k tomu někdy dostanu...


DennisMoore
07.03.2024 5 z 5

Pánové Berger a Kavalír na to jdou dost, dost, dost dobře. Pomocí pěkně promyšlené mytologie vlastně rehabilitují původní, tedy ještě neukradenou Octobrianu, a zároveň vyprávějí příběh, jenž by mohla prožít už ta ukradená diva, které přibyla rudá hvězda na čele. Jestli tak úplně nevíte, o čem píšu, zagooglete - historie Octobriany - komiksu je vážně nesmírně zajímavá, a v této knize ji shrnuje i skvělý doslov. Líbí se mi, že Octobriana je vážně pojatý, leč stále brakový komiks, a hezky kontrastuje s odlehčeným, leč stejně brakovým Pérákem od Macka a Kopla. Svižný scénář hezky splétá různé motivy, na první pohled možná jednoduchá kresba je s každou další stránkou zajímavější a komplexnější. Mrzí mě jen to, že sovětský a americký lídr se jmenují Brežnin a Dixon. Proč jim nedat jména těch opravdových, když jejich tváře takřka mají, a neukotvit Octobrianu v alternativní minulosti ve stylu Moorových Strážců?

mot33
01.01.2024 5 z 5

Na české poměry dost kvalitní dílko.

Politre
28.12.2023 4 z 5

Slušný tuzemský počin na poli superhrdinského komiksu. Octobrianu znám už z Talbotova Luthera Arkwrighta a jsem moc rád, že se k její postavě dvojice Kavalír - Berger vrátili a rozpracovali její příběh a oživili tím tak legendu, která snad touto knihou nabude větší známosti a třeba vyjde i další příběhy z touto bujné vyvinutou hrdinkou. Příběh je akční, scénář svižně odsýpá, díky parádní kresbě dojdete nakonec aniž by jste se měli čas nudit nebo byť by vám přišel i snad jeden komiksový panel navíc.

Norri
20.12.2023 4 z 5

Tak toto je velmi zajímavě a chutně namíchaný guláš. To co víme o původní Octobrianě jsou skutečně pouhé fragmenty, polotovary, ze kterých si každý může uvařit co se mu zachce. Pánové Marek Berger a Ondřej Kavalír přidali trošku Hellboye a potom tam nasypali celou hromadu nejrůznějších sci-fi námětů. Nakonec to ozdobili různými politickými a kulturními odkazy. Guláš ostrý jako když Indy mrská bičem.

Hodně se mi líbilo, že je tam zakomponovaná scéna s obřím radioaktivním mrožem. Celkově se mi mi asi líbila více první polovina knihy. Škoda, že se to poté úplně odklonilo od Ruska a komoušů. Pak už vůbec nezáleželo na tom, jestli je to Octobriana anebo nějaká úplně jiná ženská. Závěr se podle mě moc nepovedl. Celá ta sci-fi zápletka nakonec potřebovala nějak moc vysvětlování a tak nějak to ztratilo šťávu. Celkově jsem se ale bavil. Výtvarná stránka je povedená. Hodně se mi například líbily letecké scény. Měně jsem byl spokojený s lidmi, ale ani ti nejsou nakreslení vyloženě špatně. Chyběla mi větší smyslnost Octobriany. Octobrianu jsem vždycky vnímal jako velmi živočišnou, divokou, až vulgární. To mi tady chybí, přestože je často nahá.

Potěšil mě doslov Tomáše Prokůpka. Sice jsem většinu toho četl už v knize o Bimbovi Konečném, ale nikdy neuškodí přečíst si to znova. Přál bych si, aby u nás někdy vyšel průřez tím nejlepším, co v zahraničí s Octobrianou vyšlo. Třeba to, jak šla na swingers party. :-)

PanDanHK
15.12.2023 5 z 5

Čekal jsem na tu toto knihu a jsem z ní nadšen. Doufám že přibude více knih o Octobrianě a to buď nový počinů nebo překladů. Mile mne překvapilo závěrečné vysvětlení celé situace okolo Octobriany i když jsem nebyl nezasvěcený čtenář.

encyklopedie
23.11.2023 5 z 5

...ten kdo četl knihu "Octobriana a ruský underground " se určitě dobře orientuje vo co go ....
Dlouho jsem se těšil až vyjde tohle dílko, nový komiks Octobriana .... a netěšil jsem se nadarmo....
Je to jízda vysočinou .... která se velmi dobře čte, obrázky bez textu skvěle doplňují písmo příběh ....
Dávám do přihrádky v knihovně, kde mám svoje Gold komiksy
100%

trudoš
21.11.2023 4 z 5

Ondřej Kavalír a Marek Berger vytvořili vlastní Octobrianu a současně vzdali hold její komiksové historii. Vyprávění o více než dvě stě padesáti stránkách je přitom z velké části tvořeno beze slov, aniž by to však ublížilo tempu či srozumitelnosti. Zároveň, v rámci obskurního tématu, zanechali příběhu punc futuristické alternativní reality, v níž komunističtí soudruzi budují na tři sta procent, západní buržoazie stojí a leží na všehoschopných korporacích a sem tam do toho hodí vidle nacističtí agenti, jdoucí dál za svým snem o Třetí říši. Pak už vám děvucha s rudou hvězdou na čele a se srpem v ruce, bojující se zmutovaným velemrožem, nepřijde vůbec divná.
Ke čtení přitom nepotřebujete znát o postavě nic, tvůrci poctivě vše vysvětlí (tedy svou vlastní verzi). Možná jen té esoteriky mohlo být méně, protože zbytečně děj zapleveluje různými halucinogenními výjevy, ale v důsledku se nedá říct, že by zde byl byť jen jediný obrázek zbytečný. Překvapení, důstojná pocta a spokojenost v jednom.

Autoři knihy

Ondřej Kavalír
česká, 1980

Kniha Octobriana je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x