Obyčejná valašská cérka Jarmila Šuláková

Obyčejná valašská cérka Jarmila Šuláková https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315820/bmid_obycejna-valasska-cerka-jarmila-sul-hio-315820.jpg 4 4 2

Tato jedinečná a dlouho očekávaná kniha je vůbec jediná kniha o nejznámější folklorní zpěvačce, královně lidové písně, o Jarmilce Šulákové, jež o ní kdy vznikla. Popisuje její poklidné dětství, o celoživotní touze zpívat, poodkrývá mnohá překvapivá zjištění o jejím bohatém životě. Poutavé čtení proložené záznamy z jejich deníků a zápisů z cest, dobových dopisů a artefaktech, jakož i fotografií z celého jejího života Vám umožní blíže Jarmilku poznat. Kniha vznikala od začátku tohoto roku v plné spolupráci s Jarmilkou a její dcerou Zuzanou. Nezbývá mi, než Vás pozvat k prolistování - přečtení knihy, jež Vás nepustí, až do konce, kdy si budete moci říct: Jarmila Šuláková byla a je opravdu srdcem a duší "obyčejná valašská cérka", tak jak to ona sama o sobě pověděla.... celý text

Přidat komentář

Kubis1905
11.12.2020 5 z 5

Krásně sepsaný životní příběh o Valašské královně, zvláště se mi líbily otisklé dopisy, které zpěvačka posílala ze svých cest domů.

Murphy722
03.09.2020 3 z 5

Dojmy z knížky dělím na dvě části. Za prvé - to co jsem se dověděl o neobyčejně krásném životě paní Šulákové a za druhé - zbytečně tahané dějinné souvislosti, které autor doplňuje o svůj pohled na věc a komentáře, které se v žádném případě neshodovaly s mým přesvědčením. Bohužel to druhé této knize fatálně škodí.
Autor komentuje různé politické a společenské chvíle, kterými prošla naše zem, vkládá do toho své úvahy a poté, skoro v každé kapitole, nezapomene sdělit, že politika Jarmilu Šulákovou nikdy nezajímala. No pokud politika nezajímala Jarmilku, tak proč je tomuto vystaven čtenář, který se zajímá pouze o její život? Tyto dějinné zvraty a situace bych naťukával lehce.
Jinak abych se vrátil k samotné osobě Jarmily Šulákové. Paní Šuláková je vzor valašských ctností, osoba která byla stále pozitivně naladěná a rozdávala radost všude, kam přišla. Pokaždé když stojím nad jejím symbolickým hrobem v dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm, tak mi slza ukápne, ale hlavně mne hřeje pocit, že existoval někdo další kdo se zasadil velkou měrou o zviditelnění valašského folkloru. A to není málo.


Autorovy další knížky

Josef Petrů
česká, 1965
2005  93%Milý člověk - Jan Libíček
2016  85%Obyčejná valašská cérka Jarmila Šuláková
2006  100%Martin Růžek -- Příběh českého herce
2002  0%...Miroslav Šlouf, démon je

Kniha Obyčejná valašská cérka Jarmila Šuláková je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x