Něžní obři z Ganymedu

Něžní obři z Ganymedu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120390/nezni-obri-z-ganymed-120390.jpg 4 24 6

Obři série

< 2. díl >

Druhý díl sci-fi trilogie o různých civilizacích ve vesmíru. Lidé ze Země se v kosmu setkají se záhadnou lodí. Objeví na ní příslušníky dávno vymřelého druhu a pomalu odhalují tajemství zničení planety Minervy. Pozemšťané se také dozvídají šokující informace o vývoji lidské rasy.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Straky na vrbě
Originální název:

The Gentle Giants of Ganymede , 1978


více info...

Přidat komentář

Jack Bauer
01.01.2021 4 z 5

Druhý díl má větší spád. Zaujal mě rozhovor se Zoracem o válce a zabíjení. Mají všichni pozemšťané mozkovou poruchu? Velmi příjemná sci-fi tak jak mám rád, dobrá myšlenka a rozuzlení.

ludek7426
31.05.2020 3 z 5

Tak jsem zvládl dočíst i druhý díl série, ale dalo mi to práci. Oproti prvnímu dílu jednoznačně lepší, ale.... Nemůžu přijít na chuť ději, který posunují dopředu nekonečné, vesměs nudné a popisné vědecké rozpravy a konference. Vše zahaleno v oblacích cigaretového kouře. Dokonce ani nebozí emzáci nejsou lidmi při kontaktu tohoto zlozvyku ušetřeni a snaživě instalují ve své lodi popelníky. To je na mně celkem síla.
Prostě tohle mi moc nesedlo, bohužel. Ale celá konstrukce univerza, kterou autor vymyslel, je moc zajímavá. Mělo by to velký potenciál. Mám rád filozofické sci fi, kde se toho moc neděje, ale tohle mi prostě nesedlo. Špatná tahle knížka určitě není, jen jsme se někde minuli.


Disease
08.07.2019 4 z 5

Asi opravdu nadechnutí před třetím dílem, jak píše Lazarus, proto jen 4*. Ale místy je to hodně vtipné.

lazarus
26.02.2018 5 z 5

Tak jako u Hyperionu, ani tuto ságu nelze hodnotit samostatně každou knížku, ale pouze jako celek. První její část, tedy Kdo zdědil hvězdy, je výbornou sci-fi detektivkou ve stylu Asimova a je plná originálních myšlenek a neuvěřitelných odhalení o lidstvu a vesmíru kolem nás. 
Druhá část, Něžní obři z Ganymedu, je méně objevná a je spíše překlenovacím můstkem mezi první a třetí částí. 
Finále se ale už opět nese v hektickém a megalomanském duchu a není nepodobné Hyperionu, případně Gateway. Hogan v tomto eposu skloubil špionážní akci s konspiračními teoriemi, řìznuté space operou s časovým rádiusem milionů let. Příběh, jenž Hogan brzy začne rozprostírat mnoha a mnoha směry nakonec skloubí do velkolepého finále a najednou všechny nastolené otázky začnou dávat smysl. Poté už jen stačí zaklapnout spadnutou čelist.

karel.jakubec
13.10.2015 4 z 5

Na rozdíl od prvního dílu maličko postrádám gradaci a napětí, nicméně famózní vyprávěcí schopnosti autora a logické závěry, ke kterým hlavní postava knihy - Vic Hunt - dochází, jsou stále na výborné úrovni a po intelektuální stránce nelze knize nic vytknout.
Po přečtení knihy jsem ale měl nutkavý pocit, že šlo pouze o "výplňový" díl trilogie, především kvůli několika stroze převyprávěným kapitolám z prvého dílu, a i když se v závěru dozvídáme velice zajímavá a tolik očekávaná fakta, na první díl kniha příběhem nedosahuje.
I tak - přes opětovné, téměř utopické soužití lidí -, jde stále o velice podařenou knihu, která rozhodně stojí za přečtení! :)

Thebookman
17.06.2015 5 z 5

Tak tento druhý díl trilogie si pamatuji. Dále viz komentář u dílu 1. :-)

Štítky knihy

space opera hard sci-fi

Autorovy další knížky

James Patrick Hogan
britská, 1941 - 2010
2000  87%Kdo zdědil hvězdy
2002  83%Hvězda Obrů
2001  85%Něžní obři z Ganymedu

Kniha Něžní obři z Ganymedu je v

Přečtených37x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x