Obrazy války

Obrazy války https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80096/bmid_obrazy-valky-bj5-80096.jpg 5 8 4

Dnes již klasická studie z pera renomovaného britského historika je více než poutavým pokusem proniknout k samotné podstatě války, vnímané očima jejich přímých účastníků. Autor s nimi prochází ponižujícím procesem základního výcviku přes budování pouta k ostatním členům jednotky až po vyčerpání, samotu, utrpení a smrt na bitevním poli. Jaké je to být v přední linii? Jak působí masové zabíjení na lidskou psychiku? Jak fungují základní lidské instinkty, odvaha či strach? Ve snaze zodpovědět tyto i další otázky využívá Richard Holmes široké spektrum přístupů z oblasti psychologie či sociologie, které aplikuje na historické prameny především osobní povahy z posledních dvou set let evropských dějin - od napoleonských válek přes oba světové konflikty až po válku o Falklandy - a poskytuje čtenáři fascinující vhled do osobní zkušenosti vojáka v moderní válce.... celý text

Literatura naučná Historie Psychologie a pedagogika
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Acts of War: The Behaviour of Men in Battle , 1986


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
09.12.2020 4 z 5

Psychologie vojáka a vojenských skupin v bitvě. Podrobný, důkladný text, který staví na výpovědích účastníků a tvoří z nich obecné modely. Žádné akademické teoretizování, přitom Holmesův vlastní přínos a názor jsou nezpochybnitelné. Vzhledem k tématu a množství vzpomínek nebo historických zápisů je text silně emotivní - Holmes se nevyhýbá ničemu, ale ani nebulvarizuje, válku ukazuje přesně takovou, jakou ji účastnící vnímají.
Kniha opravdu užitečná pro všechny blízké profese a obohacující pro každého zájemce o psychologii nebo válku. Existence buzerplaců, drilu a nevyhlášených příměří stejně jako násilí na zajatcích začne dávat smysl, a jestli si to čtenář vezme jako návod, jak člověka přetvořit na vojáka, nebo začne veterány vidět soucitnějším pohledem, nebo si jen rozšíří obzory a prohloubí argumentační zdroje, to už je na něm.
Nevím, jestli je to vinou překladu, redakce nebo už autora, ale v kapitolách se někdy přeskakuje z tématu na téma víc než je zdrávo, ostatně i odstavce by zasloužily rozdělit jinak. Že Obrazy války nejsou klasická naučná práce, kde se dá vyhledat jen určité soudržně zpracované téma a zbytek vynechat, není chyba knihy, ale je dobré vědět, že je třeba ji přečíst celou, aby byl obraz kompletní.

A osobní dodatek: válka je téma, které málokoho nechá chladným. Že jsem se několikrát cukala, protože mi autorova zjevná láska k praktické náplni vojenských pouček je hodně proti mysli, je můj problém. Nicméně vnímám jako přidanou psychologickou zajímavost, že odborník, který mnohokrát potvrzuje, že válka je peklo, přesto uzavírá sdělením, že je pochopitelné, že to peklo jsou pro některé nejlepší dny v životě (explicitně), a ctnosti a pouta v něm vznikající a vývoj jím povzbuzovaný za to vlastně stojí, jen to civilista nikdy nemůže pochopit (implicitně).

bulat
21.09.2018 5 z 5

Podrobný psychologický rozbor, čo sa deje s vojakom a jeho mysľou od začiatku výcviku až do viac či menej trpkého konca.


RunningWolf
04.03.2018 5 z 5

Dokonalá a naprosto upřímná sonda z pohledu těch co si prošly peklem
Protože válka nevypadá jako z Amerických filmů,ani jako call of duty a tyhle různé propagandistické sra... Doporučuji všem hlavně těm 14plus
War is Hell

Druss
12.06.2014 5 z 5

Perfektní knížka, která mi sebrala poslední iluze a naivní představy o válce. Všechny válečný filmy ať jdou k čertu!

Štítky knihy

vojáci člověk - chování, etologie

Autorovy další knížky

Richard Holmes
britská, 1946
2010  95%Druhá světová válka
2011  95%Obrazy války
2008  80%Napoleonské války
2007  90%Zbraně – obrazové dějiny zbraní a zbroje
2006  100%Den D

Kniha Obrazy války je v

Právě čtených2x
Přečtených12x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x