Obrazový atlas dějin křesťanství

Obrazový atlas dějin křesťanství https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211210/obrazovy-atlas-dejin-krestanstvi-hFa-211210.jpg 4 1 1

Mapy přehledové texty, ilustrace, schémata Dějinné epochy a jejich vývoj významné osobnosti, umění, věda - to vše tvoří pestrou mozaiku křesťanské kultury, kterou přibližuje kniha renomovaných historiků.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Portál
Originální název:

Storico del Christianesimo , 1997


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
07.01.2022 4 z 5

Přestože by to mohlo vypadat, že v dnešní době permanentního přístupu k bezedné internetové studnici informací jsou podobné knihy encyklopedického typu zbytečné, byl pro mě tenhle průlet křesťanskými dějinami příjemným i užitečným zážitkem. Velmi jsem ocenil pečlivý výběr i podání zaznamenaných událostí, které nepřetěžovaly seznamy osobností a letopočtů, ani nepodstatnými „zajímavostmi“ (jak k tomu mají podobné publikace sklon) a ani jednotlivé kapitoly nepůsobí roztříštěně a nenávazně – naopak se mi zdálo, že témata srozumitelně navazovala a při plynulém čtení od začátku do konce (což samozřejmě není u podobného typu knih nutný způsob čtení) tvořila jednotné a obohacující vyprávění.
Grafická podoba mě nadchla už méně. Sice jsem byl ohromen její obrovskou informační hodnotou (těch mapek a nákresů a grafů a časových os!! No to je něco pro mě!!), ale celkově to nebylo nic moc. Jistě, vím, že hodnotím knihu starou víc než dvacet let, ale když jsem si vzpomněl třeba na knihu „Expedice: Můj milostný příběh“ a uvědomil si jaká kouzla se s vizuálně-grafickou podobou literárního díla dají dělat, došlo mi, kolik tenhle atlas zůstal dlužen svému potenciálu. A drobné nedorazy v překladu (např. různé podoby jmen stejných osob) a nepečlivosti v editorské práci (minimálně u dvou témat je text evidentně nekompletní) jsou dalšími důvody, proč to na plný počet hvězdiček nemůže být.