Oblázky

Oblázky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397635/bmid_oblazky-MlN-397635.png 5 1 1

Kniha která pomáhá s nácvikem dobré výslovnosti. Kniha je jakousi fonetickou učebnicí, která v té době byla první v tomto oboru. Umožňuje cvičit pomocí prostých slov, někdy přímo lidově znějících veršíků tu hlásku, kterou se má dítě právě učit. Není to ale učebnice pro nápravu řeči. Malé děti se mají naučit správné výslovnosti spíše hrou a zábavou než únavným cvičením. K zvýšení zájmu jsou zařazeny do textu krásné obrázky Hany Mayerové.... celý text

Přidat komentář

hrdlickova_61
31.05.2020 5 z 5

V téhle knížce jsem si ve věku kolem 8 nebo 9 let často čítávala, protože se mi líbily obrázky a bavilo mě, jak se ve verších opakuji stejná písmena (např.: "Dřímota je dřina, říká Máře Řina. Ale přesto dřímá, i když bouře hřímá"). Myslela jsem, že je to pro legraci, a až později mi došlo, že jde o pomoc v nácviku dobré výslovnosti.

A ještě později (a sice dneska, před pár minutami) jsem se tady na DK dověděla o existenci dřívějšího vydání. To mělo obrázky od Jana Svolinského - a rozhodně bych si je ráda někdy prohlédla, kdyby bylo kde si je vypůjčit. To platí i na jiné knížky od Marie Štulíkové, jen tak pro zajímavost, jaké asi jsou. A budu muset někdy zapátrat, kde vlastně ty moje Oblázky mám, a podívat se znova i do nich : o)