Oblast prázdnoty

Oblast prázdnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55690/oblast-prazdnoty-55690.jpg 3 2 2

Ve svém antimilitaristickém románu Oblast prázdnoty líčí Noma osudy jedné čety japonské armády, na rozdíl od svých dřívějších prací se uchyluje k detailní popisnosti, aby zdůraznil až nesmyslnou absurdnost kasárenského prostředí a poměrů v japonské armádě se vší jejich zubytečnou krutostí a bezvýchodností. Kompozičně se román dějí do dvou dějových liniíí, první zachycuje jednotlivé epizody charakterizující mučivé prostředí, v druhé, přerušované, osudy vojína Kitaniho, jeho úvahy a myšlenky. Doslov Vlasta Hilská.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Šinkú čitai , 1952


více info...

Přidat komentář

robotto
05.05.2021 3 z 5

Kniha obsahem zajímavá, ale napsaná hodně nezáživně - vše líčeno do nejmenších detailů, vše se pořád dokola opakuje. Šikana a buzerace srovnatelná s tím, co jsem na vojně zažil taky.

nightlybird
27.11.2010 3 z 5

Tupost a bezduchý dril včetně šikanování a buzerace jsou zřejmě vlastní snad všem armádám světa, nevyjímaje armádu naši (jak jsem měl dvouletou možnost se s ní důvěrně seznámit v dobách mladosti) na Japonce ale asi zdaleka nemáme - pokud ovšem Noma nepřehání. Všichni, kdo si rádi hrají na vojáčky, by si tuhle knihu měli přečíst, aby se seznámili tak říkajíc s druhou stranou mince, zbavenou vší romantiky.


Štítky knihy

japonská literatura

Autorovy knížky

Hiroši Noma
japonská, 1915 - 1991
1963  60%Oblast prázdnoty

Kniha Oblast prázdnoty je v

Přečtených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x