Objevení pomalosti

Objevení pomalosti https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97584/mid_objeveni-pomalosti-Yyy-97584.png 4 15 4

Moderní román o dobrodružství a touze, příběh anglického cestovatele Johna Franklina – hrdiny od dětství postiženého „pomalostí“, chápající čas podle vlastního měřítka. V jeho povaze se však skrývá síla, co jednou uloží do paměti, to tam utkví navždy.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Die Entdeckung der Langsamkeit , 1983


více info...

Přidat komentář

meluzena
29.01.2018 4 z 5

Jednoduchý, silný příběh.
Navíc velice aktuání v dnešní čím dál roztěkanější a uspěchanější době.
Pokud jste si někdy v životě připadali příliš pomalí a těžkopádní či se vám za to dokonce někdo smál nebo na vás řval, budete mít pro Johna Franklina o to větší pochopení.

John je velmi, velmi pomalý, ale nikoli retardovaný, jak si o něm mnozí myslí. Jeho těžkopádnost je hloubavá. Protože nestíhá to, co se děje kolem, vlastně tím není rušen a má přístup k hlubinám intuitivních a skutečně dobrých rozhodnutí. „Raději si dá načas, než udělá chybu”. A když po dlouhé době vyjde najevo, co vlastně měl na mysli, a že jeho úsudek byl velmi moudrý, leckterý netrpělivec se chytí za nos a John si postupně získává respekt a úctu.
K tomu je skálopevně přesvědčen, že lidé jsou dobří a čestní a dál důvěřuje i těm, u kterých má nezvratné důkazy o opaku.

John je zkrátka správný chlapík, na kterého je spoleh a jeho „bohatství času“ mu dodává přirozenou autoritu. Tak se totiž na první pohled pozná indiánský náčelník stejně jako král nebo prezident – jejich pohyby i řeč jsou pomalé, rozvážné.
A rychlá rozhodnut nemívají dlouhého trvání.

Tohle by stálo za to uvést do života!
John se mohl vzdát a nechat na sobě dříví štípat. On se však rozhodl jít si za svou hlubokou pravdou a počkat si, až to těm chrtům dojde. (Stejně neměl na výběr, protože zrychlit prostě neuměl.)

elcapitano
25.03.2016 5 z 5

Osoba Johna Franklina - polárníka a objevitele je velmi zajímavá. Všeobecně jsou známé jeho objevitelské cesty, ale takovýto vhled do jeho osobnosti jako v knize Objevení pomalosti, tak to jsem nečekal. Velmi přijemné překvapení. Přečetl jsem jedním dechem.


LordSnape
31.05.2015 3 z 5

Franklinovi jsem držel palce, byl jsem překvapen a nadšen tím, co vše dokázal a kam až se byl schopen i přes svůj handikep posunout. Osobně jsem s ním i soucítil, protože se sám cítím být občas s novými věcmi také trochu hloubavější. Kniha jako taková se nečte úplně špatně, ale tím, jak se soustředí na titulní postavu, jsou vám všechny ostatní tak nějak volné, což moc neprospívá příběhu jako celku. I když se ale nejednalo pro mě o nic zásadního, jsem rád, že jsem Objevení pomalosti četl.

elpiska
28.01.2012 5 z 5

Výborná a přemýšlivá knížka. Hlavní hrdina opravdu vyniká ve své pomalosti, nejen v pohybech, ale v uvažování, vnímání a přestože se díky tomu ocitá v nebezpečných situacích, díky své chytrosti a i pomalosti je platný i ostatním.
Ocenila jsem fakta a zábavný a přitom stručný styl. Výborný překlad i doslov.

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Sten Nadolny
německá, 1942
1997  80%Objevení pomalosti
1997  80%Bůh drzosti Hermés

Kniha Objevení pomalosti je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst30x
Chci si koupit12x