Obecná didaktika

Obecná didaktika https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525220/bmid_obecna-didaktika-653bfc3fa763f.jpg 4 1 2

Studijní opora je určena všem kategoriím učitelů sekundárních škol, kteří se na svoji profesi připravují ve všech formách studia na PdF UP v Olomouci. Autor preferuje model ID a konstruktivistické pojetí výuky, které je i základní filozofií rámcových vzdělávacích programů. V první a druhé kapitole jsou vysvětleny základní pojmy obecné didaktiky, pozornost je věnována i problematice výukových cílů. Výklad teoretických pojmů je doplněn příklady z praxe a třetí kapitola sama naznačuje možnosti uplatnění základních didaktických kategorií přímo ve výuce; obsahuje i témata, kterými se obecná didaktika tradičně nezabývá (kázeň ve výuce, humor ve výuce klima třídy aj.). Čtvrtá kapitola je věnována stylu práce učitele, problematice jeho kompetencí, sebereflexi a sebezdokonalování učitele. Dotisk v roce 2017.... celý text

Přidat komentář

Karolína18
30.12.2023 4 z 5

Obecná didaktika je dobře čitelná a srozumitelná, jako příprava ke zkoušce je to poměrně vhodné, dá se v tom dobře vyznat, ale k praktickému využití zde nalezneme jen málo.

bretislav8390
13.11.2023

Kniha je plná zajímavých informací. Jsou zde i různá cvičení. Dobře strukturovaná. Ovšem postrádá metody jak na to. Například u kapitol ohledně kázně a humoru je vysvětleno jak fenomény fungují, ale ne praktické metody jak na to. To znamená jaké metody použít například při nekázni. Tudíž pro informování dobré, ale pro praktické využítí ve výuce nízké. Ostatně jako většina akademicky psaných učebnic v České republice. Zde musím poukázat na knihu Moderní vyučování od Geoff Petty, jež přesně takovou praktickou knihou je. Například u kázně uvádí všechny možné metody a prakticky jak dosáhnout kázně. A to přece jde. Vědět jak se věci dělají, ne je popsat.


Autorovy další knížky

Otto Obst
česká, 1937
1998  93%Školní didaktika
2006  80%Manažerské minimum pro učitele
2006  0%Didaktika sekundárního vzdělávání
2016  80%Obecná didaktika

Kniha Obecná didaktika je v

Přečtených2x