Občan Tom Paine

Občan Tom Paine https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231058/bmid_obcan-tom-paine-231058.jpg 4 8 2

Thomas Paine, účastník a teoretik revolučních bouří XVIII. století, je hlavní postavou historického románu amerického klasika Howarda Fasta. Autor nás provází nejen zákulisím vzniku Spojených států amerických, ale také nepodařenými revoltami té doby v Anglii a konečně i extrémními krutostmi Francouzské revoluce, kdy Tom Paine v lexingtonském vězení čeká na nelítostné ostří Madame Guillotiny plných deset měsíců.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Citizen Tom Paine , 1943


více info...

Přidat komentář

engelmar
17.12.2021 3 z 5

Velice zajímavá kniha o revolucionáři Thomasovi Painovi, jehož příběh jsem neznal, tak alespoň to pro mě bylo překvapivé.

Díky ní jsem se dozvěděl spoustu zajímavých perliček z té doby a autor to dle mého názoru dobře popsal.

Moc ale nechápu, jak tato kniha mohla v padesátých letech vyjít, autor sice komunista, ale takový naivní a idealistický, než ten Stalinský demagogický, Taky se od komunismu po odhalení zločinů Stalinismu a potlačení Maďarského povstání odklonil. Kniha ale popisuje i Francouzskou revoluci včetně toho, jak sama revoluce může být zlá a likvidovat své vlastní revolucionáře, což se přesně dělo ve východním bloku.

Proto mě překvapuje, že v padesátých letech mohl vyjít takovýto celkem kvalitní kousek a ne jen budovatelské braky, jen proto, že to psal Americký komunista a to stačilo k vydání, ať už napsal cokoliv.

eva.t
19.09.2015

Má první kniha, kterou jsem od tohoto autora četla. Příběh neznámého muže, který se připlete k největším událostem své doby (naprosto vědomě, není to žádný Forest Gump), aby nakonec umřel zapomenut.

Nicméně, co se týče příběhů z Ameriky od tohoto autora, má osobní zkušenost je taková, že přečíst jednoho Fasta, znamená znát všechny jeho knihy. Ale pokud chcete s něčím začít, tak začněte Thomasem Painem.


Autorovy další knížky

Howard Fast
americká, 1914 - 2003
1953  89%Spartacus
2002  82%Přistěhovalci
1956  85%Silas Timberman
1952  91%Moji slavní bratři
1995  89%Druhá generace

Kniha Občan Tom Paine je v

Přečtených10x
Knihotéce17x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x