Přistěhovalci

Přistěhovalci https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15309/pristehovalci-15309.jpg 4 24 6

Děj začíná roku 1888, kdy z Itálie připlouvají do New Yorku mladí italští manželé. Muž se časem uchytí na stavbě železnice, na západním pobřeží přijde na svět hrdina knihy, jejich syn Daniel. Rodiče zahynou při velkém zemětřesení v roce 1906 a syn přebírá jejich rozvíjející se rybářskou živnost. Po letech úspěšného hospodaření se pak snaží proniknout mezi největší místní boháče, jeho strmý vzestup ale zastaví krach na newyorské burze a hrdina musí začínat znovu. Jeho životní cestu provází dobrodružství, láska i vášeň, úspěch i příkoří a osudem poučený muž se v kritickém období svého života snaží najít skutečné životní hodnoty v zemi, kterou považuje za svou vlast. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Immigrants


více info...

Přidat komentář

bookworm
08.01.2023 4 z 5

Príjemné čítanie na dlhé zimné večery - taká rozprávka pre dospelých o americkom sne (a jeho konci). Ako už spomenuli iní čitatelia, hlavnému hrdinovi sa neuveriteľne darí. Neuveriteľné resp. nedôveryhodné je často aj správanie postáv - nedáva to zmysel, ale autor to tak potreboval. V každom prípade, dobre sa to číta, dej má väčšinou rýchly spád, a čo oceňujem naozaj je, že v knihe neboli žiadne krváky, násilnosti, sexuálne scény a pod. Takže za mňa OK, čítanie mi spríjemnilo niekoľko zimných večerov.

Dandy1
31.10.2021 3 z 5

Danovi se dařilo všechno až moc dobře a to knize bere na věrohodnosti. Postavy jsou všechny povahově buď černé nebo bílé.


Koka
29.12.2020 3 z 5

Takové malé beletrizované dějiny Kalifornie od zlaté horečky po černý pátek a jeho následky. Dobře se to čte, i když smýšlení a jednání mnoha postav jsem moc - pro jejich odlišnost od našich "kulturních vzorců" - nechápala. Každopádně tam autor vtěsnal všechny klíčové dějinné události těch let: od ničivého zemětřesení v roce 1906 přes vzestup nové vrstvy podnikatelů, kteří se nebáli riskovat a rozvíjeli nová odvětví - osobní lodní přepravu, zavádění leteckých linek, budování hotelových resortů, pak šok z I. světové války, na které mnozí občané USA tak neuvěřitelně zbohatli (a mnozí jí zaplatili životem či zdravím), až po vzestup Hollywoodu jako centra filmového průmyslu. Jednoduše - bylo to extrémně dynamické období, kdy v průběhu 30 let jeden ze států USA zaznamenal takový rozmach, že to v důsledku ovlivnilo celý svět.
(ad vydání Knižní klub, 1995: chápu, že tohle není literatura, kterou by český vydavatel svěřil přednímu překladateli, ale přesto: nazvat Sigmunda Freuda Zikmundem - to byl opravdový "gól". )

Kerberos
26.06.2017 4 z 5

kniha se mi moc líbila

Babo
28.11.2016 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila. A jak to bývá,když se na něco moc těším bývám zklamaná.
Téma skvělý ,ale jako celek průměr.
Příběh člověka,který na co sáhl,to mu vyšlo. I to je obdivuhodné,uměl riskovat, měl čich na pokrok a uměl ho využít. V soukromí už takové štěstí neměl.
Člověk prostě nemůže mít všechno.

playada
20.12.2013 5 z 5

Je to pěkné, čte se to samo, hlavní hrdina je sympaťák, zažije i pády, takže je to realistické, samá pozitiva. Určitě stojí za přečtení.

Štítky knihy

přistěhovalci, imigranti

Autorovy další knížky

Howard Fast
americká, 1914 - 2003
1953  89%Spartacus
2002  82%Přistěhovalci
1956  85%Silas Timberman
1952  91%Moji slavní bratři
1995  89%Druhá generace